5 sesonger i Europa League

5 dager igjen til seriestart og det er samme antallet ganger RBK har spilt gruppespill i Europa League.

Annonse:

I dag er det 5 dager igjen til Rosenborgs første kamp i Eliteserien 2019. Laget starter borte mot Bodø/Glimt, søndag 31. mars kl 20. I dagene frem til avspark teller vi ned med noen glimt fra klubbens stolte historie.

Messebycupen

Som serietoer i 1968 fikk Rosenborg muligheten til å prøve seg ute i Europa året etter. Turneringen het da Messebycupen (Inter-Cities Fairs Cup).

Det var ikke mange som trodde RBK hadde noen mulighet mot engelske Southampton etter at klubben tre dager tidligere hadde blitt utslått av cupen av 2. divisjonslaget Mjøndalen.

Men et meget velspillende RBK-lag overrumplet engelskmennene fullstendig og 1–0-seieren var fullt fortjent.

Odd Iversen og Harald Sunde skapte stadige problemer for Southampton-forsvaret, og det var Sunde som skåret seiersmålet etter at Ivers hadde snappet ballen idet keeperen droppet ballen.

I returoppgjøret på The Dell fikk RBK imidlertid kjørt seg og hjemmelaget vant 2–0, selv med en straffebom.

UEFA-cupen

I 1971 tok det europeiske fotballforbundet over turneringen, hvor toerlagene fra de forskjellige ligaene deltok, og døpte den om til UEFA-cupen.

Som serietoer i 70 var Rosenborg kvalifisert i cupens første sesong. Motstanderen i 1. runde var finske IFK Helsingfors, og det ble lett match for RBK. 3–0-seier hjemme og 1–0-seier borte.

Belgiske Lierse fikk også kjenne på overmakten i 2. runde. Hele 4–1 vant Rosenborg i hjemmekampen, som ble spilt på Ullevaal, etter skåringer av Jan Christiansen (2), Arne Hanssen og Per Loraas.

I bortekampen hadde Rosenborg tilsynelatende full kontroll. Et kvarter før slutt, på stillingen 0–0, gjorde den uerfarne treneren Nils Arne Eggen et par bytter som han senere fikk angre på.

I løpet av ti minutter skåret Lierse tre mål, og dermed var de videre, takket være bortemålet de fikk i Oslo.

Europa League

I 1999 ble cupvinnercupen og UEFA-cupen slått sammen, og ti år senere ble den nye turneringen lansert under merkenavnet UEFA Europa League.

Rosenborg fikk sjansen til å delta etter å ha overtatt Fairplay-plassen til serievinner Stabæk. Eventyret kræsjlandet imidlertid med 0–1-tapet for Qarabagh i 2. kvalikrunde.

Året etter var det klart for Rosenborgs første deltakelse i gruppespillet, som en trøstepremie, etter tapet mot FC København i Champions League.

Rosenborg endte sist i gruppa, kun hjemme mot Aris ble det tre poeng.

Langt unna avansement

I 2012 vant RBK begge kampene mot Rapid Wien, men havnet likevel godt bak Metalist Kharkiv og Bayer Leverkusen på tabellen.

Tre år senere ble det bare to poeng, til tross for gode prestasjoner mot Lazio, Saint-Étienne og Dnipro.

I 2017 ble det så fire poeng mot Vardar og ett poeng mot Zenit.

Vårt femte forsøk i gruppespillet endte også med magert poengresultat. Uavgjort borte mot Leipzig i siste kamp reddet imidlertid RBK unna nullen.

Jubel i playoff

Selve gruppespillene i Europa League har ofte vært små antiklimaks. Det har vært i kvalifiseringskampene at de minneverdige opplevelsene har dukket opp.

Som hjemme mot Legia Warszawa i 2012 da Mix avgjorde avansementet tre minutter før slutt.

Store prestasjoner var også 3–0-seieren borte i playoff over Steaua Bucuresti i 2015, og ikke minst de to seirene over Ajax i 2017.


  

Annonse fra Eliteserien: