Tålmodig vei mot målet

Med tålmodighet skal Rini Coolen sørge for at SalMar Akademiet produserer nye spillere til Rosenborgs A-lag.

Annonse:

SalMar Akademiets leder, Rini Coolen, er optimistisk med tanke på Rosenborgs talenter. Han har god tro på at akademiet kan levere nye A-lagsspillere i årene som kommer.

– Hvis vi legger forholdene til rette for spillerne, vil det komme nye, trønderske spillere fra akademiet inn på A-laget. Uten å nevne navn er det kandidater i våre rekker allerede, sier Coolen til RBK.no. 

Men for å få det til kreves det tålmodighet. Som nederlender har han ikke hatt ambisjon om å komme inn og velte om på alt fra dag én. 

– Jeg må finne den rette kombinasjonen av min og Rosenborgs filosofi. Og jeg må ta hensyn til kulturen som sitter i veggene her. Da gjelder det å være tålmodig, men målrettet, sier han. 

_BK_0087
Rini i samtale med RBK 2-trener Trond Henriksen på treningsfeltet.

I Nederland starter rekrutteringen av spillere ned i 9-årsalderen. Og de aller yngste spillerne formes av profesjonelle trenere tidligere enn i Norge. 

– Det er for tidlig å rekruttere spillere i 9-årsalderen. Jeg håper det oppfattes positivt at vi ønsker å påvirke dem så tidlig som mulig for å gi de muligheten til å bli profesjonell fotballspillere. 

Coolen mener det er alfa og omega at de lokale klubbene og NFF Trøndelag er enige om hva som skal til for å få frem flere toppspillere. 

– Klubbene gjør ofte en god jobb med de yngste spillerne, men det finnes også unntak. Og hverken vi eller noen andre ønsker å gjøre noe eller unnlate å gjøre noe som medfører at vi går glipp av den neste Ole Selnæs, sier Coolen.

Slik skal akademiet bli bedre

Akademilederen lister opp flere punkt som må forbedres for at SalMar Akademiet skal skal ta nye steg, øke kvaliteten og ha større mulighet for å levere spillere til A-laget.

– Vi må få enda bedre struktur, bedre treninger, utvikle trenerne, bedre rekruttering og vi må diskutere på hva som er rett tidspunkt for Rosenborg å etablere yngre lag, sier Coolen.

– Målet er hele tiden å tette gapet mellom A-laget og akademiet, slik at våre spillere er mest mulig forberedt på hva som venter på A-laget.

Eksemplene er flere på spillere som har kommet opp gjennom Rosenborgs eget akademi, gått via A-laget og videre ut til europeiske klubber.

Men Coolen påpeker at nåløyet stadig blir trangere og det vil kreve mer av oss som klubb og den enkelte Akademi-spiller å ta seg inn i A-troppen, enn det noen gang har gjort.

- Det bør våre talenter merke seg. For dette handler om å jobbe knallhardt for å nå målet om å bli tatt opp i A-stallen. Samtidig skal vi gjøre alt vi kan for å lage et enda bedre opplegg og en enda bedre struktur som hjelper dem til å nå målet. 

Annonse fra Eliteserien: