Den «glemte» gullduellen

Rosenborg og Brann har knivet i toppen av Eliteserien flere sesonger. Få dueller har hatt mer dramatiske premisser enn da RBK sikret seriegullet i 1990.

Annonse:

Nå er det for mange poeng igjen å spille om, til å kalle søndagens toppoppgjør for en avgjørende gullmatch, men for første gang på mange år snakker publikum og media om en mulig gullduell mellom storklubbene fra Trondheim og Bergen.

For snart 28 år siden utspant det seg en helt reell gullduell mellom lagene på Lerkendal. I aller siste serierunde - der begge lag behøvde tre poeng og begge lag hadde muligheten til å bli seriemester.

Langt bak etter Brann-tap

Etter halvspilt sesong, var det lite som tydet på at Rosenborg-Brann skulle bli en avgjørende gullkamp i 1990-sesongen. Rosenborg hadde gitt en liten luke opp til tetlagene Tromsø, Molde og Viking. Dermed var tre poeng mot tabellnabo Brann i Bergen viktig, for å holde tritt. En marerittomgang sørget for at Brann ledet 3-0 til pause, slik at Karl Petter Løkens redusering ble som en parentes å regne. Bergenserne passerte trønderne på tabellen og Rosenborg lå på femteplass etter elleve av 22 serierunder - syv poeng bak serieleder Tromsø.

3-1-seier i Tromsø i neste serierunde og 7-1 borte mot Molde satt standarden for høsten, der RBK spiste seg innpå sakte, men sikkert. Tre runder før slutt var avstanden opp til Tromsø kun ett poeng, med Brann og Molde fire poeng bak serietoerne fra Trondheim. Og da 90 minutter av sesongen gjenstod, var Rosenborg serieledere. På målforskjell over Tromsø, to poeng foran Brann og Molde. Fire lag hadde en teoretisk mulighet til å bli seriemester foran siste runde - og to av dem møttes på Lerkendal.

- Hadde du spurt meg om hvordan det gikk i 1990, ville jeg sagt at jeg husket det som om vi var suveren og mange poeng foran Brann på veien til å ta «the double». Realiteten er en litt annen skjønner jeg, så det er veldig artig å se hvor jevnt det faktisk var foran den siste serierunden, sier Gøran Sørloth, konfrontert med om han husker den «glemte» gullkampen mot Brann.

- Det er helt rart, for den kampen må ha gått i glemmeboken. Vi hadde så mange viktige kamper mot Brann den perioden og den sesongen huskes mest for at vi vant både serien og cupen. Det er sånn at når man er litt gammel, er det ikke alt man husker like godt, flirer Sørloth, som scoret åtte seriemål den sesongen, men ingen mot Brann.

Fire lag kunne bli seriemester i siste runde

Brann måtte vinne for å i det hele tatt ha en sjanse til å bli seriemester, mens de samtidig måtte håpe på at resultatene i Fyllingen-Molde og Lillestrøm-Tromsø gikk veien. Med sin suverene målforskjell visste Nils Arne Eggen og hans menn at tre poeng ville sikre Rosenborgs andre seriegull på to år. Ved uavgjort måtte Lerkendal-publikummet håpe på hjelp fra erkerivalen Lillestrøm.

Anført av Sverre Brandhaug, kastet Rosenborg det de hadde i angrep i jakt på scoringer, for å avgjøre gullet selv og ikke belage seg på hjelp fra Åråsen. Brandhaug var nærmest scoring i en fartsfylt 1. omgang, men et frispark med retning krysset ble mesterlig reddet av Brann-keeper Thomas Gill.

Dermed sto det 0-0 til pause på Lerkendal, men det var fortsatt status quo i gullkampen da det var samme pauseresultat i Fyllingsdalen og Lillestrøm.

Nerver helt inn

Kun minuttet etter hvilen fikk 22 000 på Lerkendal noe å juble for. Mini Jakobsen slo et innlegg fra venstrekanten langs bakken til Karl Petter Løken. Løken fikk et godt treff, men ikke godt nok til å overliste Thomas Gill, som måtte gi en retur. Der dukket unggutten Roar Strand opp og banket inn 1-0. Rosenborg fortsatte å presse og burde satt inn 2-0, men Brann kom svært nær utligning da Olafur Thordarson overlistet Ola By Rise, bare for å se skuddforsøket bli stoppet av stanga. 

Det skulle ta 88 minutter av kampen før hjemmepublikummet virkelig kunne senke pulsen da Rosenborgs toppscorer Mini Jakobsen satte spikeren i kisten med sin 2-0-scoring, der han kaldt og rolig rundet keeper og trillet ballen det tomme buret til sitt 17.seriemål for sesongen. 

Dermed sikret Rosenborg seriegullet og Brann gikk glipp av både gull og medaljer. I ettertid viste det seg at uavgjort ville vært nok for RBK, all den tid Lillestrøm-Tromsø endte målløst. Til slutt endte seriemesterne to poeng over Tromsø, etter å ha ta ni poeng mer enn sin nærmeste gullutfordrer i andre halvdel av sesongen.

Rosenborg-Brann 2-0 (0-0)

  • 22. serierunde i Tippeligaen, 7.oktober 1990.

  • Lerkendal stadion, 22 865 tilskuere.

  • 1-0 Roar Strand (46), 2-0 Mini Jakobsen (88)

  • Rosenborgs lag: Ola By Rise - Øyvind Husby, Trond Sollied, Knut Torbjørn Eggen, Trond Henriksen - Karl Petter Løken, Sverre Brandhaug, Ørjan Berg - Roar Strand, Gøran Sørloth, Mini Jakobsen

 

Oh ah Sapara

1990-sesongen er ikke eneste gang Rosenborg har hatt en stor luke oppover, for så å ende opp som seriemester. I 2006 hadde Brann på det meste hele ti poengs forsprang, men Rosenborg jobbet seg opp i ryggen og forbi. Da tre runder gjenstod, møttes lagene til det som kanskje er den mest kjente gullduellen mellom Brann og Rosenborg. Sistnevnte ledet med tre poeng før de gjestet Brann Stadion og mål av Øyvind Storflor og Steffen Iversen sørget for 2-1-ledelse til RBK. Da Marek Sapara skrudde inn 3-1 på frispark, var det gjort.

Dermed hadde Rosenborg i teorien sikret seriegullet og endte til slutt sju poeng foran sølvvinner Brann.

Det er fryktelig langt igjen før man kan kalle søndagens toppkamp på Lerkendal for en avgjørende gullduell. Men når tre poeng skiller lagene etter elleve runder, vil en eventuell vinner få et realt boost foran resten av sesongen, der det vil være 51 nye poeng å spille om før seriemesteren kåres i slutten av november.

PS! Også i fjorårssesongen var Brann et topplag i mai og bergenserne ledet serien i midten av juni. Til slutt endte Lars Arne Nilsens menn på 5.plass - 14 poeng bak seriemester Rosenborg.

Rosenborg har mulighet til å ta over serieledelsen søndag klokken 20:00. Billetter kan du kjøpe i RBK Shop, i billettluken på kampdag, eller ved å bestille gjennom Ticketmaster her.

Annonse fra Eliteserien: