Dette er Salzburg

Bli bedre kjent med torsdagens motstander FC Red Bull Salzburg.

Annonse:

Torsdag er det klart for den tredje kampdagen i årets Europa League. Rosenborg tar turen til Østerrike for å møte gruppeleder FC Red Bull Salzburg. 

Og som navnet indikerer møter vi nok en klubb som er tett knyttet til Red Bull-konsernet. Klubben SV Austria Salzburg ble kjøpt av Red Bull i 2005, og ledelsen ønsket så raskt som mulig å skape en ny klubbidentitet.

Ut forsvant administrasjonen, trenerteamet og de lilla og hvite draktene. Nye koster ble ansatt og logo med de gjenkjennelige oksene ble laget. På egen hjemmeside fastslo klubben at den var stiftet i 2005, men måtte senere endre det tilbake til 1933 da SV Austria Salzburg opprinnelig ble stiftet. Det sørget det østerrikske forbundet for. 

Storebror i Tyskland

I 2009 satset imidlertid Red Bull-konsernet mye penger på et nytt prosjekt i Tyskland. Femtedivisjonsklubben SSV Markranstädt ble kjøpt opp og ble fikk navnet RB Leipzig. I 2016 nådde de målet med sin første sesong i Bundesliga. 

Samtidig som at suksessen til Leipzig vokste følte Salzburg seg stadig mer stemoderlig behandlet. Salzburg ble etter hvert av mange betraktet som farmerklubben til storebroren i Tyskland. 

Stadig flere spillere har gått veien via Salzburg til Leipzig. En av de mest kjente spillerne er Naby Keita som i sommer endte opp i Liverpool etter å ha vært innom begge Red Bull-klubbene. 

Gulbrandsen matchvinner

Likevel var det lillebror som vant da klubbene for første gang møttes på banen. I den første gruppespillkampen i årets Europa League vant Salzburg 3-2 på bortebane over Leipzig. Matchvinner var Fredrik Gulbrandsen som har en fortid fra Eliteserien i Lillestrøm og Molde.  

Laget fortsatte seiersrekken med en solid 3-1-seier over Celtic på hjemmebane. 

Til tross for gjentatte forsøk har klubben aldri klart å ta seg inn i den gjeveste turneringen, Champions League. 

50 strake uten tap

I Østerrike har klubben vunnet serien de fem siste årene, og var senest i fjor i semifinalen i Europa League. Der ble Marseille for sterke. 

I helga spilte Salzburg 1-1 mot Wacker Innsbruck. Det markerte den 50. strake kampen uten tap på hjemmebane for Salzburg. 

På torsdag skal Rosenborg i sving på Red Bull Arena klokka 18.55. 

 

Annonse fra Eliteserien: