Dette er Linfield

Rosenborg har møtt onsdagens motstander gjennom to dobbeltoppgjør tidligere.

Annonse:

Tirsdag setter Rosenborg kursen mot Belfast og Nord-Irland, der årets Europacup-jakt starter på nasjonalarenaen Windsor Park. Onsdagens bortekamp er tredje gang Rosenborg gjester Lindfield. Begge de foregående kampene har endt uavgjort. 

Første møtet i 1986

Sesongen etter den etterlengtede seriegullet i 1985, fikk Rosenborg muligheten til å spille i serievinnercupen. I første runde ble de norske seriemesterne sendt trukket mot nordirsk motstand, for første gang i klubbens historie. 

Sverre Brandhaugs tidlige scoring ble kampens eneste på Lerkendal og da Gøran Sørloth satte inn 1-0 i Belfast, så det lyst ut for Rosenborg. Linfield utlignet da Ola By Rise forårsaket et straffespark i 2. omgang, men RBK gikk videre med 1-1 på Windsor Park og 2-1 sammenlagt.

Rosenborg røk ut i den påfølgende runden mot Røde Stjerne fra Jugoslavia.

Målløst i Belfast

Det skulle gå 24 år før lagene møttes igjen, også da som regjerende seriemestere i sine land. I 2010 møttes lagene i Belfast i det første oppgjøret. Det ble en sjansefattig affære, der det skulle gå én time før den første kvalifiserte målsjansen kom, da innbytter Roar Strand avsluttet like utenfor stolpen. Kampens største sjanse kom i sluttminuttene da Mikael Lustigs avslutning ble stoppet på streken, men det endte 0-0 mellom Linfield og Rosenborg.

Også i returoppgjøret slet Rosenborg med å forvandle et spillemessig overtak til sjanser og scoringer. Rade Prica satte inn 1-0 med hodet etter 32 minutter, mens Linfield trengte bare ett mål for å gå videre på bortemålsregelen. Den endelige avgjørelsen kom ikke før tre minutter før slutt, da Markus Henriksen banket inn 2-0 fra kort hold.

Dermed gikk Rosenborg videre til 3. kvalifiseringsrunde der de slo svenske AIK, før FC København ble for sterke i den siste kvalifiseringsrunden til Champions League.

Kun ett lag er mer suksessfull på hjemmebane i hele verden

Linfield er et gammelt storlag i nordirsk fotballhistorie og står med totalt 53 seriegull. Klubben er kun ett seriemesterskap unna å tangere verdensrekorden i antall seriegull på herresiden, som skotske Glasgow Rangers innehar. I likhet med Rangers, er Linfield historisk sett på som kristne protestanters lag i sin hjemby, der den politiske konflikten mellom protestanter og katolikker utgjør en stor del av historien til Belfast og Nord-Irland.

Dagens Linfield-lag ledes av det tidligere Premier League-spilleren David Healy (44 Premier League-kamper for Manchester United, Fulham og Sunderland). Den tidligere spissen er ansett som en av Nord-Irlands beste spillere gjennom tidene og har er nummer fire på adelskalenderen på landslaget med sine 95 landskamper. I tillegg har han scoret flest landslagsmål i nordirsk historie med 36.

Vant to titler forrige sesong

Healy vant sitt andre seriegull med Linfield da laget endte ni poeng foran Ballymena United i april. Linfield ble også ligacupmestere da de slo samme lag 1-0 i finalen. 

Linfield er med i Champions League-kvalifiseringen for første gang på to år. I 2017 var de ett steg unna å møte Rosenborg, men som ventet ble Celtic for sterke i 2. runde. De skotske seriemesterne slo også Rosenborg 1-0 over to kamper i den påfølgende runden.

Onsdagens kamp mot Rosenborg er 2019/20-sesongens aller første offisielle kamp. Forrige obigatoriske kamp ble spilt 27. april. I mellomtiden har Linfield spilt tre treningkamper. Alle har endt med tap. Forrige lørdag ble det 2-4-tap hjemme mot skotske St. Johnstone. Den nordirske ligafotballen starter opp i august.

PS! Dette blir Rosenborgs femte europacup-kamp i Nord-Irland og Belfast. Foruten to uavgjort mot Linfield, har Rosenborg slått Crusaders ved to anledninger (3-0 i 2012 og 2-1 i 2013).

Annonse fra Eliteserien: