80-tallshelten

Han var med på både oppturer og nedturer med Rosenborg. Jan Hansen var en lojal spiller og er en legende som for alltid vil bli husket på Lerkendal.

Jan Hansen

Marius Dah

 

Jan Hansen kom til Rosenborg fra Ranheim i 4. divisjon på slutten av 1974-sesongen. Da han la opp som fotballspiller 14 år senere, kunne han se tilbake på en karriere der kontrastene var store.

Han vant seriegull med klubben, men var også med og rykket ned. Det beviser at Jan Hansen var en lojal spiller, som spilte med hjertet utenpå drakta.

Starten av en lang karriere
– Jeg kom til Rosenborg høsten 74 fra Ranheim i 4. div. Første sesongen min startet dermed det påfølgende året. Da skjedde det mye og jeg var blant de heldige som fikk spille. Vi nådde semifinalen i cupen og så vidt jeg husker var vi et mål fra sølvplassen, men ble nummer fire. Man kan si det var en nesten-sesong, sier Jan Hansen.

Kort tid etter sin debut for Rosenborg fikk midtbanespilleren sin første kamp for A-landslaget.

– Jeg debuterte på A-landslaget med Nils Arne Eggen som trener i 1975. Til sammen ble det 19 landskamper, pluss en landskamp på yngre nivå, forteller han.

Men slutten av 70-tallet var det ikke akkurat fryd og gammen i Trondheim. Kun to år etter kom 1977, som var et av de tyngste årene for trøndersk-fotball – da Rosenborg rykket ned fra øverste divisjon.

Hansen kan ikke forklare hvorfor trønderne plutselig slet.

– Vi slet i 77 og hadde vel ikke tosifret antall poeng engang. Det er vanskelig å beskrive hvorfor det ble sånn, men det ble nå en gang det, sier han.

En av grunnene kan ha vært at suksessduoen Harald Sunde og Odd Iversen forsvant. Sistnevnte fant seg ikke i behandlingen han fikk fra Rosenborg og dro til hovedstaden for å spille for bohemene fra Vålerenga.

Veien tilbake
– Fra 1978 skulle Nils Arne bygge opp et nytt Rosenborglag i 2.divisjon, som tilsvarer andre nivå i dag. Odd Iversen kom hjem og tok med seg Harald Sunde. I tillegg fikk vi med de tre ungguttene som ble kjent etter hvert. Disse var Ola By Rise, Knut Thorbjørn Eggen og Øivind Husby. De var viktige bidragsytere for å bygge opp et nytt Rosenborglag, forteller Hansen.

«Troillongan» rykket direkte opp til eliteserien etter den tunge 77-sesongen. Hansen var en viktig spiller i et lag som hadde ambisjoner om å bli best.

– I 1981 hadde vi et bra lag og gjorde det veldig godt, men på høsten møtte vi Vålerenga i en avgjørende kamp om seriegullet som vi tapte ufortjent. Den sesongen hadde vi et lag som var godt nok til å ta seriegull, men det ble dessverre ikke det, mimrer han.

Rosenborg var et nesten-lag på starten av 80-tallet og gjorde det ofte bra uten å vinne. Derfor nøler ikke Hansen et sekund da vi spør han hva hans største opplevelse var. For etter elleve år i klubben kom gullåret 1985.

Seriegull og tilskuerrekord
– Det største jeg har opplevd som Rosenborgspiller var å bli seriemester i 1985 etter å ha slått Lillestrøm på Lerkendal. Den høsten var helt spesiell. Lillestrøm ledet klart, men vi tok sakte, men sikkert innpå, forteller 57-åringen.

De fleste husker nok, eller har nok blitt fortalt om, den legendariske Lillestrøm-kampen en sen oktoberdag i 1985. Men Jan Hansens vel så viktige bidrag fra kampen før er ikke så kjent.

– Det viktigste jeg gjorde i Rosenborg var å score 1-0 målet borte mot Viking i nest siste serierunde. Uten den seieren hadde vi uansett ikke vunnet gull, forteller han om en sen høstkveld i Stavanger uka før.

- Kan du beskrive målet?

– Det var “Kikkan” Angvik som forserte på venstresiden og inn mot 16-meteren. Han slo en flat ball mot nærmeste, der kom jeg i full fart og satte ballen hardt, lavt i nærmeste hjørnet bak en sjanseløs Erik Thorstvedt, forteller han.

Kampen mot Lillestrøm er fortsatt tilskuerrekord på Lerkendal. Hele 28 569 elleville tilskuere kom til stadion den dagen for å vitne at Hansen og resten av Rosenborg-gutta tok klubbens første seriegull på

14 år. Men tilskuerrekord til tross; Hansen kan ikke erindre kjempestemning.

– Det var stille på Lerkendal under Lillestrøm-kampen husker jeg. Det var fullstappet, men publikum var veldig nervøse. Du kunne høre publikum da Lillestrøm nærmet seg målet. Stemningen var ganske rar helt fram til målet kom. Da eksploderte alt og det ble helt vilt både resten av kampen og etter kampen. Vi hadde bankett senere på kvelden på Britannia Hotell nede i byen. Da vi gikk ut på ballkongen ble vi møtt av et folkehav som hadde samlet seg utenfor hotellet, forteller han entusiastisk, før han legger ut om at dagens befolkning har blitt mer bortskjemte når det kommer til slike feiringer.

Selv om Rosenborg tok tilbake tittelen etter 14 år i skyggen skulle det ta ytterligere to år før gullalederen startet i Trondheim.

Trønderne regner 1988 som starten på den moderne Rosenborg-historien, og Hansen fikk være med å skrive det første kapittelet på den.

Slutten
– I 1987 slet jeg mye med skader og hadde planer om å gi meg. Men Nils Arne kom tilbake til 88-sesongen og han ville ha meg med videre. Den siste sesongen spilte jeg en del back på grunn av alle strekkskadene jeg slet med. Rollen min var å være en slags mentor for de yngre spillerne. 1988-sesongen var en perfekt måte å legge opp på, med både serie og cupgull, smiler han.

- Hvordan vil du beskrive deg selv som spiller?

– Ofte så blir jeg beskrevet som en arbeidsmaur. Men jeg vil også føye til at jeg var en rimelig god teknikker og pasningslegger i tillegg til å være en venstrebent-spiller med en god høyrefot, sier han, og presiserer at vi må få med at han også skyter bra med høyre.

– Når jeg scorer med høyre på Oldboys-laget blir de andre like overrasket hver gang, men jeg skyter jo bra med den! sier han.

Tiden etter Rosenborg
– Jeg har holdt på en del med Ranheim etter at jeg la opp. Fra

1990-1994 trente jeg a-laget til Ranheim. Jeg har også jobbet en del med de yngre spillerne i klubben opp igjennom årene. Jeg spiller også fotball fortsatt. Det gjør jeg for Rosenborg Oldboys og vi ble kretsmestere senest i fjor. Så lenge føttene henger på så er det gøy, sier han.

Hansen har også funnet seg en jobb som ikke er relatert til fotballen.

– Jeg har jobbet i Xerox siden 1995. Vi lager kopimaskiner, faxmas- kiner etc. Jeg jobber med salg der og synes at det er en spennende jobb, sier han.

– Følger du fortsatt med på Rosenborg?

– Jeg er på stort sett alle kampene til Rosenborg på Lerkendal. Firmaet jeg jobber for er sponsor for klubben og i den forbindelse har jeg av og til kunder med på VIP-tribunen, sier Hansen.

Denne teksten er hentet fra eksamensoppgaven "Bak mål" som er laget av Vegard F. Brøndbo, Marius Dahl og Mia Innset Esbensen ved Norges Kreative Fagskole i Trondheim.

Helland julekort
Siste nytt
Sesongkort i julegave – signert av gutta!
Gi bort sesongkort i julegave, med julekort signert av deg og en av våre spillere.
Sesongkort 2017
Siste nytt
Jubileumssesongkortet har ankommet!
Sesongkortet for jubileumssesongen 2017 er nå på plass i RBK Shop.
Sørensen Berg Strand
Siste nytt
Vi feirer 24 seriegull
24 seriegull - 24 luker. Det måtte bli en julekalender.
Alex Gersbach mot Godset
Siste nytt
Gersbach nominert til prestisjepris
Alex Gersbach kan krone et år med the double på perfekt vis.

Adobe Flash-plugin påkrevd

Denne siden krever Adobe Flash-plugin. Klikk her for å laste ned nyeste versjon av Flash-plugin.

Se flere videoer

Sesongkort i julegave – signe...

Jubileumssesongkortet har ank...

Vi feirer 24 seriegull

Gersbach nominert til prestisjepris

SalMar Akademiet – uke 48

- Når ikke maks kapasitet i finalen

Mest lest
Helland fikk kjørt seg av Super-Ni...
Det er ikke ofte Pål André Helland og O...
Italia elsker Rosenborg
Tusenvis av italienere fyller torget i ...
- Se på dette her
Utestengt fra Europa
Strandberg klar for FC Krasnodar
- Må legge igjen noen kroner til m...

Partnere