Slik har det gått mot tyrkisk motstand

Rosenborg møter sin fjerde tyrkiske motstander i europeisk cupfotball når Alanyaspor gjester Lerkendal. Slik er det i de tidligere kampene.

Rosenborg mot er tyrkisk lag er sjelden vare i europeisk sammenheng, men et av klubbens største og banebrytende øyeblikk skjedde i nettopp Tyrkia.

Året var 1995 og Besiktas var hinderet som skulle bestiges på vei mot et historisk første gruppespill i UEFA Champions League. Rosenborg startet på hjemmebane i dobbeltoppgjøret og fikk en kjempestart da Erik Hoftun og Roar Strand sendte Lerkendal-publikummet til himmels med to scoringer. Da Harald Martin Brattbakk banket inn 3-0 i 2. omgang trodde nok mange at de skulle holde foran returkampen. Det gjorde det - såvidt.

RBK tapte 1-3 i Istanbul etter to Besiktas-mål i sluttminuttene og kvalifiserte seg for den gjeveste klubbturneringen i fotballverden.

Hattrick-Rushfeldt

Tre år senere ble Rosenborg trukket mot Galatasaray som en av tre motstandere i gruppespillet i Champions League. Fotball-legenden Gheorghe Hagi og co. ble kledd nakne av RBK på Lerkendal da et ekte hattrick av Sigurd Rushfeldt sørget for 3-0 til Rosenborg.

Returoppgjøret i Istanbul var ikke like gøy for RBK, som tapte tilsvarende 0-3 med tre baklengsmål i 2. omgang.

Rosenborg kom nære ved å kvalifisere seg til sluttspillet i 1998/99, men røk på målforskjell og kom på tredjeplass i gruppen tross like mange poeng som både Juventus og Galatasaray.

Ute på bortemål

Vi må seks år tilbake for å finne sist Rosenborg møtte tyrkisk motstand i europacupen, da som nå i tredje og nest siste kvalifiseringsrunde til Europa League. Karabükspor var motstander og det endte målløst i Karabük. Pål-André Helland ga Rosenborg ledelsen på Lerkendal, men bortelaget utlignet før pause.

Uten flere scoringer betød det at Karabükspor gikk videre på grunn av bortemålsreglene.

Disse er det bare å skrote under torsdagens oppgjør. På grunn av en covid 19-tilpasset Europa League-kvalifisering, spilles det bare én kamp for å avgjøre avansement til playoff-runden. Dermed skal det avgjøres på Lerkendal, enten om det er etter 90 eller 120 minutter og eventuelt straffespark.

Rosenborg tar med seg en ubeseiret rekke mot tyrkisk motstand på Lerkendal, som vi selvfølgelig håper forlenges mot Alanyaspor.