Slik gikk det i 1972

Celtic og Rosenborg møttes aller første gang i serievinnercupen i 1972.

Celtics stjernespekkede mannskap forventet nok lett match mot de norske amatørene på enorme Hampden Park, 13. september 1972.

Kampen var flyttet fra Celtic Park på grunn av byggingen av Parkhead-tribunen.

Hjemmelagets trener, Jock Stein, innrømte på forhånd at han ikke visste noen ting om de norske seriemesterne. Rosenborg var kun deltids fotballspillere, og kun 18.000 tilskuere hadde møtt opp for å se Celtic kjøre over motstanden.

Anført av Kenny Dalglish, Lou Macari, Dixi Deans og Billy McNeill gikk hjemmelaget til stormløp mot Geir Karlsen i RBK-målet. 16 min. var spilt da Celtic tok ledelsen med 1–0 etter en corner, Lou Macari skjøt utagbart i mål.

Ti minutter før pause fikk Øivind Brynte Torp sin keeperdebut i RBK-målet, Geir Karlsen kolliderte med Lou Macari og med brukket bein ble "Dovregubben" kjørt til sykehus. Kun noen sekunder før pause kom 2–0-scoringen til hjemmelaget, Dixie Deans headet forbi Brynte Torp.

De få nordmennene som var tilstede fryktet nok det verste foran 2. omgang, og den startet også med to store sjanser til Deans. Den andre kom etter en nydelig pasning fra Callaghan som sendte Deans alene med keeper, men skåring ble det ikke.

Og så i det 49. spilleminutt kom Rosenborgs eneste mål for kampen. Celtic satset alt fremover på banen, og plutselig kom Tore Lindseth løpende oppover høyre kanten. Lindseth la flott inn foran mål og der kom Bjørn Wirkola og styrte ballen forbi Williams i Celtic-målet.

Med nederlag 1–2 hadde RBK fått et meget godt utgangspunkt foran returkampen i Trondheim. Skotske aviser var full av lovord om RBK-laget etter kampen og særlig forsvaret ble framhevet, "Et forsvar like godt som Inter Milans" skrev Daily Record.

Evening Times skrev at Celtic hadde lært seg en lekse med denne kampen. Aldri undervurder en motstander. Avisen hyllet også Rosenborgs innsats, men skrev også at Celtic burde vunnet kampen komfortabelt med alle de sjansene laget skapte.

Returoppgjøret i Trondheim endte dessverre med 1–3-tap, og dermed var RBK ute av serievinnercupen.