8 Sørensen

8 dager igjen til seriestart og vi teller ned til avspark med et tilbakeblikk til 1999.

Annonse:

I dag er det 8 dager igjen til Rosenborgs første kamp i Eliteserien 2019. Laget starter borte mot Bodø/Glimt, søndag 31. mars kl 20. I dagene frem til avspark teller vi ned med noen glimt fra klubbens stolte historie.

Oslo-gutten Jan-Derek Sørensen hadde spilt tre år i Lyn da han ble hentet til Bodø/Glimt av Trond Sollied i 1994. I Glimt fikk han perfeksjonert kantrollen sin i 4-3-3-formasjonen laget spilte.

I 1998 var så Rosenborg på jakt etter en ny ving etter at Harald Martin Brattbakk hadde dratt til Celtic. Trond Sollied hadde tatt over som trener i Rosenborg og visste nøyaktig hvilken mann han ville ha.

Tallet er åtte

Jan Derek Sørensen fikk drakt nummer åtte, som nå var ledig etter Skammelsruds overgang til Bayer Leverkusen. -Et par måneder senere kom Skammelsrud forøvrig tilbake igjen, og endte dermed opp med Brattbakks ledige drakt nr 10.

 Allerede i sin andre kamp på Lerkendal kom det første målet, da Lillestrøm ble nedsablet med 6–1. Men det var først utover høsten at Jan-Derek begynte å briljere, og i sesongens siste hjemmekamp mot Athletic Bilbao skåret han begge målene i 2–1-seieren.

I 1999-sesongen løsnet det virkelig for lynvingen. Og det var særlig målene i Champions League den høsten som vi husker.

 Allerede i første gruppespillkamp borte mot Boavista puttet han det første av tre mål.

Så fulgte to 2–2-kamper, mot Feyenoord og Borussia Dortmund (mål av Sørensen). 

40.000 på Westfalenstadion

Tyske Borussia Dortmund hadde vunnet Champions League i 97, året etter kom de til semifinalen.

Da Rosenborg kom på besøk 19. oktober 1999 ledet Dortmund serien, med kun tre baklengsmål på åtte kamper.

Rosenborg viser derimot ingen frykt, og allerede etter et kvarter holder den tyske landslagskeeperen Jens Lehmann på å rote det til for seg etter et tilbakespill.

Like etter dytter en offsideplassert Jan-Derek Sørensen inn 1–0 til Rosenborg på pasning fra John Carew. 

Et kvarter ut i andre omgang øker samme mann ledelsen til 2–0, da han skrur et frispark vakkert over muren.

Ti minutter senere avgjør Fredrik Winsnes kampen etter et veggspill med Mini, og ydmykelsen er komplett for hjemmelaget.

Rosenborg vinner Champions League-gruppa allerede før siste runde, etter at Boavista blir slått 2–0 den påfølgende uka.

Jan Derek Sørensen får tre sesonger i RBK-trøya. Etter 108 kamper og 33 mål signerer han for nettopp Borussia Dortmund i 2001.

Annonse fra Eliteserien: