Dette er Ventspils

Ventspils sliter med å ta tilbake hegemoniet i hjemlig serie, men har en sterk tradisjon for å kvalifisere seg til europacup-spill. Nå møter de Rosenborg for første gang siden 2003.

Annonse:

Ventspils - Rosenborg blir et gjensyn mellom to klubber som sist møttes i Åge Hareides forrige periode som RBK-sjef. Hareides menn hadde akkurat blitt slått ut i Champions League-play off etter 0-1 over to kamper mot det spanske storlaget Deportivo La Coruna. Rosenborg trakk latvisk motstand i UEFA Cupens første runde og avgjorde dobbeltoppgjøret allerede i den første kampen på den latviske vestkysten.

Frode Johnsen, Ståle Stensaas og Øyvind Storflor sørget for en komfortbel ledelse til pause, mens Harald Martin Brattbakk ga RBK 4-0 i Ventspils. Det var uten Åge Hareide på benken i Latvia grunnet ryggproblemer. Ola By Rise og Bjørn Hansen ledet laget som vant til slutt 4-1 i Latvia og 10-1 sammenlagt etter 6-0-seier på Lerkendal - da med Hareide tilbake i manesjen.

Denne gangen avgjøres avansementet over én kamp. Den spilles i Latvia torsdag ettermiddag.

Skrev latvisk fotballhistorie

Ventspils har vært med i europeisk kvalifiseringsspill hvert år siden 1999. Klubben har nådd gruppespill i Europa ved én anledning tidligere, som til nå eneste lag fra Latvia. Vi må tilbake elleve år for å finne bragden da laget kom helt til playoff i UEFA Champions League etter å ha slått ut BATE Borisov. Sveitsiske Zürich ble for sterke, men de latviske seriemesterne kvalifiserte seg for tidenes første sesong for UEFA Europa League (tidligere UEFA Cup). Ventspils endte sist i gruppen, men tok med seg bortepoeng både mot Hertha Berlin og Sporting CP.

Siden har Ventspils fortsatt å være et av topplagene i hjemlig serie, men står fem år på rad uten ligagull. I Europa har laget ikke kommet nærmere et gruppespill enn nest siste hinder og i fjor ble Vittoria Guimares for sterke med 0-9-sammenlagt i tredje kvalifiseringsrunde til Europa League. 

I år kvalifiserte laget seg til andre runde i kvalifisering ved å slå Dinamo-Auto fra Moldova 2-1 på hjemmebane, etter å ha snudd 0-1 til 2-1 i 2. omgang. Toppscorer Evgeni Kozlov ble matchvinner fra straffemerket. Russeren er en av flere utlendinger på det latvisk laget, som har innslag av spillere fra Georgia, Ukraina, Russland, Frankrike og Brasil.

Tapte etter fire strake seiere

Ventspils har vunnet hjemlig serie seks ganger siden klubben ble stiftet i 1997, men det siste seriemesterskapet kom i 2014. Siden den gang har lag som Riga FC og Spartaks Jurmala blitt for sterke og i fjor endte Ventspils på tredjeplass, 19 poeng bak seriemester Riga og tolv poeng bak et annet hovedstadslag; Rigas FS.

Ventspils kommer til møtet med Rosenborg etter å ha tapt 0-2 for regjerende seriemester Riga FC på hjemmebane sist lørdag. Før dette sto laget med fire strake seiere i serie og europacup. Ventspils ligger på femteplass etter litt over halvspilt serie og er ligger dermed foreløpig an til å miste plass i Europa-kvalifisering for første gang på over 20 år. 

Laget ledes av den tidligere moldovske spissen Viorel Frunza, som blant annet var eid av rumenske Cluj samtidig som Mikael Dorsin var i klubben.

Ventspils - Rosenborg spilles torsdag 17. september klokken 14.15 norsk tid. Kampen vises på adressa.no og VG+.

Slik så det ut da lagene sist møttes i Latvia (video hentet fra YouTube/TV2):

Annonse fra Eliteserien: