Må bryte en barriere mot PSV

Rosenborg har aldri slått PSV på fire forsøk og de skal gjøre noe ett lag har klart siden Brann sendte dem ut av Europa i 1996.

Annonse:

Rosenborg møter en motstander med en stolt historie i Europa med utallige gruppespill i Champions League og Europa League. Foran torsdagens skjebnekamp står PSV med 22 gruppespill på de siste 23 årene og er favoritter til å ta seg til et nytt gruppespill. Men Rosenborg har tatt en nederlandsk storskalp tidligere. For tre år siden vant RBK begge oppgjørene mot regjerende Europa League-finalist Ajax og brøt rekken på 42 år med europacup-spill for det største laget i Nederland.

Rosenborg og PSV har møttes fire ganger tidligere, sist i gruppespillet i Europa League i fjor. PSV står med tre seiere, mens det ble 1-1 i Eindhoven i desember i fjor. Dermed må RBK bryte en barriere torsdag kveld, for å kvalifisere seg til sitt fjerde strake gruppespill og det femte på de siste seks sesongene.

Se opp for unggutta

PSV vant 4-1 på Lerkendal i fjor, etter at et effektivt bortelag avgjorde kampen før pause. Stortalentene Donyell Malen (2) og Paolo Rosario scoret begge i det oppgjøret, mens Birger Meling scoret et selvmål da PSV ledet 3-0 til pause. Samuel Adegbenro reduserte i 2. omgang.

Flere av de sentrale spillerne fjorårets PSV-lag, spiller fortsatt i klubben. Nevnte Malen og Rosario er nøkkelspillere som henholdsvis spiss og midtbaneanker. I tillegg har supertalentet Mohammed Ihattaren fått en mer sentral rolle. Verdt å nevne i et talentfullt er også høyreback og kaptein Denzel Dumfries, som er nederlansk landslaggspiller, mens PSV hentet en solid målscorer i Eran Zahavi denne uken. Han kan debutere mot Rosenborg.

Spilt få kamper siden mars

PSV endte på fjerdeplass i den nederlandske Eredivisie i fjor, en ligasesong som ble sterkt preget av korona. Ligasesongen ble avlyst ni runder før slutt og tabellposisjonene var avgjørende for hvem som kvalifiserte seg for Europa.

Dermed spilte ikke PSV noen offisielle kamper mellom 8. mars og seriestarten i midten av september. Roger Schmidts menn har startet godt og er ubeseiret etter fire kamper. Det inkluderer den imponerende 5-1-seieren borte mot slovenske Mura i forrige kvalifiseringsrunde til Europa League, som kvalifiserte laget til playoff mot Rosenborg i Trondheim.

Fra Ronaldo til Thoresen

I likhet med Ajax, har PSV en stolt historie med å produsere store fotballtalenter. Blant de mest kjente er brasilianske Romario og Ronaldo, som begge fikk sine gjennombrudd i Europa i Eindhoven. Før dette hadde laget spillere som Ruud Gullit og Ronald Koeman. Sistnevnte var med i 1988, sammen med tidligere RBK-speider Hallvar Thoresen, da PSV hadde klubbens største triumf, da laget vant serievinnercupen. Det som er forløperen til dagens Champions League.

Siden har spillere som Philip Cocu Jaap Stam, Ruud van Nistelrooy, Arjen Robben og Marc van Bommel gjort seg bemerket klubben. De siste årene har eksporter som Dries Mertens (Napoli), Gigi Wijnaldum (Liverpool) og Memphis Depay (Lyon) beriket klubber på kontinentet.

Rosenborg - PSV spilles torsdag 1. oktober klokken 19. Kampen vises på adressa.no og VG+.

Foto: NTB Scanpix.

Annonse fra Eliteserien: