Dette er Maribor

Rosenborgs neste motstander spilte i Champions League for så sent som to år siden.

Annonse:

Rosenborg tar med seg et godt utgangspunkt etter 3-1-seieren over Maribor i Slovenia for en drøy uke siden. Tirsdag klokken 19 venter returoppgjøret på Lerkendal,

Sammenlagtvinneren er sikret gruppespill i Europa høsten 2019 og sjansen til å spille Champions League dersom de slår vinneren av dobbeltoppgjøret Dinamo Zagreb/Ferencvaros i siste kvalifiseringsrunde til en plass i fotball-Europas gjeveste selskap.

Dit hadde Maribor plass for to år siden. Da møtte de Liverpool (hovedbildet over), Sevilla og Spartak Moskva i gruppespillet og tok poeng i halvparten av kampene (1-1 hjemme og borte mot Spartak, 1-1 hjemme mot Sevilla). 

Det var tredje gang Maribor har spilt i gruppespillet i Champions League. De to foregående gangene var i 1999/2000-sesongen og 2014/2015-sesongen. 1-0-seieren over Dynamo Kiev på bortebane i 1999, er klubbens eneste seier på 18 forsøk.

Videre på bortemål

Maribor har, i likhet med Rosenborg, tatt seg gjennom to hinder for å komme til det nest siste stadiet av Champions League-kvalifiseringen. Islandske Valur Reykjavik, som Rosenborg slo ut i 1. kvalifiseringsrunde i fjor, ble beseiret 5-0 av Maribor i tilsvarende runde i år.

Maribor kvalifiserte seg til tredje kvalifiseringsrunde ved å slå de svenske seriemesterne AIK over to høydramtiske oppgjør. Slovenerne vant 2-1 på hjemmebane i første kamp og da AIK matchet resultatet i Stockholm, måtte ekstraomganger til for å kåre en vinner.

RBK-kjenning Tarik Elyounoussi sendte AIK opp i 3-1, men Alexander Cretu headet inn 3-2 i det 117. minutt. Det sendte Maribor videre via bortemålsregelen.

Beste resultat i 2014

Maribor har skaffet seg en liten vane med å gå seirende ut av dette stadiet i Champions League-kvalifiseringen. Ved gjennombruddet i 1999, ble det franske storlaget Olympique Lyonnais slått ut. Siden har laget vunnet fire av fem dobbeltoppgjør i 3. runde og altså kommet helt til gruppespillet ved to anledninger.

Lagets beste resultat i Europa er 32-delsfinalen i Europa League i 2014, da Sevilla ble for sterke. I fjor stod laget uten gruppespill da Glasgow Rangers vant over to kamper i nest siste runde av Europa League-kvalifiseringen.

GEPA_full_1369_GEPA-10121440042
Maribor-kaptein Marcos Tavares har vært i klubben siden 2008 og opplevd to Champions League-gruppespill.

Slovenias mestvinnende

Etter titteltørke og spill stort sett under øverste nivå i Jugoslavia, har Maribor blitt det mestvinnende laget i hjemlig fotball etter frigjørelsen og den nyopprettede slovenske serien i 1991.

Maribor står med 15 seriemesterskap og ni cuptitler. Storhetstiden var på 1990- og 2000-tallet, da klubben vant syv strake seriemesterskap, men fortsatt er Maribor klubben å slå i hjemlig serie. 

I fjor vant laget serien med ni poengs klaring ned til erkerivalen Olympija Ljubliana. I år har laget startet svakt i ligaen og stod uten seier på de fire første kampene. Lørdag kom sesongens første trepoenger da Maribor vant 4-2 over Tabor Sežana, der stjernespiller Luka Zahovic var tilbake fra skade.

Rosenborg møter en gammel kjenning

Maribors lag består stort sett av spillere fra Slovenia, med noen drypp av utenlandske importer. Den mest populære spilleren er spissen Marcos Tavares. Brasilianeren har vært i klubben siden 2008 og har nesten 400 kamper i lilla og hvitt. Kapteinen scoret også da Maribor slo Valur 2-0.

For norske fotballnerder er det sportsdirektøren i klubben som kanskje er aller mest kjent. Zlatko Zahovic spilte kun ungdomsfotball i Maribor og spilte sin profesjonelle fotball utenfor de slovenske grensene. Den teknisk begavede spilleren har et stort navn i portugisisk fotball, der han spilte for Porto og Benfica. Zahovic spilte blant annet begge kampene da Rosenborg røk ut av Benfica på bortemål, da det ble 2-2 over to oppgjør i UEFA Cup i 2004.

por7-260204
Zlatko Zahovic i duell med Frode Johnsen da Benfica slo Rosenborg 1-0 i UEFA Cup i Lisboa i 2004.

Zahovic er mest populær i hjemlandet for å ha vært herføreren som tok landet til deres første mesterskap, EM 2000 og VM 2002. Han har vært sportsdirektør i Maribor siden 2007.

Sønnen Luka Zahovic er en av lagets fremste måljegere. 23-åringen ble toppscorer med 18 mål i den slovenske serien i fjor, foran Olympijas Rok Kronaveter. I år utgjør duoen en potensiell giftig angrepsrekke.

BATE inspirert av Maribor

Maribor spiller sine kamper på Stadion Ljudski som ble fullstendig pusset opp i 2008. Stadion har samme arkitekter og likheter som arenaen til BATE i Borisov. Rosenborg-spillerne kunne dermed kjenne seg litt igjen når de entrer stadion i sentrum av Maribor, i den nordøstlige delen av Slovenia.

I byen bor det i underkant av 100 000 innbyggere. På stadion er det plass til 12 994. 

Annonse fra Eliteserien: