Celtic - Rosenborg har blitt en gjenganger de siste årene. Her er statistikken som må brytes, sett med Rosenborg-øyne.

Torsdag møtes Celtic og Rosenborg for femte gang på 14 måneder og for første gang i et europeisk gruppespill siden 2001. Kun én gang på fire forsøk har Rosenborg kommet hjem fra Celtic Park med et resultat som vil gi poeng i åpningskampen av årets Europa League-gruppespill.

Slik har det gått i våre fire oppgjør på skotsk fotballs største klubbarena.

Les deg opp på Celtic og resten av Rosenborgs gruppe

Jevnt med de europeiske mesterne

Vårt første møte med Celtic var i serievinnercupen i 1972. Amatørene fra Trondheim dro til Glasgow for å møte de europeiske mesterne fra fem år i forveien. Celtic stilte med store navn som Kenny Dalglish, kjent for det norske fotballtilhengere i den røde Liverpool-drakten og som Premier League-mester som manager med Blackburn. Dalglish ledet et Celtic-lag som var to mål foran til pause, i en 1. omgang der Rosenborg-keeper Geir Karlsen ble byttet ut med brukket fot. Etter hvilen spådde de fleste at Celtic skulle kjøre over Rosenborg, men Bjørn Wirkolas mål sørget for et hederlig 1-2-tap.

I returkampen to uker senere, tok Rosenborg ledelsen ved en nydelig lobb av Jan Christiansen. Men en utligning ti minutter etter pause og to sene mål, sørget for at Celtic vant 3-1 på Lerkendal.

Brattbakk sørget for revansje

Det skulle gå nesten 30 år før klubbene møttes igjen. Den gang i Champions League-gruppespillet. Også da ble den første kampen i gruppespillet berammet til å være en bortekamp i Glasgow. Men RBK måtte gjøre vendereis da det opprinnelige oppgjøret ble utsatt som følge av terrorangrepet i USA dagen i forveien. Dermed ble ikke kampen spilt 12. september 2001, men 10. oktober.

Selve kampen endte 1-0 til vertene, etter en frisparkscoring av Alan Thompson.

Rosenborg fikk sin revansje senere på høsten da to mål av Harald Martin Brattbakk sørget for 2-0-seier på Lerkendal. Det er Rosenborgs eneste seier over Celtic på åtte forsøk

Fire kamper på tolv måneder

De fire siste oppgjørene mot Celtic trenger ikke Rosenborg-fansen stor oppfriskning, all den tid de har blitt spilt i løpet av et drøyt år. Begge ganger gikk Celtic videre i Champions League-kvalifiseringen over to oppgjør. I 2017 etter 0-0 på Celtic Park og 1-0-seier på Lerkendal. I sommer etter 3-1 i Glasgow og 0-0 i Trondheim.

Slik gikk det i Glasgow for to måneder siden. Foto: Eurosport Player

0-0-resultatet på Celtic Park for 14 måneder siden, i en kamp der RBK var nærmest seieren, er det eneste av fire resultat i Glasgow som ville gitt poeng i et europeisk gruppespill.

Torsdag kommer den femte muligheten på Celtic Park. Kampen ser du på TV2s hovedkanal fra klokken 21:00.