- Har evnen til å true La Real

Viasports ekspert på spansk fotball, Petter Veland deler sine tanker foran Rosenborgs møte med serietoer i La Liga, Real Sociedad på torsdag.

Annonse:

Foto: MTG Sport/Øystein Klock

Petter Veland er kjent for mange som den fremste eksperten på spansk fotball i Viasports Champions League-studio. RBK.no tok en prat med kommentatoren om vår kommende motstander, Real Sociedad. Veland forteller om et lag som har fått en pangstart på sesongen i La Liga.

- Når det skrives og snakkes om Real Sociedad i spanske medier, så blir de som regel nevnt som en fast gjenganger til å kjempe om Europaliga-plasseringene. Ved en maksimal sesong vil de kunne være utfordrer til en fjerdeplass som gir Champions League-fotball. 

De spanske mesterne fra 1981 og 1982 har kommet seg tilbake i toppen som følge av en klar sportslig plan og en tydelig overgangspolitikk, mener Veland.

- Det er jo en klubb som kommer fra en region som er veldig stolt av seg selv og sitt eget folkeslag. Mange av dagens spillere har de fostret opp gjennom sitt eget akademi. De gangene de går ut på overgangsmarkedet for å hente spillere, så er det for å styrke førsteelleveren, aldri for å styrke bredden. De har en klar policy på det, forteller han. 

- De må rotere på laget

I sommer hentet klubben Diego Llorente og Adnan Januzaj. Sistnevnte kommer til å kjempe med Carlos Vela, som er kanskje den mest kjente spilleren på Real Sociedad for det norske publikum, om plassen ute på høyrekanten i baskerlagets vante 4-3-3-formasjon.  

Veland påpeker likevel at trener Eusebio Sacristan er en som pleier å tilpasse lagets tilnærming til motstanderen, og sier de ofte kan komme ut i et 4-2-3-1-system også. 

- De fleste av de offensive spillerne Sacristan rår over, kan bekle flere posisjoner der fremme, noe som gir treneren muligheter til å rotere ofte, noe de også må gjøre i den perioden de er inne i nå med sju kamper på 21 dager. 

RBK har nok spilt i vanskeligere atmosfærer tidligere.

— Petter Veland
Det kan fort bli noen endringer på laget som slo Deportivo i helgen og det som møter RBK på torsdag. Dette skyldes ifølge Veland ikke nedprioritering eller undervurdering av motstanderen.

- Det er ikke sikkert at Oyarzabal rekker kampen. Raul Navas er fortsatt ute. I tillegg gikk Inigo Martinez ut med skade i helgen og er sannsynligvis ikke med. Samtidig venter et stort oppgjør mot Real Madrid bare 72 timer etter oppgjøret mot Rosenborg. Den kampen har nå blitt enda viktigere etter den gode starten Sociedad har hatt i ligaen. De kan potensielt ligge sju poeng foran Real Madrid med full klaff, forteller Veland. 

Hva slags ramme kan Rosenborg-spillerne forvente seg på Estadio Anoeta?

- RBK har nok spilt i vanskeligere atmosfærer tidligere. Real Sociedad spiller på en stadion med ganske stor avstand fra banen til tribunen på grunn av friidrettsbanen som går rundt matta. Dessuten er den ene kortsiden er stengt på grunn av stadionutbygging. Kapasiteten er derfor nedjustert til en femtedel fra forrige sesong. Baskere har faktisk en ganske bra forkunnskap om Rosenborg sett i forhold til spanjoler flest, etter at trønderne har vært i området og spilt en del tidligere, men de kommer nok likevel ikke til å gå mann av huse og fylle hele stadion, tror Viasports ekspert. 

anoeta_top
Estadio Anoeta har vanligvis en kapasitet på 32 000 tilskuere, men til torsdagens kamp vil den ene kortsiden være stengt.

- RBK har spillere med internasjonalt snitt

Veland tror Rosenborgs mulighet på torsdag avhenger i stor grad om klubbens nøkkelspillere har dagen.

- Rosenborg har spillere med det man populært kaller "internasjonalt snitt" i Bendtner, Adegbenro og Jensen spesielt. Om de har dagen på samme tid, så har RBK evnen til å true La Real i duellspillet med Bendtner, med farten til Adegbenro, og Mike Jensens kløkt og energi. 

- La Real har ingen store, utpregede svakheter slik jeg ser det. Skal RBK få med seg poeng hjem må de være veldig gode, pliktoppfyllende og konsentrerte defensivt, spesielt én-mot-én. La Real er også veldig flink til å doble på kant, spesielt på høyre. Meling må derfor ha en god dag på jobben - og André Hansen må ha Ajax-nivået inne igjen, mener han.  

Respekterer Rosenborg

Den spanske pressen har som smått begynt å bygge opp mot kampen som finner sted klokken 21:05 på torsdag. Lokalavisen i området, Diario Vasco skriver ifølge Veland om Rosenborg som en mesterskapsgrossist de siste årene, og om hvor sterke RBK var på 90- og 2000-tallet.

- Men selve analysen, og hvem de bør se opp for og den slags pleier vanligvis ikke å stå i avisene før på kampdag. Samtidig har både treneren og presidenten vært tydelig på at dette er en oppgave de ikke må ta lett på, at det er viktig å få en god start, og at Rosenborg fortjener respekt for hva de har oppnådd tidligere, avslutter han. 

Real Sociedad - Rosenborg

  • UEFA Europa League, matchday 1

  • Estadio Municipal de Anoeta

  • Avspark 21:05

  • Kampen vises på MAX

Annonse fra Eliteserien: