Gjennombruddet for den nye stilen

Hjemme mot Sarpsborg i 1971 stemte plutselig alt for den nye trenerduoen, Nils Arne Eggen og Tor Røste Fossen.

Annonse:

Seriegullet i 1970 røyk med tap borte mot Strømsgodset i nest siste serierunde. Samtidig hadde publikumsantallet på Lerkendal nesten blitt halvert under trener George Curtis sin defensive fotball.

Målforskjellen på 15–5 etter 18 kamper talte sin tydelige sak. Dermed valgte klubben å kvitte seg med engelskmannen og i stedet gå for to av spillerne fra 69-laget, Høyreback Nils Arne Eggen med keeper Tor Røste Fossen som assistent.

Jobben til Eggen var å gjenskape den offensive fotballen fra 1969-sesongen. Ingen enkel oppgave når målgarantistene Odd Iversen og Harald Sunde ikke lenger var i klubben.

Redningen fra Nord

For å sørge for målene hadde Rosenborg hentet inn tre nye angripere. Hoppkongen Bjørn Wirkola var storskårer på 3. divisjonslaget til Melhus, i tillegg meldte radarparet Arne Hanssen og Terje Mørkved overgang fra Bodø/Glimt.

Eggen ønsket en mer offensiv fotball, men innledningsvis gikk det ikke så bra på banen. Midtsommers lå laget bare på en 7. plass, med kun tre lag bak seg på tabellen.

Viktige brikker i spillet skulle være de tidligere Bodø/Glimt-spillerne Arne Hansen (27) og Terje Mørkved (23). Men hele vårsesongen gikk uten at de fikk noe sveis over spillet. Mange mente at RBK hadde «kjøpt katta i sekken». Inntil i går. (VG, 03.08.71)

Det store gjennombruddet

Mandag 2. august startet høstsesongen for RBK med hjemmekamp mot Sarpsborg, etter seks ukers spillepause.

Bare 5.532 tilskuere hadde tatt turen til Lerkendal, men de fikk til gjengjeld sett litt av en festforestilling.

Terje Mørkved ga Rosenborg ledelsen på et glimrende gjennomspill av Arne Hanssen etter en drøy halvtime. Ti minutter senere doblet Per Loraas til 2–0 etter et skolemessig angrep organisert av Jan Christiansen. Og like før pause la Arne Hanssen med et praktskudd på til 3–0, noe som også ble sluttresultatet.

Da RBK endelig fikk sitt «nye» offensive spill til å gli, hadde ikke Østfold-laget noe som helst å stille opp med. 3–0 kunne ha vært 6–0, men sifrene spiller ikke så stor rolle. Det riktigste er at RBK har funnet sin nye stil, og vi tror ikke dette var et blaff. (Adresseavisen 03.08.71)

RBK-oppmann Olav Wang strålte etter kampen og mente han trygt kunne glede seg til fortsettelsen utover høsten.

– Ærlig talt var dette noe av det beste Rosenborg-spill jeg overhodet har sett, kanskje det aller beste. Første omgang viste at Nils Arne Eggens opplegg har vært riktig. Det tok sin tid, det har vært mange skjær i sjøen før vi er kommet så langt som hit.

– La meg si det slik at vi i ferien har arbeidet videre fra der vi sto da vårsesongen sluttet, og dette laget har enda litt mer å gi. Nå har spillerne også fått den selvtilliten de har manglet i hele år. Våre problemer har jo vært på det psykiske plan.

Gjorde Sarpsborg til statister

VGs reporter var også overstrømmende i hyllesten av hjemmelaget, og da særlig de tre nordlendingene i angrepsrekka. Det fryktede Sarpsborg-laget ble i store deler av kampen henvist til statistrolle.

Mens det tidligere i år har vært for liten bevegelighet i angrepet, gikk karene i posisjon og fant hverandre så det var en fryd. Det var alltid spillbare spisser som ventet på å sette farten opp mot Sarpsborgs mål. Og ballene kom dit de skulle. Karene fant virkelig hverandre. – Gi dem tid, har trener Nils Arne Eggen sagt om sine angrepsspisser. – De kommer. (VG 03.08.71)

Trener Nils Arne Eggen bedyret at han hele tiden har hatt troen på at det ville løsne før eller siden.

– De formasjonene vi har trent inn og snakket om siden i vinter begynner nå å feste seg, og dermed blir det godt angrepsspill. Første omgang i dag var den beste på flere år.

Enda mer å gå på

Lag fra Nord-Norge fikk i 1971 ikke lov å spille i den øverste divisjonen. Derfor var det en stor overgang å komme fra Bodø/Glimt til Rosenborg. Det mente Arne Hanssen var en del av forklaringen til hvorfor det hadde tatt litt tid før de var varme i RBK-trøya. Selv om også andre momenter spilte inn.

– I hele februar lå jeg på sykehus, og etter en måneds trening ble jeg skadet og måtte ta det med ro i hele april. Jeg fikk rett og slett ikke den grunntreningen jeg trengte i denne viktige overgangssesongen.

Men selv om vårsesongen ikke var god, gav ikke Hanssen og Mørkved opp. Trønderne kan fortelle at spesielt Arne Hanssen har trent som en gal i hele sommer. Han ville virkelig vise at han kunne bedre. Og resultatene ser ut til å komme på sparket. Nå skal man ikke derfor tro at det ikke var noe å utsette på RBK-angrepet. Fremdeles er det ting som mangler. Men noen av de viktigste ingrediensene er på plass. Det begynner å bli snitt over tingene.

– Vi skårer fremdeles for lite fastslår Arne Hanssen – Personlig har jeg ikke fått stilt kanonen lavt nok ennå. Altfor mange av skuddene går over. Men det kommer vel etter hvert. Ganske sikkert er det i hvert fall at kan angrepet fungere som i gårsdagens førsteomgang fremover, så skal ikke dette laget bli lett å hanskes med. Det var virkelig den offensive fotballen Rosenborg har lovet i år.

Spilte seg inn på landslaget

Landslagssjef Øivind Johannessen var på Lerkendal for å studere Sarpsborgs tre kandidater, deriblant Egil "Drillo" Olsen. Men den som imponerte desidert mest var Rosenborgs kaptein Jan Christiansen.

– Alle forteller meg at Christiansen er en typisk klubbspiller, men nå må jeg ta ham med i betraktning. Han er jo den beste! (VG)

Etter to tidligere innhopp på landslaget, i 1969 og 1970, var det mange som hadde avskrevet den 28 år gamle midtbanedirigenten på Rosenborg. Mot Sarpsborg var Christiansen hjernen bak det glimrende spillet og foret karene fremover med utsøkte baller.

Øivind Johannessen har ment at han var for langsom. I går tok forbundskapteinen sitt syn opp til ny vurdering – han var virkelig imponert av trøndernes midtbanespiller. – Jeg kan bare gi Jan all mulig ros for denne kampen, mente Øivind. – Han har spilt godt før, men nå må jeg virkelig si han imponerte.

Storspillet ble dagen etter belønnet med landslagsplass mot Sverige. Selv om det ble 0–3-tap i Malmø fikk RBK-kapteinen gode skussmål etter kampen.

Jan Christiansen fikk endelig en hel kamp på landslaget, og det blir ikke den siste. Fort går det ikke, men du verden så godt. Han gjorde praktisk talt ikke en eneste feil i hele kampen, og han kan kunsten å sette til i en tackling når det trengs. Det er karer som ham som gir et lag stil. (VG 09.08.71)

Ubeseiret resten av sesongen

Seieren over Sarpsborg ble innledningen på gulljakten for Rosenborg. Ingen banket RBK, og med uavgjort hjemme mot Godset i nest siste runde klatret laget opp på tabelltopp, likt med Lyn i poeng.

Seriegullet ble så sikret i Bergen da Erling Meirik ble kampens eneste målskårer i sesongavslutningen. Helga etter kronet Eggens lag sesongen med 4–1-seier i cupfinalen.

Cupmestere 1971. Bjørn Wirkola, Terje Mørkved,Arne Hansen og Jan Christiansen
Cupmestere 1971. Bjørn Wirkola, Terje Mørkved, Arne Hanssen og Jan Christiansen.

 

Annonse fra Eliteserien: