Da gullølet kom hjæm

For 12 år siden reiste Rosenborg til Bergen med mål om å snyte Brann for gullet.

Etter 13 seriegull på rad klarte Vålerenga og Kjetil Rekdal å stoppe Rosenborgs rekke i 2005. Faktisk endte RBK så langt nede som sjuende plass på tabellen, og ikke mange tippet at klubben skulle klatre tilbake på toppen allerede året etter.

2006-sesongen startet svakt for Rosenborg. Etter de første 14 kampene av sesongen sto laget med bare fire seire – og da var en av disse mot Kvik i 1. runde i cupen. På tabellen var RBK da 10 poeng bak serieleder Brann, og 0–0-kampen mot nettopp Brann ble også Per-Mathias Høgmo sin siste seriekamp som RBK-trener.

Trenerbytte for Rosenborg

Assistent Knut Tørum tok over som hovedtrener da laget gikk inn i sommerpausen, i det fotball-VM i Tyskland startet.

Tørum startet med seier i sine to første seriekamper. Og etter et lite tilbakeslag med 1–2-tap for Start i slutten av juli radet laget opp åtte strake trepoengere.

Samtidig gikk Brann inn i en marerittmåned. I august tapte laget tre strake seriekamper, i tillegg til at laget ble slått ut av E-cupen av det svenske 2. divisjonslaget Åtvidaberg.

Klart for seriefinale

Når Brann og Rosenborg så møttes til seriefinale i Bergen 22. oktober hadde lagene byttet plass på tabellen – RBK ledet serien med tre poeng, og det med tre kamper igjen.

Brann måtte vinne for å ha håp om gull. En RBK-seier ville øke forspranget til seks poeng, og i tillegg var målforskjellen på trøndernes side.

Øyvind Storflor ble første målskårer – ti minutter før pause, på en retur fra et Sapara-skudd. Like etter pause utlignet Martin Andresen på et straffespark.

PV6I6549
22. oktober 2006, Marek Sapara jubler etter scoring

Med en snau halvtime igjen av kampen headet Steffen Iversen inn 2–1, og så kom et øyeblikks Sappi-magi. Fire minutter før slutt banket den slovakiske trollmannen inn et frispark fra 30 meters hold – over muren og ned til høyre for Opdal i Brann-målet.

Dermed ble både seriegullet og det bergenske gullølet med tilbake på flyet til Trondheim.

9FBG6185
22. oktober 2006, RBK-jubel ved fra venstre: Mika Koppinen, Mikael Dorsin, Øyvind Storflor, Steffen Iversen, Daniel Braaten og Vidar Riseth