Slik blir Lerkendal klar til Europa League-kamp

Sporting CP gjester Lerkendal torsdag klokken 18:55. Forberedelsene på stadion startet tre døgn i forveien.

Annonse:

Det er mye som skal gjøres før Rosenborg er klar til å ta i mot gjestende lag i europeisiske klubbkamper i regi av UEFA. Allerede 75 timer før kampen, er de aller første forberedelsene unnagjort. Da skal UEFAs egne kontorer på stadion være klargjort, i tillegg til delegatrom, dommergarderobe og medisinsk rom. 

To dager til kamp


09:00
Tirsdag morgen startet jobben med å kle opp Lerkendal i Europa Leagues farger. UEFAs eget team (kalt signage team) har ankommet Trondheim i løpet av natten og er klar til å starte arbeidet. Jobben består av å dekke over Rosenborgs egne partnere som Sparebank 1 og Coop, med UEFAs egne sponsorer og Europa League-logoer.

Signage team gjør alt fra å kle opp tribunene til å dekke til begge lags benker, i tillegg til å sette opp turneringens egne reklameskilt rundt banen. For å nevne noe.

I mellomtiden jobber banemester Anders Øyen og hans mannskap med å klargjøre banen mest mulig til at begge lag skal trene på stadion dagen før kamp.

IMG_1853
To dager før kamp starter UEFA-teamet sitt rigg med å kle opp Lerkendal med Europa Leagues farger og sponsorer.

Samme morgen ankommer personell i Hawk-Eye, som er ansvarlig for mållinjeteknologien i Europa League. Inn mot kampstart jobber de ved ulike tidspunkt med kalibrering og testing opp mot en liten buss som er plassert på baksiden av stadion, slik at systemet blir klart til torsdag klokken 18:55.

NB! VAR ble introdusert på Lerkendal i forbindelse med UEFA Champions League-playoff mot Dinamo Zagreb, men blir ikke tatt i bruk før utslagsrundene under årets UEFA Europa League-turnering.

Skjermbilde 2019-11-06 kl. 10.42.07
Teamet fra Hawk-Eye tester mållinjeteknologien, også kalt GLT (Goal Line Technologi)

Dagen før kamp


10:00
Onsdag morgen arrangeres det et offisielt møte mellom Rosenborg og UEFA, som sammen står for planlegging og gjennomføring av arrangement som pressekonferanser, treninger og ikke minst kampen i de kommende dagene. 

I møtet på Brakka går klubb og forbund gjennom det som skal skje i de kommende 36 timene på Lerkendal.

12:00
Rosenborg gjennomfører siste fellestrening foran kampen. Treningen er åpent i sin helhet for presse og publikum inne på stadion.

14:00
Eirik Horneland og Mike Jensen tar plass sammen med spillerkoordinator Harald Pedersen på podiet i Mesanin på Scandic Lerkendal. De er klare for den obligatoriske pressekonferansen, som alle lag i UEFA Europa League er pålagt å ha én dag før kamp og kort tid etter kampslutt.

14:15
Omtrent samtidig som Rosenborg avslutter sin pressekonferanse, lander Sporting til fem kuldegrader på Værnes. 

18:00
UEFAs kampdelegat møter Rosenborgs daglige leder Tove Moe Dyrhaug, sikkerhetssjef Tor Arve Hegerberg og lege Reidar Due, for å gå gjennom fasilitetene på stadion, som garderobene, dopingkontrollrom, i tillegg medisinsk rom der sistnevnte er ansvarlig.

18:30
Sporting har ankommet Lerkendal og gjennomfører sin obligatoriske pressekonferanse i samme rom der Eirik Horneland og Mike Jensen satt for fire timer siden.

19:00
Bortelaget får én time til rådighet for å teste Lerkendal-matten, slik alle lag har krav på i europeiske turneringer. De tilmålte minuttene starter i det første Sporting-spiller krysser sidelinjen. UEFA krever at minst 15 minutter av hver offisielle trening er tilgjengelig for presse. Sporting velger, som de fleste lag i UEFAs turneringer, å stenge treningen etter dette kvarteret.

IMG_4691
Bortelaget Sporting CP tester gressmatten kvelden før kamp.

Kampdag

10:00
All klargjøring skal være unnagjort når UEFA inspiserer stadion sammen med Tove Moe Dyrhaug, Tor Arve Hegerberg og stadionsjef Roar Munkvold. Hos UEFA stiller delegat, pluss dommer og fjerdedommer. Både før og etter denne runden fortsetter banemester Anders Øyen og hans mannskap å jobbe med detaljer for å klargjøre gressmatten.

Klokken 10 åpner også billettluken på Nils Arnes Plass.

Skjermbilde 2019-11-07 kl. 10.20.16
UEFA-personell inspiserer RBK-garderoben som en del av det obligatoriske programmet på kampdag. Dette bildet er hentet fra RBK-Linfield i sommer.

10:30
UEFA arrangerer organisasjonsmøte. Alle viktige aktører rundt arrangementet, som politi, Røde Kors, sikkerhet, klubbene, dommer-representanter og UEFA-delegasjonen møtes for å gå gjennom hva som skal som skal skje i de kommende timene før, under og etter kampen på Lerkendal.

13:00
Offisiell UEFA-lunsj. Dette er en tradisjon ved kamper i europeiske turneringer, der hjemmelaget arrangerer en offisiell lunsj med representanter fra begge klubber, samt UEFA.

Skjermbilde 2019-11-07 kl. 10.14.48
Tove Moe Dyrhaug er blant Rosenborgs representanter ved offisielle lunsjer på kampdager i europeiske turneringer.

14:00
End to end-test utføres på stadion. Snaue fem timer før kampstart skal stadion være klar som om det skulle vært avspark ved dette tidspunktet. Deretter testes alle elementer i kampen, som dommernes kommunikasjonsverktøy, mållinjeteknologien og lignende.

15:25
Rosenborg-spillerne ankommer Brakka for felles kampmat. Kampmaten består blant annet av retter som pasta og kylling.

16:45
Øvelse av innmarsj og lagoppstillinger. Et par timer før kampstart synkroniseres Europa League-tonene fra høytalerne på stadion med fiktive lag som entrer banen og stiller seg opp slik Rosenborg og Sporting-spillerne vil gjøre like før avspark.

I tillegg øves det på å transportere og bruke UEFA Europa League-banneret, som er midtsirkelen under i den offisielle innmarsjen.

AJN_1148
To timer før kampstart øves det med fiktive spillere, der formålet er å synkronisere innmarsj og lagoppstillinger med offisielle Europa League-toner. Her fra selve innmarsjen mot Salzburg i fjor.

17:20
Lagene ankommer Lerkendal stadion cirka halvannen time før kamp.

18:05
Cirka 50 minutter før kampstart entrer keeperteamet André Hansen, Arild Østbø og Jørn Jamtfall Lerkendal-matten for oppvarming, mens cirka ti minutter senere kommer RBK-laget ut av spillertunellen, for å gjøre de siste forberedelsene.

A8A_8895
Fire minutter før avspark entrer lagene banen til tonene av Europa League-hymnen. Her er Even Hovland og Marius Lundemo fra RBK-PSV.

18:51
Lagene entrer Lerkendal til tonene av den offisielle Europa League-hymnen. Deretter gjennomføres handshakes, lagbilder og myntkast før lagene er klare til avspark fire minutter senere.

Herfra er det opp til spillerne å gjøre denne Europa League-kvelden minneverdig.

Annonse fra Eliteserien: