Sesongen 1964

Rosenborg var fortsatt i 2. divisjon i 1964, men tok nok en gang hjem norgesmesterskapet.

Serien

Rosenborg måtte ta til takke med en tredjeplass i sin første sesong i 2. divisjon i 1963. Foran seriestarten i 1964 hadde klubben mistet sin toppscorer John Krogh til svensk fotball, men likevel var Rosenborg regnet som et av lagene som kunne kjempe med Steinkjer om opprykk til 1. divisjon. Steinkjer viste seg nærmest utilnærmelige våren 1964, men tap for RBK og Kvik på Gulbergaunet, gjorde at klubbene bak fikk kontakt med det suverene lederlaget. Men en sterk avslutning gjorde at Steinkjer rykket opp i 1. divisjon. Nidelv og RBK tok plassene bak, mens Strømmen og Greåker rykket ned fra Landsdelsserien. Tor Kleveland var RBKs toppscorer i 2. divisjon denne sesongen.

Cupen

Om ikke resultatene i 2. divisjon ble som forventet i 1964, ble NM/cupen en stor suksess for Rosenborg. Klubben vant sitt andre Norgesmesterskap etter 2-1 over Sarpsborg i cupfinalen.Triumfen startet med 5-1 over Løkken i 1. runde, Kristiansund ble slått 4-3 på bortebane i 2. runde, Eldar Hansen scoret seiersmålet fem minutter før slutt. Rollon ble slått 2-0 på

Lerkendal i 3. runde. I 4. runde ventet Skeid på Bislett. Oslo-klubben var regjerende Norgesmester etter sin cupfinaletriumf høsten 1963. Birger Tingstad ga RBK en tidlig ledelse, men Skeid kom tilbake og utlignet før pause. Tre minutter før slutt sørget 16 år gamle Thor-Arne Lindvaag for 2-1 seier til RBK. I kvartfinalen ble Sandefjord en tøff motstander på Lerkendal.

Bortelaget tok ledelsen, men Egil Nygaard sørget for utligning og ekstraomganger. To scoringer av Nygaard og Lindvaag (på hans 17-årsdag), sørget for 3-1 til RBK. I semifinalen kom Vålerenga med Nils Arne Eggen på laget til Lerkendal. RBK vant 3-1 foran 21.576 tilskuere og RBK var klar for en ny cupfinale. I cupfinalen ventet Sarpsborg som hadde blitt nummer 3 i 1. divisjon denne sesongen. Rosenborg var det beste laget i første omgang, og Tor Kleveland sørget for 1-0 etter 32 minutters spill. Ti minutter ut i andre omgang driblet Eldar Hansen halve Sarpsborg-laget, la inn til Tore Pedersen, som sørget for 2-0 til RBK. Det så ut til at kampen skulle ebbe ut med 2-0 seier til RBK, men fem minutter før slutt fikk Sarpsborg straffespark. Martin Kjølholt sørget for 2-1, og i de siste minuttene ble det et skikkelig stormløp mot RBK-målet. Men Kåre Rønnes & Co. klarte å stoppe alle Sarpsborg-angrepene, og RBK kunne motta sin andre Kongepokal av Kong Olav etter kampen. Sju av spillerne som vant cupfinalen i 1960 spilte også finalen i 1964.

Cupmestrene 1964: Bak f.v. Tore Pedersen, Birger Thingstad, Harald Gulbrandsen, Thor Arne Lindvaag, Eldar Hansen, Tor Kleveland. Foran f.v. Kåre Rønnes, Knut Jenssen, Sverre Fornes, Kjell Hvidsand, Erling Nygaard. Foto: Adresseavisens arkiv

Profilen - Tor Kleveland

Tor Kleveland har vært medlem i Rosenborg i over 45 år, og er i dag æresmedlem i klubben. Da han var aktiv spilte han spiss og ving for laget, og har siden lagt ned en kjempeinnsats, blant annet gjennom å bekle alle mulige administrative verv i klubben.

Nå sist var han medlem av jubileumskomiteen og prosjektleder for jubileumsbøkene som kom ut i 2007 og 2017. Han beskriver sesongen 1964 som en av de viktigste sesongene i klubbens historie.

Tor Kleveland ble toppskårer i 1964, 65 og 66.

Nedtur og opptur

– 1964 ble et spesielt år for Rosenborg. Vi hadde som mål å rykke opp igjen til 1. divisjon, men dette gikk jo ikke, vi ble vel nr. 3, og det var så klart en stor skuffelse. Samtidig vant vi cupfinalen og kvalifiserte oss for spill i Europa for første gang, og det var utrolig viktig, mimrer Kleveland.

– Det ga oss mye selvtillit i årene som kom. Sånn sett var kanskje denne sesongen den viktigste i klubbens historie.

Han forteller også at Rosenborg denne sesongen var en liten foregangsklubb på taktikk-fronten.

– Vi spilte i et 4-2-4-system hele denne sesongen, og vi må ha vært det første laget i Europa som gjorde det. England vant for eksempel VM-gull med dette systemet to år senere, forteller legenden.

Stor stemning

Når det gjelder selve cupfinalen, husker Kleveland at det ikke var en stor kamp rent spillemessig, men at det var jevnt og dramatisk.

– Jeg fikk æren av å score 1-0, som var resultatet til pause. I andreomgangen økte vi til 2-0, før Sarpsborg reduserte på straffespark fem minutter før slutt. De presset hardt på slutten, og var nære scoring flere ganger, men heldigvis holdt vi unna, sier Kleveland.

Dette viste at cupgullet i 1960 ikke var et blaff, og at vi hadde noe i toppen av norsk fotball å gjøre.

— Tor Kleveland
Rosenborg ble cupmestre for andre gang, og mottakelsen i hjembyen var nok en gang strålende.

– Jeg husker at vi var på Studentersamfundet, på scenen, det var masse folk og stor stemning, minnes veteranen.

Etter cupfinalen dro Rosenborg på en turné til Sovjet, og spilte flere kamper rundt om i landet

– Det ble en spesiell tur, Khrustsjov ble jo avsatt uka før, og situasjonen i landet var spent. Men for oss var turen en fin opplevelse, og en god avslutning på sesongen, avslutter æresmedlemmet.