Første gang forbi 2. runde

Les historien om Rosenborg Ballklubs cupeventyr i 1937 da laget sprengte en grense.

Annonse:

Første gang Rosenborg Ballklub fikk delta i Norgesmesterskapet i fotball var i 1932. Det endte med 0–2-tap borte mot Kristiansund FK.

De neste fire sesongene var det bare én gang laget klarte å ta seg videre fra første runde. Det var derfor ingen tvil om hvem som var favoritter da RBK ble satt opp mot Brage i 1937. Brage hadde gått videre til 2. runde i alle de foregående 20 årene.

På en regnvåt og sleip bane – og i en lei vind, overrasket Rosenborg med stor glød og energisk innsats. I følge Adresseavisen hadde Brages humørløse lag en svart dag.

Rosenborgs styrke i går var halfrekken, hvor alle tre arbeidet energisk og med stort hell, og opvelet fullstendig svakheten i det bakre forsvar. (Adressa, 07.06.1937)

Litt for flatterende virket rekkens spill ved at Brages sidehalfer og indreløpere ikke maktet sin oppgave. Det var ikke sjelden å se at Rosenborg helt uhindret kunde spille sig opp fra midten av banen og inn til Holmgren.

RBK tok ledelsen på et omdiskutert straffespark etter 20 minutters spill, og Brage var heldige som slapp med ett baklengsmål til pause.

Løperrekkens beste mann var Harald Petersen, alle steds nærværende og alltid hyperfarlig. At han ikke scoret mere enn en gang skyldtes Brages back Holmgren som hang på som kleggen.

Spillende klubbformann Harald Petersen sørget for Rosenborgs andre mål, før ytre venstre Kolbjørn Haugan understreket seieren med 3–0 fem minutter før slutt.

Mot Orkanger i 2. runde

Av Trondheims seks lag i første runde var bare Kvik og Rosenborg igjen da andre runde ble avviklet søndag 20. juni.

RBK hadde aldri gått videre fra 2. runde, og det var bare så vidt båten bar også mot Orkanger. 

Tross seieren hadde Rosenborg en av sine svarte dager i går. Laget hang dårlig sammen. Svakest var de to backs, spesielt da Johan Berg, som blev rent tullet bort og bommet selv de mest oplagte baller. (Adressa, 21.06.1937) 

Det så lovende ut da Rosenborg ble tildelt et straffespark allerede etter 9 minutter, men Peder Dinesen skjøt svakt utenfor mål.

I stedet var det Orkanger som kunne ta ledelsen på en retur fra stolpen etter et frispark. Like etter fikk Thor Munkvold stå overraskende alene og utlignet til 1–1.

Rosenborg fikk en ny sjanse fra straffemerket etter at Sigurd Larsen ble revet ned i straffefeltet.

Selvsagt burde Dinesen ha fått chansen til å rehabilitere sig, i stedet kom den unge Ragnar Haugan og la et fjærlett, å så lett, skudd direkte i fanget på keeper.

Nok en gang måtte RBK stole på sin storscorer. Harald Petersen dunket ballen opp i nettaket til 2–1, og innbytter Sigurd Larsen satte så inn 3–1 på sin første kontakt med ballen.

Orkanger kom imidlertid sterkt tilbake og reduserte først til 3–2 før de kjørte på med en imponerende sluttspurt. Rosenborg-spillerene var til gjengjeld helt på felgen.

Da fløiten gikk for full tid var det ikke stort av vitaliteten igjen hos lagets 11 spillere. De var helt pumpet omtrent alle som en, keeperen også, som nervøsiteten holdt på å gjøre det av med.

Laget som helhet må nu arbeide med kondisjonstreningen. I sin nuværende form har Rosenborg en mikroskopisk chanse til å overleve tredje runde.

Borte mot Steinkjer i 3. runde 

Rosenborg hadde slitt seg videre hjemme mot Orkanger. Steinkjer på sin side hadde nedsablet Kvik med 5–0 i andre runde. RBK var derfor ikke levnet store sjanser før kampen.

Lastebil var det vanligste transportmiddelet til bortekampene, og helst med Arnold Buran bak rattet. Men til 3. rundekampen mot Steinkjer bar det av gårde i buss.

20
Foran fra venstre: Henry Kojen, Trygve Melhus, Peder Dinesen, Aasmund Løvø, Hararld Petersen, Richard Olsen, Kolbjørn Haugan, Thor Munkvold, Johan Berg, Odd Kojen, Kåre Sandstad og Paul Gunnes.

Foran 1200 entusiastiske hjemmefans var det Steinkjer sin tur å ha en svart dag. Det startet allerede etter ti minutter da Steinkjers bestemann, keeper Holstad, mister ballen rett i beina på RBK-spiss Harald Petersen. 1–0 til Rosenborg!

Det andre kom 5 min. efter, Sandstad la ut en pen ball til Iversen som uten kruseduller centret til Petersen som i fred og ro fikk nette fra kloss hold. (Adressa 05.07.1937)

En halvtime ute i kampen trodde Steinkjer at de hadde redusert, men scoringen ble korrekt annulert for offside. I stedet gikk RBK opp i angrep og nok en gang var det Harald Petersen som rolig avsluttet til 3–0.

Det skulle imidlertid ikke stoppe der for Petersen. Da kampen var over hadde han scoret alle fem målene og Rosenborg hadde sensasjonelt tatt seg videre til fjerde runde i NM.

Dagens mann foran nogen annen var Harald Petersen, der som vanlig spilte meget energisk og med et våkent øie for alle chanser, samtidig som han dirigerte laget på en utmerket måte. Dertil var han mann for å score Rosenborgs samtlige 5 mål, en prestasjon som det vel er vanskelig å opvise maken til i en tredje rundeskamp. Det finnes vel neppe en klubb i Trøndelag hvor en mann betyr så meget for laget som Petersen for Rosenborg, og når klubben nu går til 4de runde, må æren først og fremst tilskrives matchvinneren Harald Petersen.

Steinkjers hovedtaktikk var høye baller opp til Kvam på topp. Det var Rosenborg godt forbedredt på og centerhalf Kåre Sandstad ryddet enkelt unna det som kom.

Adresseavisens journalist ga til slutt en honnør til Steinkjers meget sakkyndige publikum som bar sin yndlings nederlag med trøndersk ro og fatning.

Mot tittelforsvareren i 4. runde

Fredrikstad hadde slått Mjøndalen 2–0 i cupfinalen i 1936, og ble som ventet alt for sterke for Rosenborg. Selv om trønderne kjempet heroisk i forsvar så ble det 0–5-tap hjemme i fjerde runde.

Det skulle ta 23 år før Rosenborg klarte å toppe prestasjonen fra 1937. Først i 1960 kom de lenger i cupen. Da gikk de til gjengjeld helt til topps og slo Odd i finalen. 

Annonse fra Eliteserien: