Fotballfamiliens ansvar

Rosenborgs organisasjonssjef har et forslag til hva NFF kan gjøre med alle bøtepengene de drar inn.

Marcus Pedersen, VIF

Fotballen har opparbeidet seg en  posisjon i samfunnet som få andre idretter. Slik er det også i Norge. Fotballspillere og klubber har en enorm påvirkning, men bare de færreste ser ut til å bruke denne i retning av å mene noe som angår samfunnsutviklingen. Her i Norge bruker John Arne Riise sin posisjon til å furte på twitter over at han ikke får den hyllesten han selv mener han fortjener og John Carew er snart mer kjent for håndveskene sine enn for fotballspillet. Norske klubber synes å ha mer enn nok med  med å rydde opp etter mangeårig økonomisk utroskap. Samtidig sier alle klubbene, godt støttet av NFF og NTF, at de er seg bevisst sitt samfunnsansvar. Og flere klubber gjør en anstendig jobb på dette området. Vålerenga for eksempel med sitt imponerende arbeid mot rasisme.

For noen år siden boikottet Lars Bohinen en landskamp mot Frankrike etter at den franske regjeringen hadde gjennomført en prøvesprengning i Stillehavet. Bohinen tok stilling i en viktig sak og lot seg ikke rokke. All ære til Bohinen for at han mente noe. Men alt er ikke like imponerende.

Norsk fotball har lite å skryte av når det gjelder toleranse for seksuell legning. Vi er heller ikke først i køen når det gjelder unge spilleres bevisstgjøring av sentrale prinsipp i vårt demokrati. Dette er også en del av fotballens oppgave, plikt og ansvar. Fotballen har et ansvar for å bidra til et varmere samfunn.

Maricone-tabben
I 2008 skulle Valencia på Lerkendals besøk. Vi tenkte at å lage spansk språkkurs for trøndere var en glimrende ide. Setninger som. ”Det er kaldt i Trondheim, husk å be mora di om å strikke votter” og  ”Rosenborgs forsvar er som en levende vegg mot Valencias pinglete angripere” ble laget. Da ingen i Rosenborg på det tidspunktet var flytende i spansk, ble alt sendt til proff oversettelse. Sympatiske og alltid trofaste Alejandro Lago skulle lese inn setningene.

På innspillingsdatoen åpenbarte det seg dialektiske forskjeller mellom spansk og den spanske dialekten de prater i Uruguay. Det foreslåtte spanske ordet for pingle, skjønte ikke Lago. Ved å mime pingle til Lago (som ikke var spesielt god i norsk) valgte han et ord som ikke er så ladet i Uruguay som det er i Spania. Han valgte Maricone. Rosenborg ønsket Valencia velkommen til Lerkendal med en video hvor vi kalte angriperne deres for homser  Det ble selvfølgelig lagt merke til og endte med ramaskrik i Europa. 

 

Nå er ikke oversettelsestabben så interessant lenger, men det er det som skjedde i etterkant. Vi ble kontaktet fra prosjektet "Med idretten mot homohets", som hadde prøvd å få innpass hos norske eliteserieklubber uten hell.

Grunnen til den lunkne interessen går klart fram av Magasinets Blikks ringerunde i 2010. 

Les den her 

Espen Evjenth fra LLH i Trondheim fikk komme til Rosenborg og snakket med trenerne på våre aldersbestemte lag om retten til å være glad i hvem du vil. Vi syntes det var en meget bra seanse og ville invitere dem opp jevnlig da dette handler om holdninger, respekt og toleranse. Egenskaper det er viktig for Rosenborg å formidle. De har ikke vært her siden. Det har gått i glemmeboka. Ikke bra av oss, på ingen måte.

Marcus Pedersen hadde en spesiell gest mot Stabæk-fansen forleden. Se den her.

Doms- og sanksjonsutvalget ga Marcus Pedersen en bot på 7 500 kroner. Det hadde muligens blitt mer hvis de mente det som bevist at han også skrek homser, men det klarte de ikke. Det reagerte mange på.

At doms og sanksjonsutvalget ikke trenger å bevise hvilket lags supporter som tenner bluss, men at det holder det skjedde på en tribunedel, virker således strengt i forhold til videoene som klart viser at Pedersen skreik homser i alle fall en gang. Men dette lar jeg ligge.

La oss heller summere bøtene doms og sanksjonsutvalget har ilagt i år:

Se listen her

Til nå i år er klubbene bøtelagt for 380 000 kroner. 

Derfor: Kjære NTF. Kjære NFF. Spytt i så det står i alle fall en million på en konto. Bruk disse pengene til å lage et kurs sammen med ”med idretten mot homohets". Inviter også humanetisk forbund, kirken, Muslims råd etc. Inviter også ungdomspartiene. Bruk bøtepengene på å skreddersy  et undervisningstilbud mot eliteserienes aldersbestemte lag. La fotballen vise sunne gode holdninger på at du skal få mene det du vil, tro på hva du vil, og være glad i hvem du vil.

Dette er ikke bare et viktig prosjekt for norsk fotball. Det er en viktig plikt for norsk fotball.

Trond Alstad
Organisasjonssjef RBK

Helland julekort
Siste nytt
Sesongkort i julegave – signert av gutta!
Gi bort sesongkort i julegave, med julekort signert av deg og en av våre spillere.
Sesongkort 2017
Siste nytt
Jubileumssesongkortet har ankommet!
Sesongkortet for jubileumssesongen 2017 er nå på plass i RBK Shop.
Sørensen Berg Strand
Siste nytt
Vi feirer 24 seriegull
24 seriegull - 24 luker. Det måtte bli en julekalender.
Alex Gersbach mot Godset
Siste nytt
Gersbach nominert til prestisjepris
Alex Gersbach kan krone et år med the double på perfekt vis.

Adobe Flash-plugin påkrevd

Denne siden krever Adobe Flash-plugin. Klikk her for å laste ned nyeste versjon av Flash-plugin.

Se flere videoer

Sesongkort i julegave – signe...

Jubileumssesongkortet har ank...

Vi feirer 24 seriegull

Gersbach nominert til prestisjepris

SalMar Akademiet – uke 48

- Når ikke maks kapasitet i finalen

Mest lest
Helland fikk kjørt seg av Super-Ni...
Det er ikke ofte Pål André Helland og O...
Italia elsker Rosenborg
Tusenvis av italienere fyller torget i ...
- Se på dette her
Utestengt fra Europa
Strandberg klar for FC Krasnodar
- Må legge igjen noen kroner til m...

Partnere