Dette er BATE Borisov

Rosenborg møter Hviterusslands desidert beste lag og et lag som nesten hvert år er å regne med i europeisk fotball.

Annonse:

Rosenborg møter Champions League-kvalifiseringens femte beste lag, skal vi følge seedingen til UEFA, basert på de fem siste sesongene med europeisk fotball. Kun Ajax (71.00), Celtic (31.00), FC København (31.00) og Dinamo Zagreb (29.50) vil rangeres høyere i seriemester-delen av kvalifiseringen. BATE rangeres like bak Celtic, FCK og Dinamo med sine 27.50 seedingspoeng. Rosenborg er til sammenligning rangert som nummer 11, med sine 11.50 seedingpoeng.

Bak disse matematiske modellen skjuler det seg resultater i Europa fra de siste fem sesongene fra klubbene selv og deres hjemland. De siste fem sesongene har BATE Borisov spilt gruppespill i Champions League ved to anledninger, det samme antallet i Europa League.

BATE kvalifiserte seg til årets 2. runde i Champions League-kvalifiseringen ved å slå ut polske Piast Gliwice 3-2 over to kamper.

Videre fra gruppespill i fjor

I fjor spilte hviterusserne seg til den fjerde og siste kvalifiseringsrunden til Champions League, der de røk for PSV Eindhoven. Dermed ble det, i likhet med Rosenborg, gruppespill i Europa League høsten 2018. Der ble det to tap for kommende mester Chelsea, mens man tapte 1-4 hjemme for PAOK (som Rosenborg og BATE kan trekke i 3. kvalifiseringsrunde). 3-1-seier over grekerne borte og dobbeltseier mot ungarske Vidi, ga avansement fra gruppespillet.

Der vant BATE 1-0 over Arsenal i 32-delsfinalen, men tapte 0-3 borte mot den kommende finalisten.

BATE Borisov har vært i gruppespillet i Champions League fem ganger de siste ti årene. Sist i 2015/16 da de kom sist i gruppe med Barcelona, Roma og Bayer Leverkusen. De har aldri gått videre fra gruppespillet. Deres beste enkeltresultat er 3-1-seieren over Bayern München i 2012.

I Europa League har laget aldri nådd lengre enn 32-delsfinale, som de gjorde for tredje gang tidligere i år.

Suverene i hjemlig serie

BATE Borisov har vært det klart beste laget i hviterussisk fotball i en årrekke. Klubben har vunnet Premier League 13 sesonger på rad, det samme som Rosenborg klarte mellom 1992 og 2004. Blir BATE Borisov seriemester denne sesongen, tangerer de Europa-rekorden til Lincoln (Gibraltar) og Skonto Riga (Latvia).

BATE er i rute til å klare den bedriften. I likhet med Eliteserien, er hviterussisk Premier League halvspilt i skrivende stund. BATE Borisov leder serien med 37 poeng på 15 kamper med sine tolv seiere, én uavgjort og to tap. Dermed er de ett poeng foran Dinamo Brest, den eneste laget som har slått BATE på Borisov Arena i en tellende kamp siden Chelsea vant 1-0 i november i fjor. Det inkluderer 1-0-seieren over Arsenal i februar.

Av kjente spillere er den tidligere Arsenal- og Barcelona-profilen Aliaksandr Hleb i stallen. 38-åringen har selskap av den norske forsvarsspilleren Emil Jonassen. Laget består stort sett av spillere med hviterussisk pass.

Navn fra fabrikk

BATE kommer fra industribyen Borisov, 74 kilometer øst for hovedstaden Minsk. Laget har sitt navn fra en av byens viktigste eksportkilder i elekriske komponenter, først og fremst til biler og traktorer. Navnet står for Borisov Automobile and Tractor Electronics, oversatt til Borisov Bil og Traktor Elektronikk.

Klubben spiller sine hjemmekamper på Borisov Arena. Hjemmebanen stod klar i 2014 og huser 13 000 tilskuere. Mot Piast i 1. runde kom 11500.

Annonse fra Eliteserien: