- Hadde vært stort å jobbe med Nils Arne

Molde-trener Ole Gunnar Solskjær gir oss et blikk på Rosenborg fra den «andre siden» i denne ukens 100-årsportrett.

Ole Gunnar Solskjær har som de fleste vet en eventyrlig spillerkarriere bak seg etter å ha spilt i over elleve år i for det engelske storlaget Manchester United. Siden har han gått over i trenerrollen, med jobber for Uniteds reservelag, Cardiff, og ikke minst Rosenborgs argeste rivaler, Molde Fotballklubb.

Tidligere denne måneden dro RBK.no til Rosenes by for et møte med Molde-sjefen på Aker stadion, inne på kristiansunderens eget kontor. Som så mange andre i Kristiansunds-området var også Solskjær som unggutt fascinert av den fotballen Rosenborg spilte.

Annonse:


- På 90-tallet var jeg veldig engasjert og fulgte med på det som skjedde i Champions League. Det var egentlig den eneste måten man kunne se toppfotball med norske klubblag. Søskenbarnet mitt er massiv RBK-supporter og trønder, så jeg ble med han noen ganger på Lerkendal. Man ble tiltrukket av den type fotball som RBK spilte, forklarer han.

Prøvespill til besvær

Det kanskje ikke like mange vet, er at som ung og lovende Clausenengen-spiller ble Solskjær invitert opp til Trondheim for et prøvespill på Lerkendal. Ole Gunnar tar oss med tilbake til våren 1994.

- Det var i oppkjøringen til 94-sesongen. Jeg var starstruck og hadde store øyne. Jeg hadde nettopp kommet meg inn på U21-landslaget, og nå var jeg og Trond Andersen invitert opp for en ukes prøvespill. Det var kjekt helt til det kom til en internkamp på 3x20 min. Trond spilte 2 av de 20-minutterne og jeg bare en. Da tenkte jeg at dette var ikke et prøvespill for å se hva jeg kunne. Det var et par-tre dager igjen, men jeg ba Trond si til dem at jeg hadde blitt sjuk. Jeg var forbanna og dro hjem, forteller han.

- Jeg spilte hele den sesongen for Clausenengen, og gjorde det bra. I siste kamp møtte vi RBK 2 og vant 4-0. Jeg scoret tre av målene. Da fikk jeg en telefon; «vi er interessert, vi assa», sa Bjørn Hansen. Så da ble jeg invitert opp på ny for å se om det ble en overgang. Rune Bratseth ville kjøpe meg, men jeg kom ikke til å være med i A-stallen i 95-sesongen. De ville låne meg ut til Strindheim. Da jeg fortalte dette til Bjørn Hansen (som på det tidspunktet var U21-landslagstrener), så sa han at det var kanskje best at jeg gikk til Molde. Det rådet tok jeg, og slik ble det, sier Solskjær.

Ferguson og Eggen

Resten er historie, som det heter. Ole Gunnar leverte varene for Molde, og ble senere hentet til England av Manchester Uniteds legendariske trener, Alex Ferguson, som bygde opp klubben fra Nord-Vest-England til å bli en av Europas største, ikke så rent ulikt det en viss orkdaling gjorde med Rosenborg.

Det Fergie sa var loven, og slik tror jeg også det var med Nils Arne.

— Ole Gunnar Solskjær


- De har faktisk veldig lik personlighet. Jeg er utrolig glad for at jeg fikk jobbe med og spille under Fergie, og fikk lært det jeg gjorde av en sånn skikkelse. Og jeg har alltid sagt at det er én ting jeg kunne tenkt meg i karrieren, nemlig å ha jobbet med Nils Arne Eggen. Å spille eller vært trener under Nils Arne, det hadde vært utrolig lærerikt. Jeg tror også de to respekterer hverandre, og de er veldig like som personer og trenere. Det er rett og slett helt suverent å vinne så mye som de to har gjort. Det Fergie sa var loven, og slik tror jeg også det var med Nils Arne, sier Solskjær.

_H802194
MESTER EGGEN: - Å spille eller vært trener under Nils Arne hadde vært utrolig lærerikt, sier Solskjær.


Det har tidligere blitt sagt om deg at du var en av de som fulgte mest nøye med og studerte Ferguson under din tid i Manchester. Visste du tidlig at du ville bli trener etter spillerkarrieren?

- Nei, egentlig ikke. Men jeg har alltid vært interessert og en fotballidiot. Jeg følte meg privilegert som fikk oppleve å få betalt for å ha det beste setet i teateret, for å si det på den måten. Men da jeg fikk den alvorlige kneskaden da jeg var 30 år, var jeg i det hele tatt usikker på om jeg kunne spille fotball igjen. Jeg bestemte meg for at jeg ville forbli i fotballen, og da måtte jeg bli trener. Så jeg begynte å notere, ikke bare hva vi gjorde på trening, men hva det var Ferguson gjorde, hva han sa og hvordan han fikk oss til å prestere, forteller han ivrig.

- Jeg var en utålmodig jeger som skjøt på første skuddet

Etter Solskjær la fotballstøvlene på hylla i 2007, jobbet han som reservelagstrener i United, før han vendte snuten hjemover til Norge da Molde ville ha han som ny trener foran 2011-sesongen. På Aker stadion var det ingen tvil om hva forventningene og målsetningen var.

- Det var litt den samme rollebeskrivelsen som Fergie fikk da han tok over United, å slå Liverpool ned fra hesten. Det var jobben min også. Det laget som slår Rosenborg, vinner som regel serien. Det må dere ta som et kompliment, smiler han. Sånn er det nå også, skal vi bli best, så må vi bli bedre enn RBK.

To seriegull på rad og en cuptriumf med Molde senere, gikk en drøm i oppfyllelse for Solskjær. Han ble tilbudt jobben i Premier League-klubben Cardiff, som på det tidspunktet kjempet en hard kamp for å unngå nedrykk.

Kanskje jeg blir Moldes Nils Arne Eggen?

— Ole Gunnar Solskjær
Det gikk ikke helt slik Solskjær forventet, og han ble løst fra jobben da klubben fra Wales startet den påfølgende sesongen i Championship under pari. Molde-treneren erkjenner at han kanskje var litt for opptatt av å få prøve seg i Premier League for tidlig.

- Jeg var kanskje litt for utålmodig, en jeger som skjøt på første skuddet, kan du si. Jeg var såpass ung og uprøvd på det nivået, på et bunnlag i PL i den fotballverdenen der. Hele situasjonen gjorde at det ble som det ble, sier han ærlig.

- Jeg sa i 2011 at «jeg skal bli manager i Premier League». Det klarte jeg, men nå er det slutt på den tiden. Kanskje blir jeg Moldes Nils Arne Eggen, og får bygge opp noe over tid, undrer han. 

csp_car_pal_050414_33
Det ble et ublidt møte med Premier League for Solskjær i 2014. Crystal Palace-manager Tony Pulis med noen trøstende ord.

Tror på gruppespill for RBK

Det har blitt gjort og sagt mye om forholdet mellom Rosenborg og Molde de seneste årene. Som sjef for Rosenborgs rivaler, er Solskjær opptatt av at det skal ligge en respekt i bunn og at man skal opptre rause i en sunn konkurransesituasjon, men der det også samtidig skal være rom for litt temperatur.

- Jeg får ikke moldensere eller noen andre etter meg når jeg sier at vi har utrolig respekt for det Rosenborg har gjort. Samtidig er det jo alltid eksempler på folk som blir støtt. Jeg syns personlig det er viktig at det skal være temperatur og stemning, så lenge det ikke blir fysisk, det er det viktigste. Spesielt i forhold til barn. En romsdaling som reiser til Lerkendal skal ikke grue seg for å møte RBK-supporterne, og vice versa, mener han. 

Norske lag har større sjanse enn folk tror.

— Solskjær om Europa-kvalifiseringen.


Rosenborg og Molde er de to norske lagene som tradisjonelt sett også har utrettet mest i Europa. Nå ser det ut til at forspranget til de store lagene og ligaene på kontinentet bare øker. Hvordan vurderer du Rosenborgs sjanser i årets Europacup-kvalifisering?

- Nåløyet blir stadig trangere, og det kreves mer for å klare det. Men jeg må si, da jeg så dere mot KBK (tre dager før dette intervjuet ble gjort, red anm.), og man ser at dere har Mike Jensen og spesielt en spiller som Nicklas Bendtner, som har spilt i Arsenal, Juventus og Wolfsburg på benken, da ser man kvaliteten dere har i laget. Jeg tror faktisk Rosenborg kvalifiserer seg for et gruppespill i år. Norske lag har større sjanse enn folk tror, sier Solskjær.

LazioRosenborg38Esult
Solskjær tror Rosenborg kommer til Europa igjen i år. Her har Alexander Søderlund scoret borte mot Lazio i 2015, sist gang RBK var i Europa League.

Molde-treneren mener likevel at de norske lagene må jobbe knallhardt for å tette gapet til resten Europa, også i årene som kommer. Han påpeker at norske lag ofte er godt organiserte og som regel matcher motstanderen på den fysiske biten.

- Men i fjor høst snakket Kåre litt om at RBK ikke så like solide ut på slutten av sesongen. Han mente at Rosenborg-spillerne burde klare seg litt mer én-mot én, og to-mot-tre. Åtte-til-ti ganger i løpet av en kamp, oppstår det én-mot-én-situasjoner fordi man ikke er i balanse. Der har Kåre et poeng i at vi må bli bedre.

- Det er helt skandale

Selv mottok Ole Gunnar Solskjær Kniksen-prisen som årets trener i 2011. Hva tenker han om at Kåre etter to «the double» på rad fremdeles ikke har fått den samme annerkjennelsen?

- Det er helt skandale. Selvfølgelig skulle han hatt det, ingen tvil. Det sier alt om den kåringen. Det er litt det samfunnet vi lever i, vi liker å løfte frem og dyrke underdogen, sier han.

Nils Arne sa jo ofte at det vanskeligste er å gjenskape suksessen, og det har jo Kåre og teamet gjort?

- Å gjenskape er en ting, men du må forbedre deg hele tida. Jeg er sikker på at Rosenborg ikke er fornøyd med å være like gode som i fjor. De har snudd litt på treningsopplegget fordi de skal være bedre enn i fjor.

Hva sitter igjen som ditt sterkeste Rosenborg-minne?

- Som trener er det nok når Magne Hoseth scoret i cupfinalen 2013 som står igjen som det beste minnet. Samtidig så jeg jo de Champions League-kampene mot Real Madrid og AC Milan. Når jeg tenker tilbake til den tida da jeg var ung, husker jeg at dere herjet til tider, spesielt på hjemmebane.

Og hva betyr Rosenborg for deg i dag?

- Sunn konkurranse. Ei gulrot, og noe å strekke seg etter. Det gjør oss bedre å ha noen som akkurat nå er noen hestehoder foran oss. Men vi skal jobbe knallhardt for å ta dere igjen!

Portrettserien Rosenborg 100 år

  • Rosenborg Ballklub fyller 100 år. Gjennom året 2017 vil dette markeres på flere måter. Et av tiltakene er en portrettserie som vil publiseres på RBK.no utover våren, sommeren og høsten, hvor publikum vil møte forskjellige mennesker som åpner opp om sin interesse, lidenskap eller tilknytning til Rosenborg.

  • Til en slik serie som skal feire Rosenborgs eksistens gjennom hundre år, finnes det et uendelig utvalg av personer, både kjente og mindre kjente, unge og gamle. Vi har landet på et knippe personer som vi mener representerer et mangfoldig spekter av Rosenborg gjennom 100 år og som på sine ulike vis kan kaste forskjellige blikk på det som ofte kalles Nordens stolthet.

Annonse fra Eliteserien: