rbk-porto

Fra Porto til Lisboa på 23 år

Dette er sjette gang Rosenborg spiller E-cup i Portugal. Les hvordan det har gått tidligere.

Porto, 30.10.1996, 0–3

Første gangen Rosenborg spilte E-cup i Portugal var mot Porto i 1996. Dette var klubbens andre sesong i Champions League, som toppet seg med seieren borte over Milan i siste kamp.

Underveis i gruppespillet så det imidlertid stygt ut for RBK. Seieren over IFK Göteborg i åpningskampen ble fulgt opp med stortap hjemme mot Milan. Og i kamp tre vant også Porto på Lerkendal.

Noen revansj fikk ikke RBK i Portugal heller. Den slovenske landslagsspilleren Zlatko Zahovic laget 1–0 etter en drøy halvtime. Samme Zahovic som vi for øvrig møtte som sportslig leder i Maribor tidligere i sommer.

Drulovic og Artur satte inn de to siste målene i kampen. Porto vant gruppa suverent, men møtte Manchester United i storform i kvartfinalen og tapte 0–4 sammenlagt. RBK ble slått ut av Juventus etter 1–3 sammelagt.

Porto, 05.11.1997, 1–1

Året etter gikk det et skuffelsens sukk gjennom det trønderske publikummet når Porto nok en gang ble trukket som motstander i Champions League.

Rosenborg fikk en brutal start på gruppespillet med 1–4-tap borte mot Real Madrid. Fjorten dager senere fikk Olympiakos rundjuling på Lerkendal da Brattbakk (2), Strand (2) og Rushfeldt sørget for 5–1-seier.

Storseire ble det også over Godset (6–1) og Skeid (5–0), før Molde ble slått 2–1 i sesongens siste seriekamp. Tre dager senere klarte RBK endelig å ta skalpen til Porto. Rushfeldt og Brattbakk var målscorere i 2–0-kampen på Lerkendal.

Returoppgjøret i Porto to uker senere ble tøffere. Lenge så det ut til å gå mot hjemmeseier etter at Jardel ga Porto ledelsen i det 8. minutt.

Et par minutter før slutt kommer det imidlertid en flott crossball fra Harald Brattbakk som Roar Strand banket kontant i mål.

Rosenborg ble nummer to i gruppa, bak Real Madrid. Dette året var dessverre formatet gjort om, og kun to av de seks gruppetoerne gikk videre til kvartfinalene. Med elleve poeng var RBK bare den fjerde beste toeren.

ce01-030304
Vidar Riseth og Ørjan Berg jubler for Bergs scoring mot Benfica

Boavista, 14.09.1999, 3–0

Gruppespillet i 1999 startet i Portugal og i samme by som tidligere, men denne gangen var laget Boavista. Etter å ha blitt nummer to i serien sesongen før fikk de sjansen på den største scenen.

Mot Rosenborg ble de derimot et nummer for lite. Jan-Derek Sørensen ga RBK ledelsen etter 10 minutter. Ørjan Berg la på til 0–2 like før pause. Roar Strand satte inn kampens siste mål og Rosenborg dro hjem til Trondheim med tre poeng.

En måned senere skulle også Borussia Dortmund få samme behandling på sin hjemmebane. RBK vant sin gruppe og denne gangen gikk de videre til et nytt gruppespill som ble spilt over vinteren.

Porto, 31.10.2001, 0–1

I 2001 var det nok en gang klart for en tur til Porto. For fjerde gang på seks år. Seriegullet ble vunnet med 6–2-seier over Brann i Bergen i siste serierunde.

Tre dager senere reiste Rosenborg til Porto med ingenting å spille for. Et skuffende gruppespill ble avsluttet med tap nummer fire av seks mulige. Juventus ble holdt til 1–1 på Lerkendal og kun Celtic ble beseiret.

Brasilianske Pena ga Porto seiersmålet i det 37. minutt, og påførte Rosenborg sitt niende strake bortetap i Champions League. Tap nummer ti kom året etter borte mot Lyon før rekken ble stoppet med 1–1 i Amsterdam mot Ajax.

Benfica, 26.02.2004, 0–1

Høsten 2003 klarte ikke Rosenborg å kvalifisere seg til Champions League. Spanske Deportivo La Coruna ble for sterke i siste kvalikrunde.

Dermed havnet Rosenborg i UEFA-cupen. Ventspils fra Latvia møtte overmakten i første runde og RBK vant hele 10–1 sammenlagt.

Røde Stjerne var motstanderen i 2. runde, og oppgjøret i årets siste kamp huskes nok mest for Åge Hareides avskjed som RBK-trener. Selv om Rosenborg vant og gikk videre.

por7-260204
Zlatko Zahovic og Frode Johnsen i duell

2004-sesongen startet derfor med to kamper mot Benfica. Borte i Portugal 26. februar spilte Rosenborg store deler av kampen med ryggen mot veggen. Med flaks klarte laget å begrenset tapet til 0–1. Målscorer var nok en gang Zahovic, som åtte år tidligere hadde straffe RBK som Porto-spiller.

Returoppgjøret ble spilt på Lerkendal 3. mars. Rosenborg fikk en fantastisk start da Ørjan Berg satte inn 1–0 etter ni minutter. Azar Karadas økte til 2–0 få minutter senere. RBK var klare for avansement – i fem minutter… Så dukket Nuno Gomes opp og sikret Benfica det viktige bortemålet som sendte de videre. Samme Gomes fikk rødt kort før pause, men med ni mann bak ballen i hele andreomgang klarte portugiserne å holde unna.

Sporting CP, 24.10.2010, ?

Torsdag får vi se hvordan det går på sjette forsøket. Kampen sendes på TV2 Zebra kl 21:00.