90-tallshelten

Han er en av tidenes beste Rosenborg-spillere og var en av de viktigste brikkene i gullalderen på 90-tallet.

skammelsrud etter san siro 2

 

Bent André Skammelsrud serverte krempasninger i tolv sesonger fra sin dype midtbanerolle og endte til slutt opp med elleve seriemesterskap og tre cupgull for Rosenborg.

I sin aktive karriere spilte Skammelsrud for totalt seks klubber. Men det er i Rosenborg han sanket inn troféer. Han vil for alltid bli husket for å være en utrolig god fotballspiller og en leder på banen.

– Etter at jeg la opp har jeg jobbet i eiendomsbransjen med en tomt i Gjevingåsen på Stjørdal. Der håper vi at det skal bygges etterhvert.

Hver høst siden jeg la opp har jeg også arrangert en fotballcup i august for unge fotballspillere i alderen 10-14 år i Abra-hallen. I tillegg holder jeg foredrag angående karrieren, idéene og opplevelsene som vi hadde i Rosenborg. Disse kan brukes hos for eksempel andre fotballklubber og bedrifter, sier Skammelsrud.

Avslått
Østfoldingen var kjent gjennom hele karrieren for å gi alt for laget, samt å være en leder og en pasningslegger av ypperste klasse. I 2002 tok det imidlertid fort slutt. Da Åge Hareide tok over som hovedtrener for Rosenborg etter Eggen-epoken ble det fort klart at han hadde ikke planer om å la Skammelsrud være med videre. Dette sjokkerte både hovedpersonen selv og mange av supporterne som ikke ville miste sin trofaste maestro.

– Jeg fikk plutselig beskjed om at jeg ikke fikk ny kontrakt – det var ikke den beskjeden jeg ville ha. Men samtidig vet man jo ikke

hvordan det hadde gått om jeg hadde fått fortsette. Det kan jo hende

at prestasjonene mine hadde dalt ned og da hadde minnet om meg kanskje vært litt annerledes. Jeg ga meg på topp og det er det ikke alle som kan si, forteller han.

Hans siste kamp ble dermed hjemmekampen mot Lyon i Champions League høsten 2002. Det ble også avskjedskampen til Nils Arne Eggen (før han gjorde comeback åtte år senere). Under æresrunden markerte Elvis Presleys ”I can’t help falling in love with you” slutten for to legender i Rosenborg.

– Det var spesielt. Jeg var heldig som fikk slutte sammen med Nils og det var en helt fantastisk kveld. Jeg husker veldig godt den kampen og at jeg håpet at dommeren ikke ville blåse av under de siste minuttene.

«Du må ikke blåse av, du må ikke blåse av.» Det var en rar følelse når dommeren blåste av kampen, mimrer Skammelsrud, som selvfølgelig ble kalt ”Skammelsgud” etter årene i Rosenborg.

Store øyeblikk
Rakkestad-gutten var med på de aller største årene i Ballklubben. Man skulle tro det ville bli vanskelig for han å plukke ut sitt største øyeblikk etter åtte år i Champions League. Det var det ikke.

– Det er enkelt å svare på. Det er uten tvil kampen borte mot Milan.

Det var gjennombruddet vårt i Europa. Vi måtte vinne på San Siro for å slå dem ut og de var jo tross alt mestere fra året før. Så at lille Rosenborg skulle klare det trodde vi egentlig ikke på selv engang før det var omtrent fem minutter igjen. Den sitter godt. Inntrykkene fra garderoben før, under kampen og dagene etterpå – det er stort, forteller Skammelsrud.

47-åringen har derimot ikke bare gode opplevelser mot italienske storlag. Seks ganger møtte trønderne Juventus i Mesterligaen.

Skammelsrud opplevde i disse kampene flere av sine aller mest nervøse øyeblikk på fotballbanen.

– Jeg tok tre straffer mot Juventus. To av de var i samme kamp og jeg traff på den første. Den andre skulle jeg egentlig ikke ta, men Sigurd Rushfeldt var byttet ut, og den bomma jeg selvfølgelig på. Akkurat det satte seg i hodene på folk. Da vi tre år senere fikk straffespark mot Juventus i det 90. minutt på stillingen 0-1, visste jeg at om jeg satt den så ville folk glemme straffen jeg bomma på sist og heller huske den jeg hadde satt nå. Resten av laget jublet over at vi hadde fått straffe, mens jeg stod litt for meg selv og bannet. Det var en forferdelig opplevelse. Beina begynte å bli gelé men jeg satt straffen, smiler Skammelsrud.

Klubben betyr mye
Til tross for at avskjedskampen kom før den daværende 36-åringens vilje, ville han ikke trappe ned med spill i en mindre klubb i kongeriket.

– Konkurranseinstinktet mitt er for sterkt til at jeg kunne trappe ned fotballkarrieren på et lavere nivå. De eneste kampene jeg har spilt siden jeg la opp var en showkamp der Norge møtte Argentina for noen år siden. Der vi spilte mot blant annet Diego Maradona. Jeg spilte også mot et lag bestående av gamle Liverpool-stjerner for et år siden – slike kamper er morsomme å spille, sier han.

I dag er det ikke mange av spillerne som er igjen fra tiden til Skammelsrud. Det er faktisk bare Steffen Iversen, som spilte to sesonger med Bent (1995 og 1996) før han dro til England. Likevel vil Østfoldingen anse forholdet til klubben som sterkt.

– Når du legger opp kjenner du alle spillerne. Det viskes ut litt for hvert år hvilke spillere du kjenner. Steffen Iversen var jo med da jeg var aktiv, men han er den eneste som er igjen. Klubben er jeg veldig glad i og jeg er ofte innom brakka og hilser på. Det har blitt en vane at bilen liksom bare svinger innom hver gang jeg kjører mot Lerkendal.

Erik (Hoftun) prater jeg mye med om fotball og andre ting. Har litt kontakt med de andre jeg spilte med også. Kontakt med miljøet, sier han.

Skaptrønder
– Men jeg må innrømme at jeg ser flere kamper på TV enn live. Det ser bra ut i år, vil stå mellom Rosenborg, Godset og Molde. Det er mer stabilt nå enn i fjor. Ser ingen som skal være bedre enn RBK i år, spår Skammelsrud.

Når Skammelsrud snakker høres det godt at han har bodd over 20 år i Trøndelag. Østfold-dialekten viskes gradvis ut. Han forteller at han ikke har hastverk med å komme seg til sitt tidligere hjemsted.

– Jeg kunne gjerne gjort det på grunn av været. Trønderværet er ikke mye å skryte av. Men jeg har bodd her nå i rundt 20 år og har de fleste vennene mine her, så jeg blir nok værende i Trøndelag, sier han.

Denne teksten er hentet fra eksamensoppgaven "Bak mål" som er laget av Vegard F. Brøndbo, Marius Dahl og Mia Innset Esbensen ved Norges Kreative Fagskole i Trondheim.

Helland julekort
Siste nytt
Sesongkort i julegave – signert av gutta!
Gi bort sesongkort i julegave, med julekort signert av deg og en av våre spillere.
Sesongkort 2017
Siste nytt
Jubileumssesongkortet har ankommet!
Sesongkortet for jubileumssesongen 2017 er nå på plass i RBK Shop.
Sørensen Berg Strand
Siste nytt
Vi feirer 24 seriegull
24 seriegull - 24 luker. Det måtte bli en julekalender.
Alex Gersbach mot Godset
Siste nytt
Gersbach nominert til prestisjepris
Alex Gersbach kan krone et år med the double på perfekt vis.

Adobe Flash-plugin påkrevd

Denne siden krever Adobe Flash-plugin. Klikk her for å laste ned nyeste versjon av Flash-plugin.

Se flere videoer

Sesongkort i julegave – signe...

Jubileumssesongkortet har ank...

Vi feirer 24 seriegull

Gersbach nominert til prestisjepris

SalMar Akademiet – uke 48

- Når ikke maks kapasitet i finalen

Mest lest
Helland fikk kjørt seg av Super-Ni...
Det er ikke ofte Pål André Helland og O...
Italia elsker Rosenborg
Tusenvis av italienere fyller torget i ...
- Se på dette her
Utestengt fra Europa
Strandberg klar for FC Krasnodar
- Må legge igjen noen kroner til m...

Partnere