33 år siden Tronds første møte med Linfield

BELFAST: Trond Henriksen er tilbake på Windsor Park for tredje gang. Slik husker han kampen mot Linfield i 1986.

– Jeg kjenner igjen banen, ja. Men det var tribuner av tre på alle kanter, så de har blitt oppgradert.

– Og så husker jeg det var mørkt, og at det regnet. Og at det var en svært tøff kamp.

Rosenborg og Trond Henriksen ble seriemester i 1985, og for første gang siden 1972 fikk de sjansen til å prøve seg i serievinnercupen.

Både i 1968, 70 og 72 hadde laget blitt slått ut allerede i første runde. Men etter å ha slått Linfield 1–0 på Lerkendal i første oppgjør var muligheten til stede for avansement.

– Forventningene var nok litt annerledes den gangen enn i dag. Vi visste langt mindre om motstanderne enn vi gjør nå, men vi håpet jo å komme oss til andre eller tredje runde, sier Trond Henriksen når han mimrer tilbake.

Tredje runde i 1986 ville betydd kvartfinale, for det var langt færre lag som deltok i serievinnercupen den gangen.

Forutsetningen endret

Når Rosenborg i dag forbereder seg på første runde av årets Champions League-kvalifisering så sitter laget med mange års erfaring fra europeiske gruppespill. Linfield, på sin side, har lite å slå i bordet med av E-cup-erfaring.

– Vi er nok favoritter denne gangen, særlig med tanke på at vi er midt i sesongen, mens de ennå ikke har kommet i gang. Men vi vet det blir en tøff kamp, akkurat som det var i 86.

Som vi må regne med i kveld kom Linfield også i 1986 ut i høyt tempo fra start for å få de to målene de trengte for å gå videre. Angrepene baserte seg mye på høye innlegg inn foran mål, og de plukket keeper Ola By Rise enkelt ned.

Den største sjansen hadde Gøran Sørloth like før pause da han rundet keeper men satte ballen over mål.

– Denne kampen var typisk for min situasjon denne sesongen. I fjor scoret jeg lett på slike sjanser som den jeg fikk i første omgang. Nå gikk skuddet over. I andre omgang gjorde jeg ingen ting riktigere, men da ble det mål, sa Gøran Sørloth til Adresseavisen etter kampen.

Brandy briljerte

For like etter pause kom det viktige bortemålet. Sverre Brandhaug lekte seg med tre Linfield-forsvarere på høyresiden, rundet disse, men mistet ballen da han forsøkte nok en motstander. Linfield-backen somlet imidlertid utilgivelig. RBK-kapteinen tok ballen og la perfekt inn foran mål. Der møtte Gøran  Sørloth ballen helt riktig og scoret  gjennom en klynge av Linfield-spillere.

Sju minutter senere skjer kampens mest omdiskuterte situasjon. Ola By Rise rykker ut for å bokse unna et fremspill. Han bommer på ballen men smeller kraftig inn i en motspiller. På grensen til rødt kort. Dommeren holder kortene i lommen, men peker på straffemerket.

– Etter 1–1 husker jeg det var et kraftig kjør mot oss, men vi holdt unna. Gleden og lettelsen var stor når kampen var over, avslutter Henriksen.

Rosenborg møtte Røde Stjerne fra Beograd i andre runde, og fikk ordentlig juling. 0–3-tap hjemme og 1–4-tap borte.