RBK 069.jpg

Sesongen 1960/61

Vi ser tilbake i RBK-historien og starter i 1960 da klubben tok sin første tittel.

Annonse:
Fram til sesongen 1961 spilte de beste klubbene i Norge i Hovedserien, som var delt i to avdelinger. De to vinnerne møttes i en seriefinale for å avgjøre seriemesterskapet. Sesongen ble spilt høst-vår, og RBK vant sommeren 1960 Landsdelsserien for Trøndelag (nivå 2). Etter seier over Kristiansund i kvalifiseringskampene var RBK klar for Hovedserien i juli 1960.

Debut i Hovedserien

RBKs aller første seriekamp i Hovedserien ble spilt på Lerkendal 31. juli 1960, og motstander var Sandefjord. I en meget spennende kamp ble det tilslutt 4-4 foran 3.979 tilskuere. Etter 14 kamper endte RBK tilslutt på en tredjeplass på tabellen. Kåre Rønnes ble lagets toppscorer med 10 mål. Fem spillere spilte samtlige 14 kamper. Det var Sverre Fornes, Nils Arne Eggen, Olav Wang, Egil Nygård og Tore Pedersen. Høyeste tilskuertall var 13.017 som så kampen RBK-Skeid på Lerkendal. Laveste tilskuertall var 1.798 som så kampen Rapid-RBK. Største seier var 3-0 over Lillestrøm og største nederlag var 1-5 mot Lyn.

RBK 029.jpg
1960 - cupmestre bak f.v. E. Hansen,B. Thingstad,H. Gulbrandsen,P. Fornes,K. Rønnes,S.E. Jakobsen For.f.v. O.Wang,N.A. Eggen,S. Fornes,K. Hvidsand,E. Nygaard. Foto: Adresseavisen

Femmåls-Hansen

RBKs største prestasjon i 1960 var klubbens seier i Norgesmesterskapet etter to cupfinaler mot Odd.

Når vi kom hjem så hadde folk stilt seg opp langs veien og jubelen var helt fantastisk.

— Eldar Hansen

– I perspektiv var den cupfinalen helt enorm. Det var første gang et trøndersk lag vant cupfinalen, forteller Eldar Hansen.

Selv fikk han det klingende tilnavnet femmåls-Hansen etter de to cupfinalene. På overtid i omkampen avgjorde han nemlig det hele med å sette inn sitt femte mål på to kamper.

– Det er nok det øyeblikket jeg husker best fra den sesongen. Det var et omdiskutert mål fordi Odd-spillerne mente at Birger Thingstad sto i offside, men han innvirket ikke på spillet og dommeren godkjente det heldigvis, forteller Hansen.

Innsatsen i cupen ble lagt merke til, og våren 1961 ble Eldar Hansen den første rosenborgspilleren som debuterte på A-landslaget.

– Det er det andre store øyeblikket for min del den sesongen. Jeg skåret mål i VM-kvalikkampen mot Sovjet foran 104 000 tilskuere i Moskva. Vi tapte riktignok 5-2, men det var en stor opplevelse, mimrer Hansen.

Resultatene i cupen 1960

 • 1. runde, Stjørdals-Blink - RBK, 1-2
 • 2. runde, RBK - Skarbøvik, 9-3
 • 3. runde, Frigg - RBK,  1-1
 • Omkamp, RBK - Frigg, 2-0
 • 4. runde, RBK - Larvik Turn, 3-2
 • 5. runde, RBK - Lisleby, 4-1
 • Semifinale, Sandefjord - RBK, 0-4
 • Finale, RBK - Odd, 3-3 eeo.
 • Omkamp, RBK- Odd, 3-2 eeo.
Annonse fra Eliteserien: