Slik er våre motstandere i Europa League

Det blir gjensyn med en nordmann når Rosenborg gjester Salzburg i UEFA Europa League.

Annonse:

Rosenborg er videre til Europa League etter en høydramatisk kamp i Skopje. Med 5-1 sammenlagt over makedonske Shkëndija skal Rosenborg spille gruppespill i Europa for andre året på rad.

I gruppen ble Rini Coolens menn trukket opp mot de østerrikske seriemesterne FC Salzburg, det tyske topplaget RB Leipzig og det blir et gjensyn med Celtic.

Dette er våre motstandere.

FC Salzburg

Salzburg har vært det beste laget i Østerrike i en årrekke og har vunnet serien fem år på rad foran laget som Austria og Rapid Wien. I tillegg vant klubben den østerrikske cupen fire år på rad før rekken ble brutt denne våren. Klubben stammer opprinnelig fra SV Austria Salzburg, men ble kjøpt opp av det mektige Red Bull-konsernet i 2005 (drikkevareprodusenten har sine hovedkvarter like utenfor Salzburg). Klubben heter egentlig Red Bull Salzburg, men får ikke lov til å bruke sponsornavnet i europeiske turneringer.

Laget er blitt kjent som et "nestenlag" i hjemlandet etter å ha mislyktes i å kvalifisere seg til Champions League i en årrekke. Det hele ble billedgjort gjennom at laget hadde to måls forsprang på Røde Stjerne i årets playoff-runde da en halv time gjenstod av dobbeltoppgjøret, for så å ryke ut på bortemålsregelen som følge av to baklengsmål på to minutter.

Klubben har tidligere Molde- og Lillestrøm-spiller Fredrik Gulbrandsen i stallen, i tillegg til å ha kjøpt Molde-spiss Erling Braut Håland. Salzburg kom til semifinalen i Europa League forrige sesong, mye takket være kosovo-norske Valon Berisha. Der ble Marseille for sterke.

RB Leipzig

I likhet med Salzburg, er Leipzig sterkt knyttet til Red Bull-konsernet, noe som gjør deres innbyrdes oppgjør høyinteressant for fotballnerdene. RB i navnet sto tidligere for merkevarenavnet, men byttet navn til RasenBallsport eller RB ettersom det tyske fotballforbundet ikke tillater sponsornavn. 

Klubben har siden oppstarten i 2009 mottatt mye kritikk i hjemlandet for sitt eierskap, men sjarmerte på banen gjennom å lenge henge på i gullkampen i sin debutsesong på øverste nivå i 2016/17-sesongen. Bayern München ble til slutt for sterke, men Leipzig kvalifiserte seg for gruppespillet i Champions League gjennom andreplassen i ligaen. 

Forrige sesong kom laget på 6. plass i Bundesliga og ble nummer tre i sin Champions League-gruppe. Dette ga sluttspillplass i Europa League. Der gikk laget helt til kvartfinalen, men i likhet med Salzburg ble Marseille for sterke.

Laget solgte nylig midtbanespiller Naby Keita til Liverpool, mens landslagsprofilen som Emil Forsberg (Sverige), Yussuf Poulsen (Danmark), Timo Werner (Tyskland). Sistnevnte scoret to mål da Tyskland slo Norge 6-0 i VM-kvalifisering for temmelig nøyaktig ett år siden.

Celtic

Celtic trenger vel liten eller ingen introduksjon for Rosenborg-supporterne etter å ha møtt det ved fire anledninger de siste 13 månedene. I høst blir runder vi altså 540 minutter med fotball mellom Rosenborg og Celtic på litt over ett kalenderår. 

Celtic har vunnet nest flest seriemesterskap i Skottland etter Rangers, men siden sistnevnte måtte bygge en ny klubb fra konkurs, har Celtic totaldominert skotsk fotball. De grønn-hvite har vunnet serien sju år på rad og har samtidig vunnet trippelen (serie, ligacup og cup i samme sesong) tre år på rad. 

Celtic har deltatt i Champions League-gruppespillet de to siste sesongene, i fjor etter å ha slått ut Rosenborg på veien. Celtic ble for sterke i Champions League-kvalifiseringen også i år, etter å ha vunnet 3-1 i Rini Coolens trenerdebut for RBK i Glasgow. Men i nest siste hinder ble AEK Athen for sterke og Celtic tok seg til Europa League ved å slå Suduva i playoff torsdag kveld.

Norske Kristoffer Ajer spiller fast i midtforsvaret med tidligere RBK-er Mikael Lustig på høyreback. I stallen finnes også Cristian Gamboa, som spilte begge kvalifiseringskampene mot Rosenborg i juli.

Slik spilles kampene

Matchdag 1:
Celtic - Rosenborg
20.september klokken 21:00

Matchdag 2:
Rosenborg - RB Leipzig
4. oktober klokken 18:55

Matchdag 3:
Salzburg - Rosenborg
25.oktober klokken 18:55

Matchdag 4:
Rosenborg - Salzburg
8. november klokken 21:00

Matchdag 5:
Rosenborg - Celtic
29. november klokken 18:55

Matchdag 6:
Leipzig - Rosenborg
13. desember klokken 21:00.

Annonse fra Eliteserien: