Dette er PSV Eindhoven

Det nederlandske storlaget gjester Lerkendal for andre gang.

Annonse:

Delegasjonen fra Eindhoven ankommer Trondheim onsdag ettermiddag for første bortekamp i årets Europa League-gruppespill, der Rosenborg venter på Lerkendal torsdag klokken 21.

Rosenborg og PSV møtes for første gang i europacup siden 2004, den gang i gruppespillet i Champions League. Øyvind Storflor utlignet for Rosenborg like før pause, men bortelaget vant 2-1 etter John De Jongs matchvinnerscoring like før slutt. Det er for øvrig eneste gang Rosenborg har tapt hjemme mot nederlandsk motstand, på totalt fem kamper mot PSV (2004), Ajax (2017, 2002), Feyenoord (1999), NAC Breda (2008)

Dagens PSV-trener, Marc van Bommel, var kaptein for samme lag på Lerkendal for 15 år siden. 

Foto: Digitalsport
Nåværende PSV-trener Marc van Bommel i duell med Jan Gunnar Solli i Champions League-møtet mellom lagene i 2004. Foto: Digitalsport

Seriemester i fire land - vant Champions League i 2006

Den tidligere PSV-kapteinen er lagets mest meritterte og kjente profil. Samme sesong som PSV slo Rosenborg, endte Champions League-eventyret med semifinaletap mot AC Milan og van Bommels fjerde seriegull med klubben. Året etter spilte van Bommel sin eneste sesong i Barcelona. Den endte ligagull og Champions League-troféet som merittene i 2005/06. Deretter gikk turen videre til Bayern München der han vant to Bundesliga-gull og tapte Champions League-finalen i 2010 som kaptein mot Inter. Samme år spilte han VM-finale med Nederland, som endte med 0-1-tap mot Spania.

På slutten av spillerkarrieren ble han seriemester i Italia med AC Milan, før han avsluttet i 2013 etter én siste sesong i PSV. Deretter startet han trenerkarrieren på U17-landslaget til Nederland. I tillegg har han vært juniortrener i PSV og assistent på A-landslagene til Saudi Arabia og Australia. 

Marc van Bommel tok over PSV Eindhovens A-lag i fjor sommer. Det er hans første store jobb som hovedsjef.

Stoppet av "trønderske" AZ

42-åringen tok over et PSV som hadde blitt seriemester i tre av de fire siste sesongen og som vant ligagull våren 2018. PSV spilte i Champions League i fjor høst, i en tøff gruppe der de møtte kommende semifinalister Barcelona og Tottenham, i tillegg til tidligere Champions League-mester Inter Milan. 

PSV spilte 2-2 hjemme mot Tottenham og 1-1 mot Inter på San Siro. Det ble de eneste poengene de tok i gruppespillet, der de endte som jumbo.

I hjemlig liga kjempet PSV med Ajax om gullet helt til siste serierunde. Til slutt var det sistnevnte som stod igjen som seriemester etter at Bjørn Maars Johnsen, Jonas Svensson og Fredrik Midtsjøs AZ satt kjepper i hjulene på PSV. Dermed måtte Marc van Bommel ta til takke med andreplass, som likevel ga plass i Champions League-kvalifiseringen.

GEPA-02061256157
Marc van Bommel med Ibrahim Afellay under EM i 2012. I dag er de henholdsvis trener og kaptein for PSV. Foto: Digitalsport

Sterk seriestart

Håpet om Champions League-plass for fjerde gang på fem sesonger, forsvant allerede ved første hinder da FC Basel med for sterke. PSV fikk en ny sjanse til gruppespill, der FK Haugesund var motstander i nest siste kvalifiseringsrunde til Europa League. Der PSV slo ut Haugesund uoverbevisende med 1-0 sammenlagt, var tonen en helt annen da Apollon Limasol ble slått 7-0 over to kamper i playoff.

PSV har også vært scoringsglade i serien der de er ubeseiret etter åtte kamper. For en drøy uke siden ble det 1-1 mot Ajax, som leder serien på målforskjell, mens PSV vant 4-0 mot Dennis Johnsens PEC Zwolle i forrige runde.

Fra Ronaldo til Thoresen

I likhet med Ajax, har PSV en stolt historie med å produsere store fotballtalenter. Blant de mest kjente er brasilianske Romario og Ronaldo, som begge fikk sine gjennombrudd i Europa i Eindhoven. Før dette hadde laget spillere som Ruud Gullit og Ronald Koeman. Sistnevnte var med i 1988, sammen med vår egen Hallvar Thoresen, da PSV hadde klubbens største triumf, da laget vant serievinnercupen. Det som er forløperen til dagens Champions League.

Ilfenomeno
Il femomeno, bedre kjent som Ronaldo, herjet i PSV fra 1994 til 1996. Siden spilte han i klubber som Barcelona, Inter, Real Madrid og AC Milan. Foto: Digitalsport

Siden har spillere som Philip Cocu Jaap Stam, Ruud van Nistelrooy, Arjen Robben og Marc van Bommel gjort seg bemerket klubben. De siste årene har eksporter som Dries Mertens (Napoli), Gigi Wijnaldum (Liverpool) og Memphis Depay (Lyon) beriket klubber på kontinentet.

Ung PSV-utgave

Dagens PSV-lag har flere spennende unggutter som er spådd en stor fremtid. Blant dem er de tre nederlandske landslagsspillerne Denzel Dumfries, Stephen Bergwijn (hovedbildet øverst) og Donyell Malen, samt midtbaneanker Paolo Rosario, som også står på trappene til det nederlandske landslaget.

I tillegg har laget fått tilbake rutinerte Ibrahim Afellay, som forlot klubben som et av de mest spennende talentene i Europa i 2010. Skader ødela store deler avoppholdet i Barcelona, som ga ham lånekontrakter i Schalke og Olympiakos. I 2015 dro han til Premier League og Stoke City, som han rykket ned med i 2018. I sommer signerte han for gamleklubben PSV etter å ha gått seks måneder uten kontrakt. Han er gjort til kaptein i klubben etter at Luuk de Jong ble solgt til Sevilla i sommer.

Kan Rosenborg hamle opp med flere av fremtidens kommende stjerner i nederlandsk fotball? Svaret får vi på Lerkendal førstkommende torsdag. Rosenborg - PSV starter klokken 21 og billetter finner du her.

Annonse fra Eliteserien: