Minneord Nils Arne Eggen

Æresmedlem Tor Klevelands minneord på vegne av Rosenborg Ballklub i anledning Nils Arne Eggens bortgang.

Rosenborg Ballklub og norsk fotball er i sorg etter meldingen om Nils Arne Eggens bortgang.

Etter en lengre tids sykdom sovnet han stille inn natt til onsdag 19. januar, 80 år gammel.   

Med hans bortgang har Rosenborg Ballklub og hele fotballnorge mistet en av sine aller største personligheter, kanskje den aller største. Nils Arne vokste opp og startet sin fotballkarriere i Orkdal. 19 år gammel kom han til Rosenborg Ballklub i 1960 og markerte seg fra første øyeblikk. Før året var omme kunne han smykke seg med tittelen norgesmester, som en av troillungan. Det skulle bli starten på en fotballkarriere som knapt mangler sidestykke i norsk fotball. Som spiller var Nils Arne det vi må kalle en moderne back. Offensiv i spillestilen, temperamentsfull og med en herlig innsatsvilje.

Etter et par års opphold i Vålerengen hvor han fikk med seg ett seriemesterskap i 1965, kom han hjem til RBK i 1966 og var med på laget som spilte klubben opp på øverste nivå igjen. Foruten cupmesterskapet i 1960 ble han også seriemester med RBK i 1967 og 1969 og han fikk med seg 29 landskamper, 27 av dem som RBK spiller.  En strålende aktiv karriere til tross, det var som trener i 23 sesonger for RBK han satte de virkelig store sporene etter seg.

Noen avbrekk som RBK-trener hadde han, blant annet som landslagstrener sammen med Kjell Schou  Andreassen i årene 1974-77. Sammen med Andreassen trente han også OL landslaget i 1986-87, og han vant seriemesterskapet med Moss fotballklubb i 1987.

Nils Arnes karriere som trener var fantastisk. Ingen norsk klubbtrener er i nærheten og hans rekke av mesterskap er enestående både i norsk og europeisk sammenheng. Allerede i sin første sesong som ansvarlig trener i 1971 ledet han RBK frem til sitt første dobbelmesterskap. I storhetsperioden 1988 til 2002 ble det nye 12 seriemesterskap og fem cupmesterskap før han avsluttet i 2010 med et nytt gull etter å ha tatt over etter Erik Hamrén midtveis i sesongen.

Frem til 1995 slet imidlertid Eggen og Rosenborg med å få resultater utenfor landets grenser. I de internasjonale klubbkonkurransene ble laget som regel slått ut i de første rundene til tross for gode resultater på hjemmebane. Men etter noen års «læring» i Europa kom det store gjennombruddet for Nils Arne og RBK internasjonalt da de i 1995 kvalifiserte seg for spill i den gjeveste av alle turneringer, Champions League.  Dette mesterstykket klarte laget under hans ledelse i hele syv sesonger i perioden 1995-2002. Vi snakker her om en uhørt epoke i norsk klubbfotballs historie, uansett hvordan man måler slike ting.

Også internasjonalt vakte klubbens prestasjoner betydelig oppsikt. Det å spille kvartfinale i Champions League (1996) på bekostning av blant annet Milan, er å sprenge grenser for hva man ville tro var mulig for en norsk klubb. Lag som Real Madrid, Juventus og Borussia Dortmund, for å nevne noen, fikk også ved senere anledninger merke at Rosenborg Ballklub ikke lenger var en kasteball, selv ikke på høyeste nivå i Europa. Snarere et lag som de europeiske topplagene tok på dypeste alvor.

Dette eventyret hadde ikke vært mulig uten hans enorme fotballfaglige kvaliteter og ikke minst hans personlighet og usvikelige tro på at alt var mulig. Med sin meget karismatiske væremåte med humor og sitater ble  han også litt av en favoritt blant sportsjournalister både i inn og utland. Hans mange sitater, postulater og gullkorn vil leve lenge.

Som trener ble Nils Arne tildelt Kniksen prisen hele fem ganger og hedersprisen mottok han i 2002. Olavstatuetten, Adresseavisens idrettspris, ble han tildelt i 1994. Han ble hedret med Sportsjournalistenes statuett i 1997 som årets idrettsnavn og samme år ble han også utnevnt til æresmedlem i Rosenborg Ballklub. I forbindelse med klubbens 100 års jubileum i 2017 mottok han Trondheim bys hederspris, og han fikk oppleve å få sin egen statue reist utenfor Lerkendal stadion. Før han gikk bort ble han av Adresseavisen også kåret til den mest betydningsfulle person i Trønderidretten. En bauta er nå gått bort og en epoke er over.  

Nils Arnes betydning for Rosenborg Ballklub og norsk fotball kan vanskelig overvurderes og vi kan bare bøye oss og takke for hans innsats, vennskap og all den inspirasjon han ga fra seg. Han vil bli savnet av hele fotballnorge. 

Vi lyser fred over Nils Arne Eggens minne.

For Rosenborg Ballklub
Tor Kleveland

Annonse fra Eliteserien: