VAR inntar Lerkendal

Kampen hjemme mot Dinamo Zagreb blir historisk.

Annonse:

Rosenborg er kvalifisert til Champions League-playoff for første gang siden 2010, når kroatiske Dinamo Zagreb er siste hinder før gruppespill i Europas ypperste selskap.

Champions League-playoff er i UEFA-regi, noe som betyr flere merkbare endringer på og rundt Lerkendal stadion.

De mest synlige vil være de visuelle endringene der Lerkendal vil bli kledd etter Champions League-modellen blant annet med turneringssponsorer på reklame. I tillegg vil både Rosenborg og Dinamo Zagreb spille med Champions League-logo på ermene og den offisielle Champions League-ballen fra Adidas vil bli benyttet.

Rosenborg – Dinamo Zagreb vil også være første gang vi hører den offisielle Champions League-hymnen på Lerkendal før kamp siden FC København i playoff i 2010 og Chelsea i gruppespillet i 2007.

Men det er ikke de eneste merkbare endringer vi får se fra en vanlig kamp på Lerkendal.

VAR for første gang i Norge

VAR, eller Video Assistant Referee, vil denne sesongen for første gang bli brukt i hele Champions League-turnering fra playoff til finale (forrige sesong ble det kun brukt i sluttspillet). 

Det betyr at det for første gang i norsk fotball og på Lerkendal vil bli brukt video som et hjelpemiddel ved nøkkelsituasjoner under kampen.

– Det var jeg faktisk ikke klar over. Det blir veldig spennende å få testet det ut etter å ha kun hatt et forhold til det via TV. I utgangpunktet er jeg mer positiv enn negativ til VAR, da det skal hjelpe til å luke bort elementære feil som kan være avgjørende, sier Anders Ågnes Konradsen.

Dette skal til for at VAR benyttes

UEFA har merket fire nøkkelpunktet der VAR kan komme til nytte, der alle har én felles begrunnelse: clear and obvious mistakes, altså klare feil.

De fire nøkkelpunktene er:

Ved målsituasjoner for å se om det er skjedd noe som mistrider reglene i forkant. Eksempel er om angripene lag har stått i straffbar offside i foranledning til målet eller om forsvarende lag er snytt for et frispark i forkant av målet.

Ved straffesituasjoner for å se om det er blitt gjort noe straffbart som rettferdiggjør at dommeren enten valgte å blåse eller lot være å dømme.

Ved røde kort for å sørge for at dommeren har tatt en rett beslutning. NB! Gjelder direkte røde kort og ikke to gule.

Ved feil identifisering av spiller for å hjelpe dommer dersom et kort er gitt til feil mann.

Dommeren gjøre tre ting dersom VAR-dommerne gir anbefalinger på øret:

  • Endre mening etter råd fra VAR, der offside ved scoring og utvisning av feil spiller vil være klare eksempler på dette.
  • Be om å få se TV-bildene selv, en såkalt on-field review (OFR) hvor dommeren går til et bestemt sted på sidelinja hvor dommeren se opptak av TV-bildene og deretter kan diskutere videre med en assistent. Området kalles forøvrig referee review area (RRA) og vil bli plassert ved siden på langsiden av Sparebank 1-tribunen i retning Coop-tribunen på Lerkendal.
  • Dommeren stoler på egen avgjørelse og derfor ikke ønsker å se gjennom hendelsen på nytt. Dommeren kan hele tiden stoppe spillet og be om en OFR, men skal ikke gjøre det dersom et av lagene er i ferd med å angripe.

I bruk også i gruppespillet

Onsdagens kamp i Zagreb blir dermed Rosenborgs første møte med det nye teknologiske hjelpemiddelet, før UEFA kommer med eget VAR-team til Lerkendal den påfølgende tirsdagen.

VAR-dommerne vil være tilstede på Lerkendal og sitte i fire egentilpassede minibusser på utsiden av stadion. Dommerens VAR-skjerm vil bli plassert ved siden av bortelagets benk.

Mållinjeteknologi vil også være i bruk, i likhet med de seks hjemmekampene Rosenborg spilte i Europa League-gruppespillet i 2017 og 2018.

Både VAR og mållinjeteknologi vil bli brukt i gruppespillet i Champions League den kommende sesongen. I Europa League vil VAR kun bli introdusert i sluttspillet (gruppespill fra neste sesong).

NB! Dinamo Zagreb – Rosenborg spilles onsdag 21. august klokken 21, mens Rosenborg – Dinamo Zagreb spilles tirsdag 27. august klokken 21 på Lerkendal. Billettsalget åpner torsdag 15. august klokken 12.

Annonse fra Eliteserien: