Tidenes trønderfest i Bergen

2006: Skulle Rosenborg snyte Brann for deres første seriegull på 43 år? Og attpåtil på deres egen hjemmebane.

Annonse:

Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix


2006-sesongen startet  svakt for Rosenborg med bare tre seire på de første elleve kampene. Angrepsrekka var forsterket med Karim Essediri, Yssouf Koné og hjemvendte Steffen Iversen. Ellers var laget en miks av veteraner som Ørjan Berg, Roar Strand, Vidar Riseth og unge talenter som Alexander Tettey og Per Ciljan Skjelbred.

Per-Mathias Høgmo hadde tatt over som trener sommeren før, men  hadde ikke helt fått løftet RBK opp igjen til tidligere høyder på banen. Og da vårsesongen ble avsluttet på Lerkendal med 0–3 mot HamKam og 0–0 mot Brann var det lite som tydet på at det skulle bli RBK-gull i 2006. Brann ledet da tabellen og lå 10 poeng foran RBK på fjerde plass.

NTB_Gx38yEFkMxg
RBKs trener Knut Tørum jubler etter eliteserieoppgjøret mellom Brann og Rosenborg.

Brann-kampen ble også Høgmo sin siste kamp som RBK-trener. Assistent Knut Tørum tok over etter sommerpausen og med det så startet klatringen på tabellen. Åtte strake seire fra 30. juli til 1. oktober sørget for tabell-ledelse da fire kamper gjensto. Det er også verdt å notere seg at Rosenborg hadde forsterket laget med den spennende slovakiske midtbanespilleren Marek Sapara.

Gullrival Brann hadde derimot helt mistet formen og selvtilliten. I august tapte laget tre strake seriekamper, i tillegg til at laget ble slått ut av E-cupen av det svenske 2. divisjonslaget Åtvidaberg.

NTB_h4BlGOUKkXk
Hjemmepublikummet var tidlig på plass på Brann stadion. Det var 19.254 tilskuere totalt.

Søndag 22. oktober kl 20 var det like fullt klart for tidenes viktigste kamp i Bergen. Brann–Rosenborg var av alle regnet som den avgjørende seriefinalen. Med tre poengs ledelse og bedre målforskjell kunne RBK gå til kampen med litt senkede skuldre. Brann måtte vinne for å ha håp om siste første seriegull på 43 år.

Interessen i Bergen var helt hysterisk. Stadion hadde vært utsolgt i flere uker og Bergensavisen hadde et bilag på 40 sider om kampen dagen før. TV-aksjonen som ble avholdt samme dag på NRK var bekymret for at fotballkampen skulle stjele fokus og interesse fra innsamlingen.

Tre timer før kampstart sto de første publikummerne utenfor portene, og i den siste timen før avspark sang 900 tilreisende trøndere trønderske slagere så det runget i høstregnet.

Rosenborg (4-3-3)

Lars Hirschfeldt – Roar Strand, Ole Christer Basma, Miika Koppinen, Mikael Dorsin – Marek Sapara, Vidar Riseth (Koné 82'), Alexander Tettey – Jan Gunnar Solli (Braaten 61'), Steffen Iversen og Øyvind Storflor.

Vi velger å referere Bergensavisens direktechat fra kampen heretter.

0. Kampstart. Lagene kommer på banen til øredøvende jubel. Flere bengalske lys blusser opp på langsiden.

5. Brann går ut med høyt tempo, Rosenborg bruker tid og forsøker å trekke ned farten i kampen.

15. Rosenborg virker farligere nå. Har tatt over mer i kampen og har kommet på tre småfarlige angrep.

17. Flott Brann-sjanse, Andresen får spilt igjennom Sæternes, men egersunderen er litt for treig og ballen går inn til keeper. Sæternes feller istedenfor Mika Koppinen.

31. Hjemmelaget vil ha straffe etter at det kan se ut som Riseth feller Andresen innenfor streken. Dommer Skjerven vinker spillet videre.

36. Mål til Rosenborg 0–1. Øyvind Storflor. Storflor får en retur, runder en forsvarer og skyter ballen hardt i det lengste hjørnet.

NTB_tHL-ByJOe70
RBKs Øyvind Storflor fyrer løs forbi Erlend Hanstveit og gir Rosenborg ledelsen 1–0.

Pause. Brann åpnet greit i denne jevne omgangen, som har hatt få sjanser. Ledelsen er for så vidt grei, Rosenborg har virket langt giftigere enn Brann når de først kommer til sjanser, og Brann har til tider blitt statiske i sitt angrep. Mjelde lover mer angrepsfotball i andre omgang, og konstaterer at det har blitt mye nesten for rødtrøyene.

49. Straffe - Brann 1–1 Martin Andresen. Sæternes blir revet ned av Basma. Ser greit ut. Martin Andresen knuser ballen inn, høyt oppe i høyre hjørne og Brann stadion eksploderer.

55. Brann har våknet etter scoringen, og det er magisk stemning på tribunene.

67. Mål til Rosenborg 1–2. Steffen Iversen. Det luktet mål lang vei av angrepet, trønderne spiller seg igjennom hele Branns forsvar og innlegget fra kanten er enkelt å sette for Iversen. Opdal er sjanseløs.

84. Martin Knudsen river og sliter i Dorsin, og dommeren blåser frispark ved hjørneflagget. Sapara forsøker seg igjen, men denne gangen er det fabelaktig ufarlig.

NTB_6PuFqTjN_oM
Marek Sapara jubler etter at han scoret gjestenes tredje mål. Kampens første målscorer, Øyvind Storflor, jubler i bakgrunnen.

86. Mål til Rosenborg 1–3. Marek Sapara. Marek Sapara scorer et nydelig mål på frispark fra langt hold. Ballen går i Opdals høyre hjørne nede langs bakken.

88. Brann prøver seg, men det er nok over nå for hjemmelaget. Publikum i Bergen reiser seg fra setene sine og går ut i den mørke høstkvelden.

95. Slutt.

NTB__CZO-ckCgxc
Steffen Iversen omgitt av jublende lagkamerater etter at han ga gjestene ledelsen 2–1.

Rosenborgtrener Knut Kjartan Tørum blir sunget ut igjen på banen av sine supportere, og Askøyværingen svarer med å kaste seg i gjørmen foran det trønderske bortepublikum.

Spillemessig hang Brann med Rosenborg i dag, men det ble alt for ofte nesten. Brann slet med å komme til skikkelige sjanser, mens Rosenborg var giftige og scoret 2–1 målet etter et mønsterangrep. Marak Saparas siste mål var majestetisk og prikken over i’en for hans prestasjon i dag.

Det er triste scener for enhver bergenser på Brann stadion nå. Overlykkelige RBK-spillere og trenere danser foran sine supportere, vel vitende om at seriegullet også dette året ender i Trondheim. Brann har kun en teknisk mulighet til å hente gullet hjem, men da må kamper vinnes med fem-seks mål og RBK må braktape mot lag som Fredrikstad.

Det skjedde ikke. I siste serierunde tapte sågar Brann 0–5 i Stavanger.

NTB_HLECAMV3nQE
RBKs supportere var tallrikt tilstede på tribunen under eliteserieoppgjøret mellom Brann og Rosenborg på Brann stadion i Bergen.
Annonse fra Eliteserien: