Blogg: Stille før stormen

Pengebruken i europeisk toppfotball har eksplodert, men nå skal UEFA stramme inn. Storklubber kan bli kastet ut av E-cupene, men hvordan vil det påvirke Rosenborg?

Fotball penger

Foto: Photos8.com

Sesongen 2011/2012 viser på mange tydelig hvordan fotball har utviklet seg de siste årene. Vinnerlag både i de store ligaene og Champions League har fått tilført relativt store penger fra eksterne kilder i perioden før den sportslige suksessen. Men konsekvensene kan bli fotballens bane og den økonomiske dopingen skal stoppes, i følge UEFA. Hvordan kan og vil det påvirke Rosenborg?

Det er ingen hemmelighet at både vinnerne av Champions League (Chelsea) og Premier League (Manchester City) har fått tilført enorme pengesummer de siste årene. Mens Chelsea-eier Roman Abramovich har brukt ni år og 6-10 milliarder på å nå sitt hårete mål om Champions League er Manchester Citys eier kanskje enda mer aggressiv og har sammen med andre like klubber blåst opp lønninger til en fantasiverden av penger. David Silvas nye kontrakt skal i følge The Guardian være på ca. 1 100 000 i uka, pluss bonuser, og bonusutbetalinger blir det nok mange av i en slik hardtsatsende klubb. Uten at det er en sjokkerende lønnslipp lenger. I nye rykter om spilleroverganger snakkes det om kontraktsforslag med både to og tre millioner i uka.

Siden opprykket i 2002 oppholdt Manchester City seg stort sett på nedre halvdel i Premier League. Men det skulle endre seg dramatisk. Gjennom enorme investeringer fra deres nye eier, «hans kongelige høyhet Mansour bin Sayed Al Nahyan» forsøker nå Manchester City å ta over dominansen i både England og Europa. At enkelte spillere får fantasilønninger og mister bakkekontakten er ikke nok til å true de gjeldende klubbene akkurat nå, men konsekvensene er enorme for resten av fotball-Europa, og flere plasser også lokalbefolkningen. Andre klubber, som ikke vil eller kan ta snarveien til topps må gjøre enorme investeringer for å kunne konkurrere. Dette fører til kostnader og lån som nå har kommet helt ut av kontroll. I følge en rapport fra Deloitte (via Dagens Næringsliv, 22. september) skyldte de 20 klubbene i Premier League 22 milliarder kroner i 2011. Tallet er definitivt enda høyere i dag. I følge Dagens Næringsliv har Manchester United betalt 4,5 milliarder kun i renter siden 2008, og den tradisjonsrike klubben Liverpool var nær konkurs i 2010 på grunn av råtne lån fra sin tidligere eier. I Spania er det enda verre, hvor fotballklubbene skylder ca. sju milliarder bare i skatt, hvorpå Barcelona alene står for ca. 400 millioner.

Manchester United og Real Madrid er kjent som «verdens rikeste klubber». Størst ja, men rikest? Hvor man får tallene fra er ikke godt å vite, men det brukes i alle fall god fantasi under utregningen.
I Spania er det økonomisk krise. Næringslivet går generelt dårlig, arbeidsledigheten er skyhøy og utsiktene for det spanske folk er heller labre. Det kuttes kraftig i det offentlige, men samtidig satser Real Madrid og Barcelona som aldri før. I 2009 kjøpte Real Madrid spillere for to milliarder, eller «to tusen millioner kroner», og lønningene til de samme spillerne vil koste ytterligere 2-3 milliarder. Samtidig begynte mer og mer desperate innbyggere i Madrid å fylle gatene i protest mot store nedskjæringer i en by og kommune som nærmet seg konkurs. I ettertid har Real Madrid blitt etterforsket av EU-kommisjonen etter mistanke om at Madrid kommune i samme periode har overført penger store penger til klubben skjult blant annet gjennom kjøp av en overpriset treningsbane, i følge DN. Eksemplene på hvordan den ekstremt pengekrevende europeiske toppfotballen går ut over mannen i gata er mange. Til slutt kan også fotballen ta livet av seg selv:
Med de enorme inntektsbehovene skrus billettprisene opp, men klubbene får ikke de inntektene de ønsker når folk ikke lenger har råd til å gå på kamp. Selv om det sjeldnere og sjeldnere fremstilles slik, er fotballen fortsatt helt avhengig av supporterne.

Og hvor artig er det egentlig for de faste City-supporterne som innerst inne vet at de som sørget for gullet knapt har en anelse om klubbens historie og vil dra så fort noen tilbyr dem mer penger? Hvor artig er det å vite at det utelukkende er pengene til Mansour bin Sayed Al Nahyan som er grunnen til gullet? Hvor lenge gidder folk å bortprioritere andre ting i livet sitt for å bruke opp lønna si på å betale spilleres fantasilønn? Den gjennomsnittlige spillerlønningen i Barcelona er 49 millioner kroner. Denne sesongen har det gjennomsnittlig (sett bort fra El Clasico) vært omtrent 25 000 ledige seter på Camp Nou hver seriekamp, 10 000 lavere enn i fjor, 20 000 lavere enn for to år siden. På serieåpningen mot Real Sociedad var i underkant av 40 000 seter tomme. Dette begynner å bli mer regelen enn unntaket. Det kommer til slutt til å smelle, og det blir virkelig ikke pent.

Ikke skyld på finanskrisen. Det viser seg helt klart at fotballen ikke klarer å håndtere sin egne økonomi forsvarlig, og eksterne investorer vil mange si er hovedgrunnen til at markedet ikke fungerer. Det mener også UEFA. Det er nå tretten år siden UEFA begynte å prate om Financial FairPlay, men det er først de siste 3-4 årene at det har blitt fart i sakene. Nå er det ikke lenger prating fra UEFA, men konkrete handlinger er allerede gjennomført og flere er på vei. En egen etterforskningsenhet og domstol har også blitt opprettet. Reglene har eksistert i flere år, men nå skal de også etterleves. Mange klubber har grunn til å skjelve. Regelen som vil få mest oppmerksomhet er break-even-regelen:

«En klubb skal kun bruke penger den genererer selv».

Det betyr at eiere ikke lenger kan pøse penger inn i klubbene. Per i dag er det meget langt dit for mange klubber. Kreative metoder for å øke «inntekten» for å lage rom til større kostnader er selvsagt allerede på plass. Uten å mistenkeliggjøre noen kan det nevnes at en lyseblå klubb har signert kanskje tidenes største sponsoravtale i toppfotballen, og hovedsponsoren, flyselskapet som gir klubben de enorme inntektene og dermed gir rom for større kostander, er eid av halvbroren til klubbens eier…

Nylig hadde den europeiske klubbforeningen ECA årsmøte i Genève, de 207 største klubbene i Europa er medlemmer. Der fikk nervøse klubbrepresentanter presentert UEFAs status angående Financial FairPlay, og UEFA lot ikke muligheten gå fra seg. De sa rett ut at alle storklubbene i Europa vil bli nøye gransket fremover og at flere klubber er langt unna å tilfredsstille kravene. Sju av de 40 største klubbene i Europa ligger tynt an. Ytterligere 23 klubber ville umiddelbart bli straffet om de ikke klarte å gjøre opp sin gjeld på to uker. Straffen er at de ikke vil få utbetalt noe av de betydelige premiepengene i de europeiske turneringene klubbene deltar i. To av klubbene er regjerende Europa League-mester Atletico Madrid, samt Malaga som leder sin gruppe i Champions League.

I følge UEFA.com kan straff for regelbrudd være advarsel, bot, premienekt og i verstefall utestengelse fra E-cup. Domstolen vil ta utgangspunkt i regnskapene fra en treårsperiode, men og dermed først kunne straffe klubber i 2014/15-sesongen. Men årets regnskaper vil da også være gjeldende.
Med tanke på at det vises heller liten forbedring i spillerlønninger også i år, er det vel nærliggende å tro at det ikke skjer en revolusjon de neste tre årene. Men tør UEFA å gi strengeste straff og dermed stenge ute flere av verdens største klubber fra Champions League og Europa League?

De store klubbene i Europa splittes nå i to leire. Det er de nyrike, med enormt rike eiere, og det er de tradisjonsrike, som ønsker Financial FairPlay. Blant de tradisjonsrike klubbene, som av noen kalles «The Old Establishment» og finner man klubber som Manchester United, Bayer München og Arsenal, som alle presser på for at det skal bli hardere sanksjoner mot klubber som bryter reglene.
Det er veldig spennende å se hvordan Arsenal har tatt utfordringen seriøst de siste årene, og har hatt en fornuftig pengebruk, relativt til klubber av samme størrelse. De vil ha en kjempefordel om UEFA virkelig gjør alvor av planene. Det samme kan vi generelt si om den tyske ligaen, som virker godt forberedt. Kan de ta over som den sterkeste og beste ligaen om 4-5 år? I såfall er det fortjent for en liga som får altfor lite oppmerksomhet.

Rosenborg kan sies å være en naturlig del av «The Old Establishment». Rosenborg er medlemsstyrt og ingen rik(e) enkeltperson(er) har makt over medlemmene eller klubben. Det vil en enkeltperson forhåpentligvis og trolig aldri få. I den utfordrende økonomiske perioden som Rosenborg har vært gjennom, hadde det nok for mange vært en fristende tanke å la noen vel bemidlede personer skyte inn store mengder frisk kapital, mot en liten eierandel. Snarveien tilbake. Snarveien til topps. Heldigvis har dette aldri vært et seriøst tema i Rosenborg.
I flere andre norske klubber er det motsatt, og rykter sier at gjengen i Nyon fullt klar over dette. Flere norske klubber er fortsatt fullstendig avhengig av ekstern kapital, og vil nok være det lenge.

Om 3-5 år vil det forhåpentligvis ikke lenger finnes en snarvei til toppen. Etter en utfordrende periode begynner RBK-regnskapene så smått å skimte i svarte tall fremfor røde. Klubben driftes mer og mer fornuftig, men samtidig offensivt. Det gjelder å få mer ut av hver krone, fremfor flere kroner som man får lite ut av. Fortsetter Rosenborg i samme stil, og gjør økonomien mer solid basert på ”egne penger”, generert av gode resultater og samarbeidspartnere, tror jeg vi vil få de samme fordelene i norsk fotball som Arsenal vil få i England. Og begge kan stille sterkt i Europa.

Akkurat nå er det stille hav, men det gjenstår å se hvor mange skip det er som går ned i stormen. For det er langt fra utenkelig at noen vil gå med. Med et fortsatt tålmodig og fornuftig Rosenborg, tror jeg RBK-skuta vil seile trygt gjennom og komme i havn mer robust og solid enn på lenge.

-Chris Thomas Skogli

Faktaopplysningene i innlegget er i stor grad basert på en artikkel i papirutgaven av Dagens Næringsliv 22. september. Kortversjonen kan leses i nettutgaven.

Helland julekort
Siste nytt
Sesongkort i julegave – signert av gutta!
Gi bort sesongkort i julegave, med julekort signert av deg og en av våre spillere.
Sesongkort 2017
Siste nytt
Jubileumssesongkortet har ankommet!
Sesongkortet for jubileumssesongen 2017 er nå på plass i RBK Shop.
Sørensen Berg Strand
Siste nytt
Vi feirer 24 seriegull
24 seriegull - 24 luker. Det måtte bli en julekalender.
Alex Gersbach mot Godset
Siste nytt
Gersbach nominert til prestisjepris
Alex Gersbach kan krone et år med the double på perfekt vis.

Adobe Flash-plugin påkrevd

Denne siden krever Adobe Flash-plugin. Klikk her for å laste ned nyeste versjon av Flash-plugin.

Se flere videoer

Sesongkort i julegave – signe...

Jubileumssesongkortet har ank...

Vi feirer 24 seriegull

Gersbach nominert til prestisjepris

SalMar Akademiet – uke 48

- Når ikke maks kapasitet i finalen

Mest lest
Helland fikk kjørt seg av Super-Ni...
Det er ikke ofte Pål André Helland og O...
Italia elsker Rosenborg
Tusenvis av italienere fyller torget i ...
- Se på dette her
Utestengt fra Europa
Strandberg klar for FC Krasnodar
- Må legge igjen noen kroner til m...

Partnere