Fornuft & følelser

Rosenborgs organisasjonssjef blogger om klubbens utvikling.

Svensson og laget jubler etter scoring mot Molde

Foto : Arve Johnsen, Digitalsport

 

BLOGG: Vi er i skrivende stund 14 kamper ut i 2012-sesongen, og med søndagens seier mot Molde har vi heng på toppen og kan puste både Godset og forannevnte Molde i nakken. Dette har vi gjort med det som sannsynligvis er tidenes yngste Rosenborg-lag, og de yngre spillerne som har tatt steget opp til å bli Tippeligaspillere er stort sett trøndere. Helt i tråd med den plan som sportslig avdeling har lagt.

Erik Hoftun har over lang tid prioritert og jobbet for å få frem trøndere. Dette fordi det er det publikum vil ha, samtidig som det er klart mest økonomisk å utvikle egne spillere fremfor å kjøpe dyrt utenfra. Arbeidet har båret frukter –  aldri før har klubben hatt så mange spillere på aldersbestemte landslag som vi har hatt de siste årene.

Vi utfordres nå sportslig på mange områder, blant annet hvordan vi skal skape kontinuitet i spillerstallen. En spillerstall med de samme spillerne over tid vil ha store sjanser for å utvikle et spillemønster som automatiseres og stadig blir bedre. Slik var situasjonen på mange måter i de gyldne Champions League-årene. Siden fjorårets sesong har ni spillere forlatt spillerstallen. Det er klart at dette gir utfordringer i forhold til å holde på og utvikle et spillemønster. Den pedagogiske utfordringen for trenerapparatet er stor i slike tilfeller.

Vi er også i skrivende stund fire måneder gammel med nytt styre og ny ledelse i klubben. I løpet av 2012 er det gjennomført en økonomisk og organisatorisk omstilling i klubben som har vært helt nødvendig ut i fra mange hensyn. Funksjoner vi tidligere hadde, er tatt bort eller ansatte har fått nye oppgaver i tillegg til de oppgavene de tidligere hadde. Dette har vært krevende, men har stort sett gått bra.

Medieoppmerksomheten og den generelle oppmerksomheten som klubben får kan være overveldende for noen, og en helt ny opplevelse for en del av de som har sitt virke for klubben, men vi må tåle at media stiller kritiske spørsmål. Ikke bare tåle det, men faktisk konstruktivt bruke det til å bli bedre. Vi kjører nå med en organisasjon som er tilpasset Tippeligaspill, og er innstilt på å vokse ved behov og under kontroll dersom nye inntekter skapes ved f.eks spill i Europa. Vi setter tæring etter næring.

For oss som jobber i klubben slites vi mellom fornuft og følelser på det meste. Vi må la fornuften styre, men ta hensyn til at Rosenborg er følelser og skal skape følelser. Noen ganger vil fakta forstyrre og ødelegge de oppfatninger man har. Senest nå i Adressa og i NRK de siste dagene hvor tall kastes frem og utsagn om at spillere verken vil være i Rosenborg eller komme hit. Siden 2008 har vi solgt spillere for ca 150 millioner kroner. Som klubb må vi selge spillere med jevne mellomrom på de rette tidspunktene. Vi er så definitivt en del av en internasjonal fotballindustri som har utviklet seg enormt de siste årene. Vi vet når det iht kontraktslengder er rett tidspunkt å selge på før prisen på en spiller går ned, og vi vet at Rosenborg må være kjent for at ambisiøse spillere kan bli solgt til det som oppfattes som større klubber. Derfor satser vi så mye på egenutvikling av spillere som vi gjør også. Vi vet at vi tiltrekker oss spillere når disse vet at Rosenborg er en klubb som mange andre utenlanske klubber ser til. Dette har selvfølgelig også sin bakside ved at noen blir utålmodige slik vi oppfatter det. Noen kan ønske å gå til en annen klubb før vi mener det sportslig og økonomisk er rett. Vi stilles da ovenfor valg mellom fornuft og følelser der vi må akseptere at omverdenen har klare synspunkter på den jobben vi gjør. Ikke alt som blir sagt i slike tilfeller er like saklig. I perioden  2008 til 2012 har vi kjøpt spillere for ca 120 millioner kroner. Økonomisk sett og fornuftsmessig har dermed spillerlogistkken vært positiv for klubben.

På de tre siste  sesongene har vi tatt to gull og en bronse i Tippeligaen.  Lønnsmessig har sportslig avdeling utviklet en struktur som er prestasjonsbasert samtidig som den skal gi et godt fast grunnlag. Men også her skapes det oppfatninger om enkeltspillere som har flere millioner i grunnlønn samtidig med en fast og høy kampbonus uansett utfall av kampen. Dette er selvfølgelig ikke korrekt. Klubbens økonomi tåler ikke at vi er hodeløse i hvordan vi lønner verken spillere eller ansatte. Ikke er det i god Rosenborg-ånd heller. 

Vi mottar mange henvendelser fra supportere. Mange av disse er preget av sterke følelser for klubben. Heldigvis. Vi prøver å svare på de fleste og vil ha tett dialog med de som følger Rosenborg. Vi er aktive på sosiale medier og har over 125.000 medlemmer av vår Facebookgruppe. Dette er helt fantastiske tall også sett med europeiske øyne. Ikke mange klubber i Premier League kan vise til tilsvarende tall.

Flere endringer kommer til å skje både sportslig og for øvrig i og rundt klubben. Blant annet bygges det nå hotell med mer på Lerkendal. Våren 2014 blir Lerkendal seende annerledes ut . Vi gleder oss til det og tør garantere festdager !

Trond Alstad
Organisasjonssjef
Rosenborg Ballklub

Helland julekort
Siste nytt
Sesongkort i julegave – signert av gutta!
Gi bort sesongkort i julegave, med julekort signert av deg og en av våre spillere.
Sesongkort 2017
Siste nytt
Jubileumssesongkortet har ankommet!
Sesongkortet for jubileumssesongen 2017 er nå på plass i RBK Shop.
Sørensen Berg Strand
Siste nytt
Vi feirer 24 seriegull
24 seriegull - 24 luker. Det måtte bli en julekalender.
Alex Gersbach mot Godset
Siste nytt
Gersbach nominert til prestisjepris
Alex Gersbach kan krone et år med the double på perfekt vis.

Adobe Flash-plugin påkrevd

Denne siden krever Adobe Flash-plugin. Klikk her for å laste ned nyeste versjon av Flash-plugin.

Se flere videoer

Sesongkort i julegave – signe...

Jubileumssesongkortet har ank...

Vi feirer 24 seriegull

Gersbach nominert til prestisjepris

SalMar Akademiet – uke 48

- Når ikke maks kapasitet i finalen

Mest lest
Helland fikk kjørt seg av Super-Ni...
Det er ikke ofte Pål André Helland og O...
Italia elsker Rosenborg
Tusenvis av italienere fyller torget i ...
- Se på dette her
Utestengt fra Europa
Strandberg klar for FC Krasnodar
- Må legge igjen noen kroner til m...

Partnere