00010417

«Til og med æ e tom for ord»

Det var ikke ofte Nils Arne Eggen slet med hvilke ord han skulle bruke. Timene etter 2-1-seieren over AC Milan i 1996, er et sjelden unntak.

Annonse:

Det var ikke ofte Nils Arne Eggen var tom for ord, men etter 2-1-seieren over AC Milan i 1996, klarte selv ikke sitatmaskinen å få frem mange sammenhengende ord på rad.

- Æ e litt rørt, det hær va skikkelig stort. Laget slutte aldri å overrask mæ. Det her hadd man kanskje drømt om, men at man sku slå ut Milan på dæmmers hjemmebane... no bli faktisk til og med æ tom for ord, sa Nils Arne Eggen til TV3 da Rosenborg hadde kvalifisert seg til kvartfinale i Champions League.

Da Rosenborg møtte Juventus i kvartfinalen noen måneder senere, kom Eggen lettere til ordene på en pressekonferanse i forkant av kampen. 

- Juventus is the worlds best team in the world!

Regjerende Champions League-mester Juventus gjestet Lerkendal til kvartfinale i mars 1997. Juventus var virkelig verdens beste lag i verden på den tiden, men tapte senere finalen mot Borussia Dortmund.

Men et av Nils Arne Eggens mange gullkorn ble skapt. Vi har samlet opp et knippe av dem, i anledning Nils Arne-kampen mot Vålerenga 16. juni, der statuen av Eggen skal avdukes før kampen.

Kastrering av nabokatten

Dagen før 2-0-seieren over Real Madrid høsten 1997, hadde Eggen hatt en av sine mange underholdende pressekonferanser. Men den ble forkortet da RBK-treneren hadde viktigere oppgaver hjemme på Fannrem. 

- I dag e æ nødt te å vær hjæm før klokka fem. Æ ska næmlig kastrere ei katte, sa Eggen fra podiet, til stor latter for pressefolkene i salen. I ettertid viste det seg at nabokatten hadde ant fare og stukket av, slik at det ikke ble noe kastrering den dagen.

 

Twitter-NilsArneSitat7

Champions League

Nils Arne Eggen ga oss mange flotte øyeblikk på banen i Champions League, men gikk langt i å underholde også utenfor banen. Selv da smertene var store etter ryggplager borte mot Bayern München i år 2000, ga Eggen på sitt sedvanlige vis gullkorn til den ventede pressen. RBK-treneren måtte hjelpes inn på podiet på pressekonferansen og unnskyldte seg på denne måten:

«Ich habe einen Hexenchuss bekommen og habe grosse probleme»

Her er et lite utdrag fra andre øyeblikk i forbindelse Champions League:

- Været blir vældig bra, det. Kampen spælles mellom to lavtrykk!
Til pressen, som lurte på om snøværet kunne ødelegge kampen mellom Rosenborg og Porto i 1997.

- Æ har itj no' mer å sei i dag, æ!
På Lerkendal dagen etter den samme kampen, 2-0-seieren mot Porto i 1997. Så fortsatte han å prate i over en time.

- No må vi snakk norsk. Vi vart da egen stat i 1814!
Nils Arne Eggen så seg mektig lei da det ble vel mye prat som ikke gikk på morsmålet på en pressekonferanse på Lerkendal.

- Æ e' træner'n, men ich speak nicht deutsch.
Da en tysktalende journalist stilte spørsmål til feil person. 

- Same procedure as last year. The same procedure as every year!... Har du sjett deinn scena? Dæm vise deinn hver jul på norsk TV.
Eggen fikk spørsmål om hvordan det var å være tilbake i Champions League etter sitt eget sabattsår i 1998, foran bortemøtet med Boavista året etter. Først svarte han hvordan det var, før han måtte forklare referansen for tolken som slet med å forklare til den portuguisiske pressen. 

- Sorry, it's only me.
Eggen sølte vann på låret til den samme kvinnelige tolken på den samme pressekonferansen foran Boavista på bortebane.

- Æ trudd vi va ferdig med 1945, æ. Og det kainn dokk sitér mæ på!
TV-ekspert og fotball-legende Franz Beckenbauer antydet at det var synd at en miniputt som Rosenborg slo ut Milan i 1996. Han fikk svar på tiltale

- We play with two stoppers and three spisses.
Svaret da en nederlandsk journalist lurte på hvordan Rosenborg spiller før  Feyenoord kom til Lerkendal i Champions League, høsten 1999.

- Si mæ, jobbe du i KGB?
Da en journalist kom båndopptager opp mot fjeset hans før Champions League-møtet med Legia Warsawa på Lerkendal høsten 1995.

- Da ville jo æ ha visst om det. Det e jo bare tøv! Hvis Leicester, såkalt, hvor de enn e fra? Sist æ så Leicester vart dæm kasta ut fra hotellet nedpå La Manga. Dæm va dritings!
På pressekonferansen før Champions League playoff-møtet med FC København, da Eggen ble spurt om kommentar til påstandene om at italienske Lecce forhandlet om overgang for Mikael Lustig.

- Lecce?! Enda verre! Lecce? Der har banen har grodd igjen der!
Da VG-reporter Øyvind Brenne påpekte at det var Lecce han spurte om, ikke Leicester.

- Asså, æ må sitere Ibsen. «Ikke øl i en sådan stund, rekk meg heller fløten.» Men i en sådan stund bytter vi ut fløyten. Rekk meg Løiten!
Omskriving av Henrik Ibsen etter Rosenborgs første borteseier noensinne i Champions League, 3-2 over IFK Göteborg i 1996.

Twitter-NilsArneSitat2

Rævvafotball fra Molde

Det var ikke bare i forbindelse med Champions League vi fikk noen uforglemmelige gullkorn:

- Herre va itj fotball. Herre va rævvafotball!
Eggen var mildt sagt forbannet da Åge Hareides Molde sensasjonelt hadde slått ut Rosenborg i semifinalen i cupen i 1994. 

- Folk betaler ikke hundre kroner for å se på innkast.
Et klassisk Eggen-utsagn som er gjentatt mange ganger.

- Det e lov å vær sur, men itj mer enn ett sekund av gangen
Nok et utsagn som har blitt med Eggen oppover årene.

- You have to come in joggedress!
Sagt til Robert Boateng. Dagen etter gjorde Boateng som han fikk beskjed om, han kom joggende i dress.

- Og bilen går godt?
Et standard-svar fra Nils Arne dersom han var misfornøyd med et spørsmål.

- Keepern dæmmers måtta hadd epilepsi om de skuddan skoill gått inn!
Eggen var ikke helt fornøyd da Rosenborg tapte en treningskamp før seriestart i år 2000.

- Dæm ska ha Real Madrid, dæm prøvd!
Et av de mest ikoniske sitatene som er knyttet til Nils Arne Eggens navn. Sannheten er at sitatet ble til da VG-reporter Truls Dæhli videreformidlet hva en supporter hadde sagt etter kampen. Men ingen vil protestere på at dette er noe Nils Arne kunne ha funnet på å ha sagt, på en av RBK-historiens største kvelder.

Annonse fra Eliteserien: