Drakt nr 9

9 dager igjen til seriestart og ingen har skåret så mye mål for Rosenborg som drakt nr 9.

Annonse:

I dag er det 9 dager igjen til Rosenborgs første kamp i Eliteserien 2019. Laget starter borte mot Bodø/Glimt, søndag 31. mars kl 20. I dagene frem til avspark teller vi ned med noen glimt fra klubbens stolte historie.

Tallet er ni

Før 1994 var det ikke vanlig med faste draktnummer. Spillerne i startoppstillingen spilte til enhver tid med numrene 1–11 på drakta.

Det betydde at den klassiske senterløperen/spissen i Rosenborg spilte med nummer 9 og skulle levere skåringene til laget.

 Odd Iversen var en klassisk nummer 9-spiller. Stor og sterk, spenstig, god på hodet, og harde skudd med begge bena. Det resulterte i 190 mål for RBK på 226 kamper.

Faste draktnummer innføres

I 1994-sesongen ble norske lag pålagt å begynne med faste draktnummer. Året før var Gøran Sørloth blitt Rosenborgs toppskårer, men han dro til Tyrkia i 94. Dermed fikk Karl Petter Løken, som neste mann på lista, drakt nummer 9.

Før sesongen ble sparket i gang kom så 23 år gamle Harald Martin Brattbakk inn på laget etter utlånet i Bodø/Glimt. Han måtte derfor ta til takke med drakt nr 2 – noe som ikke hindret ham i å skåre 30 mål det året.

Løken beholdt 9eren frem til Sigurd Rushfeldt overtok i 1997. Han rakk 92 mål på to og en halv sesong. 

Så gikk drakt 9 i en kort periode til John Carew. Det ble ikke mer enn 31 kamper for Carew i RBK-drakta, men likevel respektable 23 mål.

Vokste inn i drakta

Mange RBK-fans var skeptiske da Carew skulle erstattes med relativt ukjente Frode Johnsen fra Odd. 26-åringen hadde kun ett års erfaring fra Tippeligaen, og skulle inn i et Rosenborg-lag som året før hadde vunnet 3–0 borte over Borussia Dortmund.

RBK-ledelsen var muligens også usikre, for de hentet i tillegg Stabæks toppskårer, Petter Belsvik, i samme vinduet.

Seks år senere, når Frode Johnsen takket for seg i Rosenborg, var det som en av klubbens mest elskede spillere.

125 mål på 234 kamper – toppskårer i Tippeligaen i 2001 og 2004.

Tidenes avslutning

Rosenborg ledet serien i store deler av 2004-sesongen, men fire tap mot slutten av sesongen førte til at Vålerenga klatret helt opp på siden av RBK foran siste runde.

Rosenborg møtte Lyn hjemme på Lerkendal, mens Vålerenga tok imot Stabæk på Ullevaal. Vålerenga måtte vinne med flere mål enn RBK for å kapre seriegullet.

I løpet av kampen vippet gullet frem og tilbake mellom lagene. Kjetil Wæhler ga VIF ledelsen i det 28. minutt og da var gullet i Oslo. 

 Et kvarter ut i andre omgang satte Daniel Braaten inn 1–0 for RBK, og gullet var i Trondheim. Frode Johnsen økte til 2–0. At Lyn reduserte like etter hadde ingenting å si. For Frode Johnsen var nok en gang på rett plass og økte til 3–1.

Så kom det to kjappe mål til Vålerenga og Rosenborg måtte skåre igjen for å ha håp om gull.

Like før slutt stupheader Frode Johnsen inn sitt tredje for dagen og taket løfter seg på Lerkendal. Svært nervepirrende minutter følger da spillerne i Trondheim står og venter på sluttresultatet i Oslo før gulljubelen kan slippes løs.

Se høydepunktene fra kampen under


Flere 9ere

Etter Frode Johnsen har drakt nummer 9 hatt varierende suksess. John Pelu tok over stafettpinnen før Michael Jamtfall fikk den i 2010. Da Jamtfall la opp i 2012 fikk Rade Prica byttet ut sin drakt nr 30 til fordel for 9. 

Deretter fulgte Nicki Bille, Riku RIski og Christian Gytkjær før Rosenborg 6. mars 2017 annonserte at drakt nummer ni igjen var opptatt.

Annonse fra Eliteserien: