Dette er PSV Eindhoven

Det nederlandske storlaget har slitt siden de slo Rosenborg på Lerkendal i starten av oktober.

Annonse:

Torsdag avslutter Rosenborg sesongen med offisiell kamp nummer 48 i 2019. PSV er motstander når UEFA Europa League-gruppespillet avsluttes på Phillips stadion. Et gruppespill som har vært skuffende for både PSV og RBK - som begge er uten sjanse til avansement når 90 minutter av europacup-fotball gjenstår.

Rosenborg og PSV møtes for første gang i europacup siden 2004, den gang i gruppespillet i Champions League. Øyvind Storflor utlignet for Rosenborg like før pause, men bortelaget vant 2-1 etter John De Jongs matchvinnerscoring like før slutt. I tilsvarende møte i Eindhoven vant PSV 1-0 etter scoring av amerikanske DaMarcus Beasley.

Dagens PSV-trener, Marc van Bommel, var kaptein for samme lag i begge kampene for 15 år siden. 

Foto: Digitalsport
Nåværende PSV-trener Marc van Bommel i duell med Jan Gunnar Solli i Champions League-møtet mellom lagene i 2004. Foto: Digitalsport

Seriemester i fire land - vant Champions League i 2006

Den tidligere PSV-kapteinen er lagets mest meritterte og kjente profil. Samme sesong som PSV slo Rosenborg, endte Champions League-eventyret med semifinaletap mot AC Milan og van Bommels fjerde seriegull med klubben. Året etter spilte van Bommel sin eneste sesong i Barcelona. Den endte ligagull og Champions League-troféet som merittene i 2005/06. Deretter gikk turen videre til Bayern München der han vant to Bundesliga-gull og tapte Champions League-finalen i 2010 som kaptein mot Inter. Samme år spilte han VM-finale med Nederland, som endte med 0-1-tap mot Spania.

På slutten av spillerkarrieren ble han seriemester i Italia med AC Milan, før han avsluttet i 2013 etter én siste sesong i PSV. Deretter startet han trenerkarrieren på U17-landslaget til Nederland. I tillegg har han vært juniortrener i PSV og assistent på A-landslagene til Saudi Arabia og Australia. 

Marc van Bommel tok over PSV Eindhovens A-lag i fjor sommer. Det er hans første store jobb som hovedsjef.

Stoppet av "trønderske" AZ

42-åringen tok over et PSV som hadde blitt seriemester i tre av de fire siste sesongen og som vant ligagull våren 2018. PSV spilte i Champions League i fjor høst, i en tøff gruppe der de møtte kommende semifinalister Barcelona og Tottenham, i tillegg til tidligere Champions League-mester Inter Milan. 

PSV spilte 2-2 hjemme mot Tottenham og 1-1 mot Inter på San Siro. Det ble de eneste poengene de tok i gruppespillet, der de endte som jumbo.

I hjemlig liga kjempet PSV med Ajax om gullet helt til siste serierunde. Til slutt var det sistnevnte som stod igjen som seriemester etter at Bjørn Maars Johnsen, Jonas Svensson og Fredrik Midtsjøs AZ satt kjepper i hjulene på PSV. Dermed måtte Marc van Bommel ta til takke med andreplass, som likevel ga plass i Champions League-kvalifiseringen.

GEPA-02061256157
Marc van Bommel med Ibrahim Afellay under EM i 2012. I dag er de henholdsvis trener og kaptein for PSV. Foto: Digitalsport

Svak form etter RBK-kampen

Håpet om Champions League-plass for fjerde gang på fem sesonger, forsvant allerede ved første hinder da FC Basel med for sterke. PSV fikk en ny sjanse til gruppespill, der FK Haugesund var motstander i nest siste kvalifiseringsrunde til Europa League. Der PSV slo ut Haugesund uoverbevisende med 1-0 sammenlagt, var tonen en helt annen da Apollon Limasol ble slått 7-0 over to kamper i playoff.

PSV startet serien kruttsterkt og var i superform da de møtte Rosenborg i starten av oktober. Tre dager etter Rosenborg-kampen vant PSV 4-1 hjemme mot Venlo og lå øverst på tabellen sammen med Ajax med sju seiere og to uavgjort hver på ni seriekamper - i tillegg hadde PSV full pott etter to kamper i Europa. Siden skulle det bare bli én seier på de neste ni kampene i alle turneringer, før det ble en etterlengtet 5-0-seier over Fortuna Sittard sist helg. Stjernespillerne Steven Bergwijn og Donyell Malen har begge slitt med skader under formduppen, men er tilbake i spill. Begge scoret i den forløsende seieren i seneste seriekamp.

Den svake formen har sendt PSV ut av Europa etter tap mot LASK og Sporting, i tillegg er Ajax reist fra på tabellen. Serielederne har en luke på ti poeng ned til PSV på tredjeplass. I mellom ligger Jonas Svensson og Fredrik Midtsjøs AZ Alkmaar, som slo PSV 4-0 i Eindhoven tidligere i høst. Luken opp til andreplass og Champions League-kvalifisering, er sju poeng.

PSV har en viktig bortekamp mot Feyenoord førstkommende helg, som trolig også vil være i bakhodet til Marc van Bommel til den betydningsløse kampen mot Rosenborg.

Fra Ronaldo til Thoresen

I likhet med Ajax, har PSV en stolt historie med å produsere store fotballtalenter. Blant de mest kjente er brasilianske Romario og Ronaldo, som begge fikk sine gjennombrudd i Europa i Eindhoven. Før dette hadde laget spillere som Ruud Gullit og Ronald Koeman. Sistnevnte var med i 1988, sammen med tidligere RBK-speider Hallvar Thoresen, da PSV hadde klubbens største triumf, da laget vant serievinnercupen. Det som er forløperen til dagens Champions League.

Ilfenomeno
Il femomeno, bedre kjent som Ronaldo, herjet i PSV fra 1994 til 1996. Siden spilte han i klubber som Barcelona, Inter, Real Madrid og AC Milan. Foto: Digitalsport

Siden har spillere som Philip Cocu Jaap Stam, Ruud van Nistelrooy, Arjen Robben og Marc van Bommel gjort seg bemerket klubben. De siste årene har eksporter som Dries Mertens (Napoli), Gigi Wijnaldum (Liverpool) og Memphis Depay (Lyon) beriket klubber på kontinentet.

Ung PSV-utgave

Dagens PSV-lag har flere spennende unggutter som er spådd en stor fremtid. Blant dem er de tre nederlandske landslagsspillerne Denzel Dumfries, Stephen Bergwijn (hovedbildet øverst) og Donyell Malen, samt midtbaneanker Paolo Rosario, som også står på trappene til det nederlandske landslaget. 17 år gamle Mohamed Ihattaren er spådd en svært lysende fremtid. Han startet mot Rosenborg sist og assisterte Rosario på PSVs ledermål.

I tillegg til Rosario, scoret nevnte Malen (2) i 4-1-seieren på Lerkendal, mens Dumfries var sterkt delaktig da Birger Meling satte inn det siste PSV-målet i eget nett.

I tillegg har laget fått tilbake rutinerte Ibrahim Afellay, som forlot klubben som et av de mest spennende talentene i Europa i 2010. Skader ødela store deler avoppholdet i Barcelona, som ga ham lånekontrakter i Schalke og Olympiakos. I 2015 dro han til Premier League og Stoke City, som han rykket ned med i 2018. I sommer signerte han for gamleklubben PSV etter å ha gått seks måneder uten kontrakt. Han er gjort til kaptein i klubben etter at Luuk de Jong ble solgt til Sevilla i sommer.

PSV - Rosenborg spilles torsdag 12. desember klokken 18:55. Kampen vises på TV2 Zebra.

Annonse fra Eliteserien: