Ble god på gata

Tre uker før et katastrofalt jordskjelv rammet Haiti reiste familien Konradsen Ceïde hjem til Norge. Men de returnerte raskt for å hjelpe.

Annonse:

12. januar 2010 skjedde det som ikke skulle skje. Et kraftig jordskjelv rammet Haiti og katastrofen var et faktum. Nærmere 300 000 personer omkom og millioner ble rammet.

Et par måneder i forveien hadde Ingvill Konradsen bestemt seg for å slutte i jobben på FN-kontoret i Port au Prince (hovedstaden i Haiti). Og tre uker før skjelvet satte hun og mannen Edwin seg på flyet til Norge med sine tre sønner: Emil, Mikkel (tvillingbror) og Odin. 

- Huset vi bodde i før vi dro tilbake til Norge ble fullstendig ødelagt i skjelvet. Flere av mammas tidligere kollegaer omkom, forteller Emil Konradsen Ceïde. 

(saken fortsetter under bildet)

82428780_1062301250788805_7781925809102520320_n
Emil, Ingvill og Mikkel i Haiti.

Helt siden Emils mamma i 2000 grunnla hjelpeorganisasjonen Prosjekt Haiti har hun i flere perioder bodd i landet. Bare noen dager etter skjelvet reiste hun tilbake for å hjelpe. Hele familien flyttet tilbake til Haiti januar 2011. Da var Emil 9 år gammel.

- Ødeleggelsen var store og hus etter hus lå i ruiner, forteller Emil. 

Fotball dagen lang

Selv gikk han og brødrene på amerikansk skole, men rett ved der de bodde drev foreldrene en skole gjennom Prosjekt Haiti. Der fikk brødrene utfolde seg på fritiden.

- Vi dro alltid bort dit å spilte fotball med de andre ungene. Vi spilte mye fotball på gata. Der lærte vi oss noen triks og ble gode, forteller han. 

Mot slutten av 2013 flyttet familien tilbake til Norge og Finnsnes. Tvillingbrødrene gjorde seg stadig bemerket på fotballbanen. Så bemerket at Tromsø fattet interesse. I 2015 ble brødrene invitert til å hospitere for første gang, men selv om de flere ganger spilte for Tromsø, valgte de ikke å tilby kontrakt. Men så dukket Rosenborg plutselig opp og ville ha Emil og Mikkel til Trondheim.

- Jeg ble sjokkert. Tromsø hadde sagt nei til oss, og vi trodde vi kom til å bli på Finnsnes, forteller Emil. 

Hele familien til Trondheim

Brødrene var 15 år da flyttelasset ble sendt sørover. 

- Overgangen gikk veldig greit ettersom mamma og Odin flyttet sammen med oss til Trondheim. Men det var veldig annerledes. Alt var mye proffere enn vi var vant med fra Finnsnes. Og vi har trivdes fra første stund, sier Emil. 

Tvillingbrødrene ble en del av G16-laget på SalMar Akademiet, og man skjønte tidlig at Emil hadde noe spesielt. Etter hvert fikk Emil stadig oftere muligheten til å trene med a-laget, mens Mikkel ikke fikk de samme sjansene. 

- Det var litt rart. Vi hadde alltid spilt sammen. Alltid hatt hverandre i garderoben. Men Mikkel kommer, han. Alt til sin tid. Jeg tror han ser på det som motivasjon at jeg har kommet meg på a-laget, sier Emil.

Ulike tvillingbrødre

Tvillingbrødre trenger ikke å ha samme personlighet. Det er Emil og Mikkel et levende bevis på. Emil beskriver seg selv som beskjeden og litt forsiktig. Broren er klovnen i garderoben som alltid har ei melding på lur. 

- Mikkel er veldig utadvent og sier det han vil hele tiden. Jeg trenger mer tid og blir ikke komfortabel like fort.

IMG_8014
Emil tilbringer mye tid med Samuel i Spania.

- Hvor komfortabel er du på a-laget nå?

- Jeg er ikke 100 prosent komfortabel ennå. Det er fremdeles litt rart å spille på samme lag med disse spillerne. Og være på a-laget til Rosenborg. 

På treningsleiren i Marbella bor han på rom med Samuel Adegbenro. Og det er ikke tilfeldig. Det er lett å se hvem Emil har funnet tonen med. 

- Jeg henger mye med Samuel og Levi. Vi har samme humor, ser mye fotball sammen og snakker om damer, sier han med et smil, og legger til at han har kjæreste. 

Har det ikke travelt

Debuten for Rosenborg kom i 2018 mot Trygg/Lade. Siden har det blitt 20 kamper for unggutten, og i mai 2019 skrev han under kontrakten som gjør han til et fullverdig medlem av a-stallen. Noen måneder senere skrev han ny treårsavtale med klubben. Men gjennombruddet har han i følge seg selv ennå ikke hatt. Det kommer i 2020.

Emil fikk sin revansje da han storspilte mot Tromsø. Her danser han for Kjernen etter kampen.
Emil fikk sin revansje da han storspilte mot Tromsø. Her danser han for Kjernen etter kampen.

- Jeg håper å spille mer, kjempe om en fast plass på laget og vise Lerkendal-publikummet at jeg duger hver uke. Gjennombruddssesongen blir i år. 

På sikt drømmer Emil om å spille for favorittlaget Liverpool. Eller for Arsenal som han har et godt forhold til på grunn av favorittspilleren Thierry Henry. Men det skjer ikke med det første. For Emil har det ikke travelt med å komme seg videre.

- Jeg ønsker å lykkes i Rosenborg før jeg eventuelt drar videre. Jeg har det ikke travelt. Jeg trives veldig godt i Rosenborg og Trondheim. 

 

 

Annonse fra Eliteserien: