Tips til egentrening

Når all fotballaktivitet er stanset på grunn av koronaviruset er egentrening ekstra viktig.

Vi i RBK Skolen mener at den aktiviteten man bedriver selv, nemlig «egentrening», er minst like viktig som de organiserte treningene man er med på. Dette gjelder både treningene med klubblaget, ekstratiltak man er med på (som for eksempel RBK Skolen) og eventuelle tiltak som Klubb- eller Team BDO.

For å bli en bedre fotballspiller, og kanskje til og med blant de aller beste er det helt avgjørende at man trener mye. Men det er også viktig at man trener riktig!

Nå når all fotballaktivitet er stanset og skolene er stengt, på grunn av koronaviruset, er egentrening ekstra viktig. Alle spillerne i RBK holder i disse dager på med egentrening, og vi i RBK Skolen ønsker å dele noen tips om hvordan dere kan trene på egenhånd. Vi håper dette kan være til motivasjon og føre til mye god egentrening.

Hvor kan jeg trene?

For å unngå smitte så oppfordrer vi dere til å bruke kreativiteten og finne alternative steder du kan trene i tiden framover. Det er god motorisk trening å spille på forskjellig underlag og følgende steder kan være perfekte erstatninger for kunstgressbanen:

 • Gårdsplassen eller oppkjørselen
 • En stor parkeringsplass som står tom om kvelden
 • I hagen (spiller ingen rolle om der er snø der, da er det perfekt for brassespark)
 • Kjellerstua eller andre store rom i huset. Her anbefaler vi tennisball eller trikseball.

Bare kreativiteten setter begrensninger for hvor det er mulig å drive fotballaktivitet. Vær obs på trafikken og ta hensyn til andre.

Fotball skal først og fremst være artig, så bruk mest tid på de øvelsene og den egentreningsformen du selv synes er motiverende.

Les mer her om hvor du kan trene

Oppvarming - triksing

 • Bruke annenhver fot 
 • Sparke ballen høyt hver fjerde, tredje eller andre touch – kun vrist 
 • Sparke eller kaste ballen høyt, dempe med innsida på halvspretten 
 • Sparke eller kaste ballen høyt, dempe med utsida på halvspretten 
 • Sparke eller kaste ballen høyt, dempe med Cruyff på halvspretten 
 • Sparke eller kaste ballen høyt, dempe med vrista og dra ballen under seg (Berbatov) 
 • Trikse, og så sparke ballen over seg på 1 berøring, fortsette å trikse, eventuelt: over seg på 1 berøring, så tilbake på neste berøring, fortsette å trikse

Kanskje kan du sende video til vennene dine av at du gjør triks, så kan dere utfordre hverandre?

Her er enda flere tips på fotball.no

Mottak – pasning

Få noen til å slå pasning til deg, eller bruk noe som du kan slå pasning mot og få ballen tilbake (for eksempel en vegg).

Sett opp to småmål eller andre objekter du skal forsøke å treffe med pasningen.

mottak-pasning

Læringsmomenter

 • Kroppsstilling: Stå slik at du ser både ballen og dit du skal slå pasning
 • Ballbehandling med begge bein: Bruk den fjerneste foten (foten som er nærmest mål) til å ta imot ballen og innsiden av motsatt for til å slå pasning
 • Pasningsferdighet: Varier avstand

Varier kroppsstilling slik at du trener mottak og pasning med begge bein.

Mottak – dribling

Få noen til å slå pasning til deg, eller bruk noe som du kan slå pasning mot og få ballen tilbake (for eksempel en vegg).

Sett opp noe som du må drible før du kan skyte.

mottak-dribling

Læringsmomenter

 • Kroppsstilling: Stå slik at du ser både ballen og motstander. 
 • Ballbehandling med begge bein: Bruk den fjerneste foten (foten som er nærmest mål) til å ta imot ballen og motsatt fot til å ta med deg ballen framover med. 
 • Dribling: Prøv forskjellige finter.
 • Avslutningsferdighet: Skyte fra forskjellige hold og vinkler. Øv begge bein.

Varier kroppsstilling (sett kjegla på andre siden) slik at du trener mottak og skudd med begge bein og dribling fra begge sider.

Mottak – skudd

Få noen til å slå pasning til deg, eller bruk noe som du kan slå pasning mot og få ballen tilbake (for eksempel en vegg).

mottak-skudd

Læringsmomenter

 • Kroppsstilling: Stå slik at du ser både ballen og målet.
 • Ballbehandling med begge bein: Bruk den fjerneste foten (foten som er nærmest mål) til å ta imot ballen og motsatt fot til å legge til rette for skudd. Skyt på den tredje touchen.
 • Avslutningsferdighet: Øv på å skyte ballen dit du vil. Det er viktigere at skuddet er presist enn at det er hardt.

Øv på mottak og skudd med begge bein.

Fysisk trening

I ung alder bør fysisk trening i hovedsak bestå av trening på balanse, koordinasjon, løpsteknikk/ha kroppen i riktig posisjon og kjernemuskulatur. Her kan du se noen øvelser som Gerhard Wermink (RBK U18-trener og ansvarlig for fysisk trening i SalMar Akademiet) bruker, og som vi i RBK Skolen anbefaler.

Skadeforebyggende trening

Vi anbefaler å laste ned appen skadefri (www.skadefri.no). Der finner du mange skadeforebyggende øvelser for områder på kroppen som er ekstra utsatt i fotball. Å gjøre disse øvelsene og følge de rådene man får der er en lur investering som man kan få god nytte av senere i livet. 

Valg av sko

Når man trener mye, bør man ofte bruke grussko på kunstgressbaner. Unngå sko som er laget for gress med få og lange knotter. Dette er et tips fra medisinsk koordinator i RBK, Haakon Schwabe. Å bruke sko med lange knotter for ofte kan føre til store plager, både på kort, men ikke minst også på lang sikt. Bruk grussko ofte!

GOD TRENING! 
Hilsen Per Jarle og Mats i RBK Skolen
 

Annonse fra Eliteserien: