Sesongen 1971

Nils Arne Eggen debuterte som trener med å ta hjem både serie- og cupmesterskapet.

Annonse:

Serien

Foran sesongen 1971 hadde engelskmannen, George Curtis, reist tilbake til England og Nils Arne Eggen hadde overtatt treneransvaret. Etter kun 15 scoringer i sesongen 1970 hadde RBK hentet inn tre nye angripere, nemlig Arne Hansen og Terje Mørkved fra Bodø/Glimt og den tidligere hoppkongen, Bjørn Wirkola. Første kamp ble spilt mot Sarpsborg på bortebane. Hjemmelaget åpnet best og tok tidlig ledelsen, men RBK kjempet seg tilbake og Bjørn Wirkola sørget for 1-1, før Per Loraas sørget for seiersmålet.

Jeg pleier å si, litt spøkefullt da, at vi vant the double mer på tross av meg enn på grunn av meg.

— Nils Arne Eggen
I den første hjemmekampen ventet Hamarkameratene. 9.600 tilskuere fikk se en meget god kamp, men ingen scoringer. Sesongens første nederlag kom på Stavanger Stadion da Viking scoret seiersmålet i siste spilleminutt. Deretter fulgte skuffende 1-1 mot Frigg i Oslo, Hødd ble rundspilt og slått 4-1 på Lerkendal, før Fredrikstad ble for sterke i Plankebyen og vant 2-1. Neste kamp var mot bunnlaget Brann på Lerkendal. I en meget svak kamp scoret den tidligere RBK-spiller, Kjell Øyasæther, kampens eneste mål. 1-0 til Brann og RBK hadde kun seks poeng etter de sju første seriekampene. Omslaget kom i den nest siste serierunden før sommerferien. Strømsgodset – nr.3 på tabellen- ble fullstendig utspilt på Marienlyst og RBK vant 3-0 etter to scoringer av banens gigant, Jan Christiansen. RBK avsluttet vårsesongen med 0-0 mot Lyn på Lerkendal og lå dermed på en sjuendeplass på tabellen.

RBK  061.jpg
Trener Nils Arne Eggen peker og forklarer i garderoben.

Sarpsborg fikk unngjelde med 0-3 på Lerkendal i den første kampen etter sommerpausen. Hamarkameratene klarer uavgjort 1-1 på hjemmebane før serieleder Viking kommer til Lerkendal. Jan Christiansen blir nok engang matchvinner for RBK, som nå nærmer seg tabelltoppen. Frigg skaper problemer som vanlig, men RBK vinner 2-1 på hjemmebane. Bjørn Wirkola blir dagens mann på Høddvoll da han scorer ”Hat-trick” mot Hødd og RBK vinner 3-0. Arne Hansen scorer kampens eneste mål da RBK slår Fredrikstad, og nå er det to lag som har skaffet seg et lite forsprang i toppen av tabellen.

Vi hadde et slagkraftig lag den sesongen, og ble veldig gode utover høsten.

— Nils Arne Eggen
Det er Lyn og RBK. Og det er disse to lagene som møtes på Ullevaal Stadion i neste serierunde. I en meget god og dramatisk kamp blir det tilslutt poengdeling etter 2-2. I sesongens siste hjemmekamp skal RBK møte Strømsgodset, men snø og regn gjør at kampen må spilles på Ullevaal Stadion. Sesongens største tilskuertall for en seriekamp, 15.828, får se at verken Strømsgodset eller RBK klarer å score mål. Men ettersom Viking slår Lyn, overtar RBK tabelltoppen for første gang i sesongen 1971 pga. bedre målforskjell. I den siste serierunden møter RBK Brann i Bergen. Erling Meirik scorer kampens enste mål og RBK vinner 1-0. Ettersom Lyn spiller uavgjort mot Hamarkameratene er Rosenborg seriemester 1971, et poeng foran Oslo-klubben. RBKs tredje seriemesterskap på fem sesonger!

Cupen

I NM/cupen ble Hasselvika slått 8-1 i 1. runde, Kvik, Trondheim 5-1 i 2. runde, Falken 1-0 i 3. runde, Molde 1-0 i 4. runde, før Varegg (3.div.) klarte 0-0 på Lerkendal i kvartfinalen. I omkampen i Bergen ble det likevel 1-0 til RBK i en meget dramatisk kamp. I semifinalen mot Hamarkameratene på Briskeby brukte Bjørn Wirkola ikke mer enn 50 sekunder på å score sitt første av tre mål. RBK vant tilslutt hele 5-0. I finalen ble Fredrikstad motstander og kampen ble utsolgt 14 dager før finaledagen. I en meget velspilt kamp vant RBK 4-1 etter scoringer av Jan Christiansen, Arne Hansen, Bjørn Wirkola og Terje Mørkved. 25.626 tilskuere så finalen på Ullevaal.

1971_RBK  063.jpg
De fire målskårerne i 4-1-seieren over FFK. Bjørn Wirkola, Terje Mørkved, Arne Hanssen og Jan Christiansen.

Messebycupen

RBK hadde også en meget god sesong i Messebycupen denne høsten. Etter seier 3-0 og 1-0 over IFK Helsinki i 1. runde, ventet belgiske Lierse i 2. runde. Lierse hadde slått ut Leeds United i 1. runde, men tapte 1-4 for RBK på Ullevaal Stadion i den første kampen. I returkampen sto det 0-0 da 19 minutter gjensto av kampen. I løpet av de neste åtte minuttene scoret André de Nul ”Hat-trick” og sørget for at Lierse gikk videre på bortemål.

Profilen - Nils Arne Eggen

Nils Arne Eggen startet sin trenerkarriere med å vinne the double i 1971. I følge trenerlegenden var det det gode kollektivet som gjorde at pokalene havnet på Lerkendal

– Vi hadde et slagkraftig lag den sesongen, og ble veldig gode utover høsten, sier Eggen.

RBK  054.jpg
Skåringskonge Odd Iversen og trener Nils Arne Eggen.

– Vi forsterket laget med flere gode offensive spillere, og i kombinasjon med Curtis sine grunnprinsipper i forsvar utviklet vi et angrepsmønster som gjorde oss bedre offensivt.

Og George Curtis betydde mye for Eggens første sesong som trener, kan han fortelle.

– Curtis innførte det som heter flat-back-four, eller soneforsvar på norsk, og dette bygde vi videre på. Ellers hentet jeg mange av mine impulser fra Nederland, sier han.

– Jeg lærte mye av Curtis, han var en veldig god fotballpedagog. Han var god til å lære bort på feltet.

Enkel cupfinale

Utover høsten 1971 tok Rosenborg igjen og passerte Lyn på tabellen, og vant serien ett poeng foran Oslo-laget. I cupfinalen møtte de Fredrikstad, og slo dem ganske greit i følge suksesstreneren.

Laget er tilbake i Trondheim etter NM-triumfen.
Laget er tilbake i Trondheim etter NM-triumfen.

– Cupfinalen ble en ganske enkel kamp. Vi ledet vel hele kampen stort sett med flere mål, og det ble til slutt tre, og vi vant 4-1, husker han.

– Vi burde også gått videre i e-cupen, men vi var litt utbrente etter å ha tatt the double.

Men selv om det ble suksess i første forsøk i hjemlig serie og cup, vil ikke Eggen ta på seg så mye ære for de to mesterskapene.

– Jeg pleier å si, litt spøkefullt da, at vi vant the double mer på tross av meg enn på grunn av meg, ler den meritterte treneren.

Annonse fra Eliteserien: