11 gruppespill i Mesterligaen

11 dager igjen til seriestart og det er også antallet ganger Rosenborg har spilt gruppespill i UEFA Champions League.

Annonse:

I dag er det 11 dager igjen til Rosenborgs første kamp i Eliteserien 2019. Laget starter borte mot Bodø/Glimt, søndag 31. mars kl 20. I dagene frem til avspark teller vi ned med noen glimt fra klubbens stolte historie.

Serievinnercupen

Helt siden 1955 har serievinnerne i Europa møttes for å kåre kontinentets beste lag. Turneringen ble spilt som en ren cup og Rosenborg deltok for første gang i 1968.

Hele 22.321 tilskuere hadde møtt opp på Lerkendal for å se den første Europacupkampen i flomlys i Trondheim. Odd Iversen ga også tilskuerne noe å juble for etter et drøyt kvarter. Rapid Wien var likevel det beste laget og det ble et 1–3-tap.

Til tross for tre mål av Odd Iversen i returoppgjøret holdt det ikke til avansement. Rapid Wien gikk til 2. runde etter 6–4 sammenlagt.

Champions League blir født

Fra 1992 ble det så introdusert et gruppespill i Serievinnercupen, og turneringen ble døpt om til Champions League.

Som serievinnere fikk RBK sjansen til å kvalifisere seg i 1993-sesongen, men tapte mot Austria Wien i kvaliken. Og året etter gikk den norske serievinneren kun inn i UEFA-cupen.

Mesterlig til mesterliga

I 1995 fikk Rosenborg muligheten igjen. For å nå gruppespillet måtte den tyrkiske serievinneren Besiktas slås over to kamper.

Tre dager før det første møtet hadde Vålerenga påført RBK sesongens første tap. Det skulle likevel vise seg at det var liten grunn til bekymring. Et langskudd fra kaptein Erik Hoftun sendte RBK i ledelsen etter 22 minutter. Fem minutter senere doblet Roar Strand til 2–0.

Målkongen Harald Martin Brattbakk satte inn 3–0 kvarteret før slutt og sikret RBK et fantastisk utgangspunkt før returmøtet i Istanbul.

Foran 40.000 tilskuere hjemme på Inönü stadion tok Besiktas ledelsen allerede etter ni minutter. Hjemmelaget kjørte på for flere mål, men Rosenborg jobbet seg etterhvert inn i kampen. Og da Brattbakk utlignet til 1–1 i det 67. minutt var avansementet omtrent sikret.

– Jeg har aldri vært så lykkelig og aldri så sliten. Dette er det største jeg har vært med på, sa trener Nils Arne Eggen jublende mellom stadige kyss på assistent Bjørn Hansens kinn.

Tallet er 11

I gruppespillet møtte Rosenborg Spartak Moskva, Legia Warszawa og Blackburn. De to sistnevnte ble slått hjemme på Lerkendal, ellers ble det fire tap og seks poeng totalt.

De neste sju årene var RBK fast inventar i gruppespillet i Champions League. Suksessen gjorde laget til "hele Norges Rosenborg", samtidig som millionene strømmet inn i klubbkassa.

Også i 2004, 2005 og 2007 kvalifiserte Rosenborg seg til gruppespillet i Champions League.

Annonse fra Eliteserien: