Rosenborg Ballklub er 100 år

I dag fyller Rosenborg 100 år. Vi ser nærmere på fem avgjørende øyeblikk for klubben.

Annonse:

Rosenborgs første 100 leveår har vært begivenhetsrike. På selve jubileumsdagen presenterer vi fem avgjørende øyeblikk i klubbens historie, med hjelp fra æresmedlem Tor Kleveland. 

- Dette var absolutt ingen enkel oppgave, sier Tor selv.  I samråd med flere andre tidligere spillere og RBK.no er vi kommet frem til følgende fem punkter i kronologisk rekkefølge:

 • Gjennombruddet.
  Seieren over Odd i 1960-cupfinalen vil alltid ha en spesiell plass i historien. Etter å ha vært en av flere gode lag i Trondheim i en årrekke, fikk RBK ved å ta Trondheims første cupmesterskap vist at de hadde det lille ekstra. Ble over natten hele byens fotballag. 
Cupfinalen 1960. Eldar Hansen har scoret.
Cupfinalen 1960. Eldar Hansen har scoret.
 • Første seriemesterskapet
  I 1967 ble klubbens første seriegull vunnet på en overbevisende måte, og det etter å ha slitt i flere år med å rykke opp til eliteserien. Dette ble starten på klubbens imponerende gullrekke, og gjorde RBK til en attraktiv klubb for nye spillere. 
 • Toppoppgjør i 1967 mot Lyn. Målscorer Odd Iversen løfter Tor Kleveland, mens Harald Sunde og Nils Arne Eggen jubler i bakgrunnen.
  Toppoppgjør i 1967 mot Lyn. Målscorer Odd Iversen løfter Tor Kleveland, mens Harald Sunde og Nils Arne Eggen jubler i bakgrunnen.
 • 1978
  Etter mange år i eliteserien ble det nedrykk i 1977. Opprykket på første forsøk i 1978 var av helt avgjørende betydning. Dette, og at klubben fikk sitt eget sted å bo, idag kjent som Brakka, gjør året 1978 til et av de aller viktigste i klubbens historie.
 • 1978 - Åpning av Brakka. F.v. Tor Haugan, Rolf Maaø, Olav Wang og Egil Nygaard. Foto Ivar Mølsknes, Adresseavisen
  Åpning av Brakka i 1978. F.v. Tor Haugan, Rolf Maaø, Olav Wang og Egil Nygaard. Foto: Ivar Mølsknes, Adresseavisen
 • "Comebacket" som topplag
  Det var gått hele 14 år siden forrige ligatittel da Trond Sollied steg til værs i seriefinalen mot Lillestrøm og avgjorde mesterskapet foran 28 569 tilskuere på Lerkendal. En tilskuerrekord som står den dag idag. 
 • 1985 spillerne feirer seriegull
  Rosenborg-spillerne feirer seriegullet i 1985. Foto: Stein Fjesme, Adresseavisen.
 • Inn i Europas ypperste selskap
  I 1995, da Rosenborg etter flere års forsøk endelig klarte å kvalifisere seg for spill i Champions League etter å ha slått Besiktas 4-3 over to kamper. Starten på en lang og unik periode for klubben. Fikk enorm betydning både sportslig og ikke minst økonomisk for klubbens videre utvikling. Et eksempel er Lerkendal stadion, som aldri ville vært slik det er i dag uten dette punktet. 
 • 1995 Spillerne feirer CL
  Klar for Champions League for første gang. F.v Bent Skammelsrud, Jørn Jamtfall, Steffen Iversen, Mini Jakobsen, Karl Petter Løken. Foto: Morten Rakke, Scanpix

  Annonse fra Eliteserien: